Π. Δούκας περί Μάχης της Χαιρώνειας

Σάββατο, 03 Αύγουστος 2019 10:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Π. Δούκας περί Μάχης της Χαιρώνειας

Στην ιστορική Μάχη της Χαιρώνειας κάνει ιδιαίτερη μνεία, ο νέος δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Όπως μου θύμισε ο φίλος μου Τάσος Καρασαρλής, στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. διεξήχθη στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού, η περίφημη Μάχη της Χαιρώνειας, ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και στις συμμαχικές δυνάμεις των Θηβαίων και των Αθηναίων, που κατέληξε σε θρίαμβο του Φιλίππου!

Απλά να σημειώσω, ότι μέχρι τότε, όλες οι Μάχες ήταν Εμφύλιες!

Έλληνες εναντίον Ελλήνων = Ελληνικές πόλεις εναντίον Ελληνικών πόλεων και Δημοκρατικοί εναντίον Ολιγαρχικών μέσα σε κάθε πόλη (που όπως περιγράφει ο Θουκυδίδης ήταν πολύ πιο άγριες)!

Ο γιός του Φίλιππου, ο Μέγας Αλέξανδρος, κατέκτησε την οικουμένη, αλλά οι διάδοχοί του συνέχισαν τους εμφυλίους. Τα ίδια και στη Σικελία!
Έτσι όλοι οι Έλληνες (Σικελιώτες, Σπαρτιάτες, Αχαϊκή Συμπολιτεία, Αιτωλοί) και τα βασίλεια των Επιγόνων του Μ. Αλεξάνδρου (σε Μακεδονία, Μικρά Ασία, Λεβάντ/Μέση Ανατολή και Αίγυπτο) στάθηκαν αδύναμοι από τους εμφυλίους, και δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τους Ρωμαίους!
-*Πιό πριν, οι μόνες εκστρατείες κατά «βαρβάρων», ήταν μία πολύ αποτυχημένη και καταστροφική των Αθηναίων στην Αίγυπτο (460-455/4 πΧ), και μία του βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαου στη Μικρά Ασία (396-394 πΧ)!

Οι Πέρσες, αναστατωμένοι από τους θριάμβους του Αγησίλαου, χρηματοδότησαν (εξαγόρασαν) με ”δέκα χιλιάδες Δαρεικούς" την Αθήνα, την Θήβα, την Κόρινθο και το Άργος, για να ξεκινήσουν έναν νέο εμφύλιο πόλεμο, τον λεγόμενο ‘Κορινθιακό’, κατά της Σπάρτης και να εξαναγκάσουν τον Αγησίλαο να επιστρέψει άρον άρον για να υπερασπισθεί τη πατρίδα του!

Γι’ αυτό και δήλωσε το περίφημο: “Μ’ έδιωξαν απ’ τη Περσία δέκα χιλιάδες τοξότες», γιατί το Περσικό νόμισμα έφερε απάνω του ένα τοξότη!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα