Ενίσχυση και στήριξη ζητούν οι πυροσβέστες στη Λακωνία

Οι ελλείψεις και τα αιτήματά τους - Ενοχλημένοι και για την απουσία βαθμολογίου

Τρίτη, 06 Αύγουστος 2019 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ενίσχυση και στήριξη ζητούν οι πυροσβέστες στη Λακωνία

Η ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν τους πυροσβέστες της Λακωνίας, όπως αυτά αποτυπώθηκαν από την περιοδεία του συλλόγου σε πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού, ήταν ο σκοπός πρόσφατης επίσκεψης του προεδρείου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Λακωνίας (ΕΥΠΣ) στον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕΠΥΔ) Πελοποννήσου, Αρχιπύραρχο Θεόδωρο Λαρέζο.    

Οι πυροσβέστες έθεσαν επί τάπητος, ζητήματα  όπως η γηρασμένος στόλος των οχημάτων, η έλλειψη προσωπικού, πυροσβεστών, αρχιπυροσβεστών και αξιωματικών, ενώ τα προβλήματα φαίνεται ότι είναι πιο έντονα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου και Αρεόπολης, σύμφωνα με την ΕΥΠΣ Λακωνίας.

«Επισημάναμε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός δεν είναι ρεαλιστικός, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αποτελεί το θέλω και όχι το μπορώ της υπηρεσίας. Ζητήσαμε την άμεση προμήθεια σε Μ.Α.Π. (Μέσα Ατομικής Προστασίας) γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχουν πυροσβέστες στο μέλλον, που να μην μπορούν να εκτελέσουν υπηρεσία από την έλλειψη Μ.Α.Π.. Επίσης, ζητήθηκε η ορθή χρήση της επιφυλακής», επισημαίνει η Ένωση των πυροσβεστών.

Επιπλέον, το προεδρείο της ΕΥΠΣ μετέφερε στον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου ότι «όλοι οι συνάδελφοι υπαξιωματικοί και πυροσβέστες αισθάνονται απογοητευμένοι και θυμωμένοι, τόσο από την φυσική ηγεσία, όσο και από την πολιτική, γιατί είναι οι μοναδικοί ένστολοι που δεν διαθέτουν βαθμολόγιο. Και όπως μας είπαν χαρακτηριστικά δεν μας θεωρούν χαμηλόβαθμους, αλλά κατώτερους, γεγονός που αποδεικνύεται από την μη απονομή υλικών και ηθικών αμοιβών (μη απονομή μεταλλίων στους χαμηλόβαθμους)».

Ακούγοντας τα αιτήματα των πυροσβεστών, ο κ. Λαρέζος ενημέρωσε ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου η αγορά 13 πυροσβεστικών οχημάτων, εκ των οποίων  τα τέσσερα θα είναι μικρά πυροσβεστικά οχήματα τύπου 4Χ4.

«Η έλλειψη προσωπικού από πλευράς του περιφερειάρχη έχει αναφερθεί, ενώ η έλλειψη των αξιωματικών σε περίπτωση πυρκαγιάς καλύπτεται με αξιωματικούς από όμορη υπηρεσία. Μας ανέφερε (σσ ο Θ. Λαρέζος) ότι η επιφυλακή υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει ως απαραίτητο μέτρο για την αντιμετώπιση τον εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν από συμβάντα όπου έχει αρμοδιότητα το Πυροσβεστικό Σώμα και η χρήση της επιφυλακής είναι και θα είναι σύμφωνα με την νομοθεσία του σώματος», σημειώνει η ΕΥΠΣ.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης, ο Θ. Λαρέζος ζήτησε από τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να ασκήσουν πιέσεις στους δημάρχους και άλλους τοπικούς παράγοντες, ώστε να συνεισφέρουν οικονομικά και να είναι αρωγοί στην προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, για τα μέσα ατομικής προστασίας, ο διοικητής της ΠΕΠΥΔ Πελοποννήσου ευελπιστεί ότι η έλλειψη θα καλυφθεί από προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Ιδιαίτερα μας χαροποίησε το γεγονός ότι ο κύριος Περιφερειάρχης, όχι μόνο συμφωνεί με το βαθμολόγιο, αλλά έχει την γνώμη ότι πρέπει να ακολουθήσει το βαθμολόγιο της Αστυνομίας και των άλλων ένστολων σωμάτων, ώστε να μην είναι το Πυροσβεστικό Σώμα το μόνο που δεν διαθέτει βαθμολόγιο χαμηλόβαθμων. Επίσης, είχε την γνώμη ότι πρέπει να γίνουν ταχύρρυθμα σχολεία, ώστε όλοι οι συνάδελφοι που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα να γίνουν ανακριτικοί υπάλληλοι και να εξελίσσονται βαθμολογικά», υπογραμμίζει η ΕΥΠΣ Λακωνίας και καταλήγει ως εξής: «Πιστεύουμε ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη, ουσιαστική και σε κλίμα συνεργασίας. Η ΕΥΠΣ Λακωνίας θα συνεχίσει δυναμικά».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα