Πεζοπορικός προορισμός η Πελοπόννησος (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώνεται το δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών - 370 χιλιόμετρα διασχίζουν Πάρνωνα και Ταΰγετο

Πέμπτη, 08 Αύγουστος 2019 08:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πεζοπορικός προορισμός η Πελοπόννησος (ΦΩΤΟ)

Η τελετή επαναπιστοποίησης του μονοπατιού «MenalonTrail», για την τριετία 2019-2022, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Αυγούστου στην κατάμεστη πλατεία της Στεμνίτσας Αρκαδίας, από τον Σέρβο πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων (European Ramblers' Association– ERA), κ. Μπόρις Μίτσιτς (Boris Micic).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Γορτυνίας και τη ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. με την υποστήριξη του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Στεμνίτσας Αρκαδίας.

Παρευρέθησαν 85 εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, του Δασαρχείου Βυτίνας, του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, του Ελληνογερμανικού Συνδέσμου, καθώς και έγκριτοι δημοσιογράφοι. Μεταξύ άλλων παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι της νέας Δημοτικής Αρχής Σπάρτης (του Π. Δούκα), κκ Γεωργία Ζαχαράκη-Αναστασοπούλου και Θανάσης Καρλαύτης.

Το κοινό σημείο που ένωνε τους παρευρισκόμενους ήταν η πίστη στον αναπτυξιακό στόχο «Δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών Πελοποννήσου».

Ο  κ. Μίτσιτς αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων, η οποία εκπροσωπεί 60 ομοσπονδίες από 34 χώρες και συνολικά περισσότερα από 3.000.000 εγγεγραμμένα μέλη - πεζοπόρους, καθώς και στο «MenalonTrail», το οποίο άνοιξε τον δρόμο στην πιστοποίηση και άλλων Ελληνικών μονοπατιών, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, τα 4 από τα 16 πιστοποιημένα μονοπάτια της Ευρώπης να είναι ελληνικά. Το γεγονός αυτό    δημιουργεί την ανάγκη συνεχούς συντήρησης και βελτίωσης ενός μονοπατιού, προκειμένου να ανήκει στην ομάδα των καλύτερων της Ευρώπης “BestofEurope”.

Στη συνέχεια, ανέλυσε το νέο θεσμό που ετοιμάζεται από την ΕRΑ: «Πιστοποιημένες Περιφέρειες της Ευρώπης ως πεζοπορικοί προορισμοί». Ανέφερε πως «η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα επόμενα δύο έτη με σκληρή δουλειά (καθαρισμό και σήμανση του δικτύου των μονοπατιών της) θα έχει τη δυνατότητα να είναι από τις πρώτες περιφέρειες στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν  την ύψιστη αυτή πιστοποίηση».

Ο κ. Ιωάννης Λαγός, πρόεδρος της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ.από την πλευρά του τόνισε ότι αυτή τη στιγμή συντελείται το μεγαλύτερο έργο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, το πεζοπορικό δίκτυο “MythicalTrails”  που αναπτύσσεται κάτω από το  επιτυχημένο brandname “MythicalPeloponnese”. Παρουσίασε τα σήματα – λογότυπα του δικτύου των μονοπατιών, τα οποία δημιουργήθηκαν με την επιμέλεια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πελοπόννησος ΑΕ. Ταυτόχρονα, ανέλυσε τον σχεδιασμό του δικτύου των μονοπατιών, λέγοντας ότι στην παρούσα φάση, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ολοκληρώνονται από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δασικούς συνεταιρισμούς, ενώσεις συλλόγων και ορειβατικούς συλλόγους περισσότερα από 800 χιλιόμετρα μονοπατιών και συγκεκριμένα:
α) 200 χλμ στον Πάρνωνα (ParnonTrail)
β) 90 χλμ από Κοσμά Κυνουρίας έως Μυστρά, μέσω Χρυσάφων και Σπάρτης (SpartaTrail)
γ) Δίκτυο μονοπατιών 80 χλμ στον Ταΰγετο
δ) Δίκτυο 85 χλμ γύρω από το Λύκαιο Όρος: Καρύταινα, Βάστα, Ίσαρης (Arcadia Τrail)
ε) Σύνδεση του MenalonTrail με τους ποταμούς Λάδωνα και Ερύμανθο (PanTrail)
στ) Τμήμα του HermesTrail στην Κορινθία: Δερβένι – Φενεός – Στυμφαλία – Σπήλαιο Ερμή – (Τρίκαλα – Ξυλόκαστρο) / (Σικυώνα – Κιάτο) και
ζ) Τμήμα  του μυθικού HerculesTrail: Ναύπλιο – Τίρυνθα – Νεμέα – Στυμφαλία – Φενεός – Λίμνη Λάδωνα – Ερύμανθος- Τριποταμιά - Αρχαία Ολυμπία, διαδρομή στην οποία διαδραματίστηκαν οι 5 από τους 12 άθλοι του Ηρακλή.

Στη συνέχεια, ο κ. Λαγός αναφέρθηκε στον στόχο της Περιφέρειας που είναι η  Πελοπόννησος να αποτελέσει διεθνή πεζοπορικό προορισμό, ώστε το τουριστικό της προϊόν να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Επεσήμανε ότι «το μοντέλο που πρωτοεφαρμόστηκε στην Γορτυνία αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής. Για τον λόγο αυτόν λειτουργεί ως πρότυπο για τις άλλες περιοχές που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση, ενισχύοντας και την ίδια την Γορτυνία, η οποία εξάγει τεχνογνωσία».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια του πιστοποιητικού το οποίο έχει τοποθετηθεί στην αρχή του μονοπατιού, στην πλατεία της Στεμνίτσας.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα