Οι πρώτοι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στην Πελοπόννησο

Αρχικά στο στρατόπεδο Κορίνθου - Δημοσιεύματα βάζουν στην εξίσωση και ΚΕΕΜ-Γύθειο

Τρίτη, 10 Σεπτέμβριος 2019 14:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι πρώτοι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στην Πελοπόννησο

Στο στρατόπεδο της Κορίνθου αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες, 600 οικογένειες Αφγανών προσφύγων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών της χώρας. Σύμφωνα με το isthmos.gr, σε χρόνο ρεκόρ στήθηκαν πενήντα μεταλλικές κατασκευές στον χώρο του στρατοπέδου που θα λειτουργήσει ως Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), καθώς τα τεχνικά συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς και σε λίγες μέρες θα είναι όλα έτοιμα.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ότι θα μεταφερθούν τις επόμενες μέρες πενήντα μεταλλικές κατασκευές ΤΟΛ των 12 ατόμων η κάθε μία, όπου θα φιλοξενηθούν 600 άτομα, τα οποία θα διαμείνουν στον χώρο για δύο μήνες.

Το σχέδιο με 4.500 μετανάστες
στην Πελοπόννησο;
Η παραπάνω απόφαση φέρεται να αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού, ο οποίος για την Πελοπόννησο προβλέπει την φιλοξενία 4.500 προσφύγων και μεταναστών, όπως γράφει το anagnostis.org.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες και δημοσιεύματα, εφόσον κριθεί σκόπιμο, μετανάστες ενδέχεται να μεταφερθούν και στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΜ Σπάρτης, αλλά και στο Γύθειο. Σε δεύτερο πλάνο βρίσκονται το στρατόπεδο πεζικού στην Τρίπολη, όπως και το πεδίο βολής στα Πυργιώτικα Ναυπλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο σχεδιασμός εκτυλίσσεται κάτω από άκρα μυστικότητα, με τους αιρετούς και τους τοπικούς άρχοντες να μην έχουν ενημερωθεί για τις όποιες εξελίξεις.
 
Ηχηρό «όχι»
από την παράταξη Τατούλη
Την κάθετη αντίθεση σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που εμπλέκει δομές της Πελοποννήσου στην εγκατάσταση μεταναστών, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις των Διεθνών Συνθηκών εξέφρασε, μέσω ψηφίσματος που κατέθεσε υπ’ όψιν του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου η «Νέα Πελοπόννησος» και ο Πέτρος Τατούλης.

Όπως τονίζει η παράταξη Τατούλη, «της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για τη μεταφορά εκατοντάδων (ή και χιλιάδων) μεταναστών σε ανοικτή δομή που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του πρώην Στρατοπέδου Κορίνθου, δεν προηγήθηκε καμία απολύτως διαβούλευση. Μάλιστα, αντίθετα με τα όσα επαγγέλλεται η ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης περί δήθεν  επικοινωνίας με τους πολίτες, και αυτή η τελευταία απόφαση ελήφθη εν κρυπτώ και κατά μόνας, χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Την ίδια στιγμή, που το 2015, στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, γεγονός που ώθησε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει το οριστικό του κλείσιμο».

«Η Πελοπόννησος δεν είναι αποθήκη ανθρώπων»
«Η Κυβέρνηση οφείλει να απέχει από κάθε μονομερή ενέργεια, που αγνοεί επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος απαιτεί την χάραξη μιας ολιστικής στρατηγικής προκειμένου να μην χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν περιφερειακές δομές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ως αποθήκες ανθρώπων. Τέλος, από το πρώτο ευρώ, η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, πρέπει να ακολουθεί κανόνες απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας, με συνεχή λογοδοσία στους πολίτες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Τατούλης.

Εξάλλου, την πεποίθηση ότι η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί «τυφλό και βουβό  πιόνι που υπηρετεί την  κυβέρνηση και όχι την Πελοπόννησο», εξέφρασε ο Π. Τατούλης, με αφορμή την άρνηση του Παναγιώτη Νίκα να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα της εγκατάστασης μεταναστών στο Στρατόπεδο της Κορίνθου.  «Αλγεινές εντυπώσεις και μίζερο πισωγύρισμα» δημιούργησαν οι πρώτες δημόσια διατυπωθείσες απόψεις του Παναγιώτη Νίκα , ο οποίος παραδέχτηκε ότι για εκείνον «οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να υλοποιούνται, αφού η περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κρατίδιο», θέσεις που προσβάλλουν κατάφωρα τον θεσμό αφού του στερούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά του.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το αποκούμπι για τους πολίτες. Είναι το δικό τους όχημα να απαιτούν, να διεκδικούν, να κερδίζουν απέναντι στην κεντρική εξουσία δικαιώματα, να συνδιαλέγονται, να συμμετέχουν. Αυτή η κυβέρνηση, με τα ακραία συντηρητικά αντανακλαστικά, αποδεικνύεται  μέρα με την ημέρα ότι θέλει τον θεσμό χαμηλά, με σχέσεις εξάρτησης και υπαλληλίας, προκειμένου να υπηρετούνται πιστά και χωρίς αντίδραση οι στόχοι και οι πολιτικές της. Στην Πελοπόννησο όμως τα θεμέλια της περιφερειακής διακυβέρνησης και της θεσμικής της αυτοτέλειας είναι βαθιά και ο ακραίος, οπισθοδρομικός  συντηρητισμός του υπερσυγκεντρωτισμού δεν θα περάσει», δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης χαρακτηρίζοντας την «Νέα Πελοπόννησο» ως «θεματοφύλακα τόσο των θεσμών όσο και των ανοικτών και ελεύθερων κοινωνιών».  

«Ακραία συντηρητική η κυβέρνηση νομοθετεί
απέναντι στην βούληση των πολιτών»
«Ο υπερσυγκεντρωτισμός ως εργαλείο πολιτικής επιβολής δεν είναι κάτι καινούριο. Η πολιτική εμπειρία όμως αποδεικνύει ότι ακόμη και σε κοινωνίες με μειωμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά έχει μικρή αντοχή στον χρόνο, ιδίως δε, όταν από πλευράς ουσίας συνοδεύεται από μπιζιμποντισμό, προπαγάνδα και αυξημένες προσδοκίες. Το εγχείρημα όμως αλλοίωσης ενός εκλογικού αποτελέσματος με νομικές ακροβασίες και ασυνείδητη κοινοβουλευτική συνδρομή υπερβαίνει αυτά που έχουν συμβεί κατά περιόδους στην χώρα. Στην Πελοπόννησο, οι πολίτες δημιούργησαν με την ψήφο τους μια συγκεκριμένη ισορροπία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία θα έπρεπε να εκφραστεί σε όλα τα συλλογικά όργανα. Η απόλυτη πλειοψηφία που έδωσε ο καινούριος νόμος στην Οικονομική Επιτροπή στην παράταξη του Παναγιώτη Νίκα, αγνοώντας τις μικρότερες παρατάξεις, είναι απολύτως κατασκευασμένη και αγνοεί κατάφωρα την λαϊκή εντολή», σχολίασε ο Πέτρος Τατούλης σε συνέχεια εκλογής μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος