Προκλητικός Μπ. Τζόνσον: «Στη Σπάρτη σήμερα υπάρχουν μόνο ερείπια...»

Η ηχηρή απάντηση του δημάρχου Σπάρτης Π. Δούκα: «Το πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου φέρει περισσότερες ομοιότητες με το πολίτευμα του Λυκούργου»

Δευτέρα, 16 Σεπτέμβριος 2019 15:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προκλητικός Μπ. Τζόνσον: «Στη Σπάρτη σήμερα υπάρχουν μόνο ερείπια...»

Σάλο και οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσαν οι αναφορές του Βρετανού πρωθυπουργού,  Μπόρις Τζόνσον, για την Αρχαία Σπάρτη, την οποία παρουσίασε σε ομιλία του ως «μια πολύ σκληρή στρατιωτική πόλη» και μια πόλη που σήμερα «υπάρχουν μόνο ερείπια».

Ειδικότερα, σε επίσκεψή του σε δημοτικό σχολείο του νοτιοδυτικού Λονδίνου, μιλώντας σε μαθητές, ο Τζόνσον επαίνεσε την κλασική παιδεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του. «Δεν έκανα τίποτα εκτός από λατινικά και ελληνικά για περίπου 20 χρόνια και τώρα είμαι πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια εξαιρετική εκπαίδευση», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, επέλεξε μάλιστα (ατυχώς) να εξηγήσει με σύγχρονους όρους τη διαφορά μεταξύ της Αρχαίας Σπάρτης και της Αρχαίας Αθήνας και να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι η Αθήνα είναι μια πόλη με «δοξασμένες στιγμές», ενώ η Σπάρτη είναι μια… γκρεμισμένη περιοχή.

Συγκεκριμένα, είπε: «Έχετε δει στο βιβλίο σας μια εικόνα της Αθήνας και της Σπάρτης, θυμάστε αυτήν την εικόνα; Η Σπάρτη ήταν μια πολύ σκληρή στρατιωτική πόλη. Οι δύο πόλεις ήταν μονίμως σε αντιπαράθεση και οι Σπαρτιάτες δεν ήθελαν τους μετανάστες, τους έδιωχναν όλους. Όμως η Αθήνα ήταν πιο δεκτική και τότε υποδεχόταν ανθρώπους από όλο τον αρχαίο κόσμο που έρχονταν στην Αθήνα. Δείτε τις δύο πόλεις σήμερα. Η Αθήνα έχει αφήσει πίσω της απίστευτα δοξασμένες στιγμές, ενώ στη Σπάρτη υπάρχουν μόνο ερείπια. Αυτό μας λέει κάτι σημαντικό: Ότι οι κουλτούρες και οι πολιτισμοί πρέπει να είναι ανοικτοί και δεκτικοί, αν θέλουν να είναι επιτυχημένοι».

Η αποστομωτική απάντηση του Π. Δούκα:
Ο δήμαρχος της Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητα τα σχόλια του Μπ. Τζόνσον, με τις αναφορές που προσβάλλουν και δημιουργούν σύγχυση για τη σημερινή εικόνα της πόλης.

Σε επιστολή του, στην οποία προσκαλεί τον Βρετανό πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Σπάρτη και να πάρει μια γεύση «της φιλοξενίας και της ιστορίας μας», ο Π. Δούκας αναφέρει τα εξής: «Μιλώντας σε μαθητές δημοτικού στο Λονδίνο, είχατε την καλοσύνη να αναφερθείτε στη σπουδαία μας Πόλη. Απλώς να διευκρινίσω κάποια πράγματα για τη Σπάρτη. Η Σπάρτη ήταν δημοκρατία των πολιτών με προοδευτικό πολίτευμα.

«Την εξουσία ασκούσαν: 1. η γενική συνέλευση, η Απέλλα, 2. Οι πέντε Έφοροι που εκπροσωπούσαν τον δήμο (τους απλούς πολίτες) και επιλέγονταν από τον δήμο (πιθανότατα με κλήρωση, για μονοετή θητεία) και είχαν διευρυμένες πολιτικές και εκτελεστικές εξουσίες, 3. Η Γερουσία, αποτελούμενη από 28 άνδρες άνω των 60 ετών που εκλέγονταν από την Απέλλα και 4. Από τους δύο βασιλείς των δύο βασιλικών οίκων της Σπάρτης που ελέγχονταν ο ένας από τον άλλο και η στέψη τους έπρεπε να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Οι βασιλείς ήταν αρχιστράτηγοι, μόνο εν καιρώ πολέμου. Όμως ο πόλεμος ήταν κάτι που αποφασιζόταν από την Απέλλα και τους 5 έφορους, όχι από κάποια στρατιωτική χούντα», τονίζει ο δήμαρχος Σπάρτης και προσθέτει:

«Όλα τα παιδιά της Σπάρτης από την ηλικία των 7 ετών, λάμβαναν την ίδια σκληρή, δημόσια εκπαίδευση (μάθαιναν βασική αριθμητική, γραμματική, ανάγνωση, μουσική, χορό και γυμναστική), ουσιαστικά ώστε να είναι έτοιμα να υπερασπιστούν την ελευθερία τους και την Πόλη από την τυραννία και τους ξένους εισβολείς».

Μάλιστα, ο Π. Δούκας εξηγεί στον Τζόνσον ότι «στην πραγματικότητα, η δυτική δημοκρατική πολιτική κληρονομιά μας, το ρωμαϊκό και το αμερικανικό σύνταγμα, αλλά και το πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου με τη συνταγματική Μοναρχία, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων, φέρουν περισσότερες ομοιότητες με το πολίτευμα που εισήγαγε ο Λυκούργος (830 π.Χ.) παρά με τα διάφορα πολιτεύματα της Αθήνας που υπόκειντο συχνά σε αλλαγές, όπως σημείωσε ο Αριστοτέλης¨.

Χρησιμοποιώντας ένα απόσπασμα από τον Θουκυδίδη, ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι «κατά την αρχαιότητα, ο γεωγράφος Παυσανίας περιέγραψε τη Σπάρτη ως μια ωραία πόλη, αν και όχι τόσο εντυπωσιακή όσο η Αθήνα. Όμως, όπως έγραψε ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης, ένας μελλοντικός ταξιδιώτης, παρατηρώντας απλώς τα κτίρια στη Σπάρτη, θα αισθανόταν πιθανότατα ότι η Σπάρτη ήταν υποδεέστερη απ' ότι πραγματικά ήταν, ενώ η Αθήνα θα έδειχνε πιο ένδοξη και εντυπωσιακή, απ’ ότι πραγματικά ήταν».

Ο Πέτρος Δούκας υπενθυμίζει, μάλιστα, με νόημα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ότι «οι σεισμοί, οι Βησιγότθοι του Αλάριχου (396 μ.Χ.) και ο τρελός Γάλλος αρχαιολόγος Μισέλ Φουρμόν (1690-1746) κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από την κάποτε ωραία και ελκυστική πόλη».

«Ναι, οι Σπαρτιάτες δεν ήταν χαλκέντεροι συγγραφείς ή ρήτορες ή αρχιτέκτονες μεγάλων κτιρίων, όμως διατήρησαν την πόλη τους ελεύθερη και δημοκρατική για περίπου έξι αιώνες, χωρίς διακοπή», παραδέχεται ο δήμαρχος και συμπληρώνει. «Και, αν έδειχναν να τους κουράζουν οι ξένοι, ήταν επειδή αισθάνονταν πως οι ξένοι ίσως να διέφθειραν τις σπαρτιάτικες αρετές αιώνων (και ίσως να κλόνιζαν την ισορροπία με την καταπιεσμένη τάξη των ειλώτων)».

Καταλήγοντας, ο Π. Δούκας επισημαίνει: «Η Σπάρτη ήταν η μοναδική πόλη και το μοναδικό κράτος, το πολίτευμα του οποίου κατάφερε να διασφαλίσει την ομαλή διαδοχή της εξουσίας, χωρίς πραξικοπήματα. Για αυτό και οι ίδιοι οι αρχαίοι θαύμαζαν τη Σπάρτη περισσότερο από την Αθήνα».
Η Σπάρτη ήταν η μοναδική πόλη και το μοναδικό κράτος που το σύνταγμά της κατάφερε να μειώσει και να εξαλείψει τις εξεγέρσεις και τα τυχόν πραξικοπήματα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι αρχαίοι θαύμαζαν περισσότερο τη Σπάρτη από την Αθήνα».

«Παρακαλούμε δεχθείτε την πρόσκληση του Δήμου Σπάρτης να επισκεφθείτε την μεγάλη μας πόλη και να πάρετε μια γεύση από τη φιλοξενία μας και την ιστορία μας», είναι το κάλεσμα του Πέτρου Δούκα στον Μπόρις Τζόνσον.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα