Πρεμιέρα ΔΣ Σπάρτης με ειδήσεις και αποφάσεις

Διαχείριση ανακυκλώσιμων, κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και αεροδρόμιο - Αναδείχθηκαν πρόεδροι Νομικών Προσώπων, Επιτροπών και εκπρόσωποι στον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου

Τετάρτη, 18 Σεπτέμβριος 2019 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρεμιέρα ΔΣ Σπάρτης με ειδήσεις και αποφάσεις

Η πρώτη (τυπικά) συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης της δημοτικής περιόδου 2019-2023 έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας (16/9) στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχιακού μεγάρου Σπάρτης. Είχε προηγηθεί η (διαδικαστική) συνεδρίαση της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε και εξελέγησαν το προεδρείο του ΔΣ και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής.

Κατά την έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου απηύθυναν ευχές για αποδοτική θητεία και συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων της συμπολίτευσης, καθώς και της μείζονος-ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από τις ανακοινώσεις και τη συζήτηση των θεμάτων, το Δημοτικό Συμβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Λάκωνα ομογενή και δωρητή Δημήτρη Καλοειδή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή του το πρωί της Δευτέρας (16/9).

Δικαιολογημένα απών από τη συνεδρίαση ήταν ο δήμαρχος κ. Πέτρος Δούκας, καθώς είχε σημαντικό ραντεβού με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην Αθήνα για το έργο βελτίωσης και ανάδειξης του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης, που πρόκειται να χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος. Τον δήμαρχο Σπάρτης αναπλήρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι το ραντεβού του δημάρχου με την υπουργό είχε θετικά αποτελέσματα, που θα γνωστοποιηθούν από τον Π. Δούκα σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.

Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η ανάδειξη των αιρετών και των πολιτών που θα στελεχώσουν τα Νομικά Πρόσωπα και τις Επιτροπές του Δήμου Σπάρτης, ωστόσο κατά τη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών, αλλά και διαχρονικά θέματα που αναζητούν λύση.

Μεταξύ άλλων, ύστερα από εισήγηση του δημαρχεύοντα Μιχ. Βακαλόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί εξουσιοδότηση στον Π. Δούκα για τον χειρισμό της υπόθεσης επαναλειτουργίας του αεροδρομίου Σπάρτης.

Για το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ύστερα από σχετική ερώτηση του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρ. Μπουγάδη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Κανακάκος ενημέρωσε ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται προσωρινά σε ΚΔΑΥ στην Τρίπολη, καθώς διεκόπη η σύμβαση με την εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαδικασία όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό αποφασίστηκε, όπως είπε ο κ. Κανακάκος, «προσωρινά για τον επόμενο 1-1,5 μήνα για να μην γεμίσει η Σπάρτη σκουπίδια ενόψει και του “Σπάρταθλον”», ενώ ο ίδιος γνωστοποίησε ότι σε διάστημα περίπου ενός μήνα θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο.

Επί τάπητος τέθηκε, μετά από ερώτηση του αντιπροέδρου του ΔΣ, Γιάννη Καρμοίρη, η περιρρέουσα φημολογία και δημοσιεύματα περί μετατροπής των στρατοπέδων του ΚΕΕΜ και του Γυθείου σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών. Απαντώντας, ο Μιχ. Βακαλόπουλος τόνισε ότι «η ανησυχία είναι μεγάλη, όμως ο Δ. Σπάρτης δεν έχει ακόμα καμία επίσημη ενημέρωση. Πρόκειται για ένα θέμα που μάς καίει όλους…»
 

Ορίστηκαν τα νέα μέλη

στα ΝΠΔΔ του Δήμου Σπάρτης
Ποιοι αναλαμβάνουν πρόεδροι
Τα νέα μέλη που θα απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Σπάρτης ορίστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μεταξύ των 36 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, οι σύμβουλοι ψήφισαν για τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν τους τομείς του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, της Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές.

Έτσι, επισημοποιούνται και επιβεβαιώνονται τα ονόματα που είχαν διαρρεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα, ως εξής:

«Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης»
Πρόεδρος: Ηλίας Αναστασάκος
Αντιπρόεδρος: Ηλίας Δημάκης

«Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Σπάρτης»
Πρόεδρος: Δήμητρα Παπανικολάου
Αντιπρόεδρος: Ευστράτιος Ατσαβές

«Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης»
Πρόεδρος: Ελένη Δαράκη
Αντιπρόεδρος: Ευγενία Πρέβα-Λιαδή

«Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σπάρτης»
Πρόεδρος: Βασίλης Μενούτης
Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Μιχαλάκος

«Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σπάρτης»
Πρόεδρος: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Θεοδωρακάκος

Αναβολή στο θέμα εκλογής
του προεδρείου της ΔΕΥΑΣ
Κατά τη συζήτηση για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Σπάρτης (ΔΕΥΑΣ) επικράτησε ένταση σχετικά με τη συμμετοχή συλλόγων και φορέων στο ΔΣ και έτσι το θέμα αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

Προτεινόμενοι για πρόεδρος και αντιπρόεδρος είναι οι Θέμης Πατσιλίβας και Παναγιώτης Ρήγας, αντίστοιχα.


Παρελθόν ο Στ. Αργειτάκος

για τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου
Κανακάκος, Καπονικολός, Αποστολάκος οι εκπρόσωποι του Δ. Σπάρτης
Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε η  εκλογή εκπροσώπων του Δήμου για συμμετοχή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Σπάρτης που συμμετέχουν στο περιφερειακό όργανο ανέρχονται σε τρεις, δύο εκ των οποίων προτάθηκαν και εγκρίθηκαν από τη συμπολίτευση, ενώ ο τρίτος προέκυψε, ύστερα από μυστική ψηφοφορία, ανάμεσα σε δύο προτεινόμενους από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, η διοικούσα παράταξη Δούκα πρότεινε ως εκπροσώπους τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Χρήστο Κανακάκο και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών Δόμησης κ. Δημήτρη Καπονικολό.

Στη συνέχεια ο κ. Σταύρος Αργειτάκος, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, πρότεινε τον εαυτό του από την πλευρά της παράταξής του, ενώ προτεινόμενος του πρώην δημάρχου κ. Βαγγέλη Βαλιώτη από την παράταξη «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» ήταν ο Δημήτρης Αποστολάκος.

Οι μυστικές ψηφοφορίες που ακολούθησαν ανέδειξαν ως εκπροσώπους τους κκ Καπονικολό και Κανακάκο από τη συμπολίτευση και ως τρίτον εκπρόσωπο -από την αντιπολίτευση- τον κ. Αποστολάκο με 21 ψήφους, έναντι του κ. Αργειτάκου που έλαβε 14 ψήφους. Επίσης, μία ψήφος ήταν «λευκή», ενώ οι σύμβουλοι της παράταξης του κ. Αλέκου Βουνάση αποχώρησαν πριν τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στ. Αργειτάκος ήταν πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου από τις 29 Δεκεμβρίου 2017, οπότε και εξελέγη με σχετική πλειοψηφία, παίρνοντας τη θέση του παραιτηθέντος προέδρου κ. Γιάννη Γρυπιώτη.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος