Αντιδρά το Επιμελητήριο Λακωνίας στις νέες χρεώσεις των τραπεζών

Παναρίτης σε υπουργό Οικονομικών: «Αγκάθι στην επιχειρηματικότητα»

Παρασκευή, 18 Οκτώβριος 2019 07:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντιδρά το Επιμελητήριο Λακωνίας στις νέες χρεώσεις των τραπεζών

Τη δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου της Λακωνίας για τις νέες χρεώσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες, από τα τέλη Οκτωβρίου και σταδιακά ως το τέλος του 2019, εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης, μέσω επιστολής του στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. «Ο εμπορικός κόσμος που εδώ και χρόνια έχει πληγεί εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα, προσπαθεί να ανακάμψει με πλήθος δυσκολιών. Οι εν λόγω χρεώσεις σε πολλές ήδη δωρεάν συναλλαγές, όπως για παράδειγμα η έκδοση του μυστικού αριθμού χρήστη, αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι για την επιχειρηματικότητα και όχι μόνο», υπογραμμίζει ο κ. Παναρίτης, ο οποίος ζητεί την ανάλογη παρέμβαση του υπουργού για τη στήριξη του επιχειρηματικού κλάδου.

«Η συνεχής επιβολή νέων χρεώσεων
οδηγεί σε αδιέξοδο»
Η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Ι. Παναρίτη στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα έχει ως εξής:
«κε Υπουργέ,

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναδεικνύουν την αναπροσαρμογή των χρεώσεων των ελληνικών τραπεζών σταδιακά από τέλος Οκτωβρίου και έως το τέλος του έτους με στόχο την αντιστάθμιση των απωλειών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τα έσοδα τόκων, αλλά και την κάλυψη των εξόδων έκδοσης καρτών και κωδικών πρόσβασης. Ο «τιμοκατάλογος των τραπεζικών υπηρεσιών» διευρύνεται συνεχώς σε αντίθεση με τα φοροκίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος.

Ο εμπορικός κόσμος που εδώ και χρόνια έχει πληγεί εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα, προσπαθεί να ανακάμψει με πλήθος δυσκολιών. Οι εν λόγω χρεώσεις σε πολλές ήδη δωρεάν συναλλαγές, όπως για παράδειγμα η έκδοση του μυστικού αριθμού χρήστη, αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι για την επιχειρηματικότητα και όχι μόνο. Επιπροσθέτως, ο στόχος των τραπεζών να ωθήσουν όλους τους καταναλωτές στη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα προκαλέσει δυσφορία σε όσους δεν έχουν άνεση στη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

κε Υπουργέ,
Στην αγορά του ελεύθερου ανταγωνισμού οι τράπεζες αποτελούν, αδιαμφισβήτητα, βασικό ρυθμιστή, ιδιαίτερα στην εποχή της τεχνολογίας που βαίνει προς την ολοκληρωτική κυριαρχία του πλαστικού χρήματος. Η συνεχής επιβολή νέων χρεώσεων οδηγεί τους επιχειρηματίες και καταναλωτές σε αδιέξοδο και τις τράπεζες στον μοναδικό ρυθμιστή της εμπορικής δραστηριότητας, γεγονός που είναι τόσο επιβλαβές προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη όσο και αντιδημοκρατικό για τον κάθε καταναλωτή.

Η χώρα, μετά από χρόνια ύφεσης, έχει ανάγκη από μέτρα που θα βοηθήσουν την υγιή επιχειρηματικότητα ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη και η ελάφρυνση του Έλληνα πολίτη.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ενεργήσετε προς όφελος της οικονομίας και του πολίτη, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες».

Οι χρεώσεις
Αναλυτικά οι νέες τραπεζικές προμήθειες για χρήση καρτών είναι οι εξής:
▪ Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ, με ισχύ από 31/10/2019
▪ Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ, με ισχύ από 31/10/2019
▪ Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ, με ισχύ από 31/10/2019
▪ Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ, με ισχύ από 31/10/2019
▪ Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ ,με ισχύ από 30/10/2019
▪ Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με, ισχύ από 31/12/2019

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιούλιο, ισχύουν ήδη νέες χρεώσεις όταν κάποιος προβεί σε ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ άλλης τράπεζας (σύστημα ΔΙΑΣ). Συγκεκριμένα, όλες οι τράπεζες προχώρησαν στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν επιλέγουν διαφορετική τράπεζα από εκείνη στην οποία διατηρούν λογαριασμό. Μάλιστα, η  συγκεκριμένη χρέωση ισχύει πλέον, εκτός από τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, και για τους Έλληνες καταναλωτές.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti