Το 2020 ξεκινάει η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου δια στόματος Μητσοτάκη

Το πλάνο για την περιφέρεια και οι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός

Παρασκευή, 01 Νοέμβριος 2019 20:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το 2020 ξεκινάει η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου δια στόματος Μητσοτάκη

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η υλοποίηση της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η  κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των αποβλήτων, παρουσιάζοντας από το βήμα της Βουλής τους πέντε άξονες για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Όπως ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το έργο «ξεμπλοκάρει» μετά τη διάταξη του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι τις αποφάσεις για απαλλοτριώσεις εκτάσεων, αναγκαίων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας, θα λαμβάνει η Οικονομική Επιτροπή των περιφερειών και όχι το περιφερειακό συμβούλιο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι, η κυβέρνηση επιχειρεί να υπερβεί τα εμπόδια που τίθενται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, οι οποίες καταψήφισαν τις απαλλοτριώσεις σε Αρκαδία (Παλαιοχούνη) και Λακωνία (περιοχή Σκάλας).

Από την άλλη πλευρά, σημαντική μερίδα πολιτών εξακολουθεί να εναντιώνεται στο έργο για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός που δεν μπορεί να παραβλέψει η κυβέρνηση, η οποία -εφόσον επιδιώξει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών- ίσως χρειαστεί να προσέλθει σε διάλογο και διαβούλευση, ακόμη και να προβεί σε υποχωρήσεις από τον σχεδιασμό της.

Πάντως, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος, καθώς τόνισε πως «πρέπει να τρέξουμε το έργο της Πελοποννήσου», προσθέτοντας ότι «με την αναθεωρημένη ημερομηνία έναρξης της μεταβατικής διαχείρισης, εντός δεκάμηνου δηλαδή, όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κατευθύνουν τα αστικά τους απόβλητα στις εγκαταστάσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο και τη σταδιακή αποκατάσταση των 21 παράνομων χωματερών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος έως το 2030 συνοψίζεται σε ένα τριμερές σχήμα: 50% - 30% - 20%, με το πρώτο 50% να αντιστοιχεί στον όγκο αστικών αποβλήτων, που μπορεί να ανακτάται στην πηγή σε επίπεδο δήμου. Όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, το επόμενο 30% αντιπροσωπεύει τα ανακτώμενα υλικά από τα μικτά απορρίμματα, που θα ανακτώνται μέσω των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων -των ΜΕΑ- και των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων -των ΜΕΒΑ.

Το έργο
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα έχει λυθεί έως και το 2021, επισημαίνοντας ότι «όταν συμβασιοποιηθεί το έργο, θα προσθέσει άλλα 60 εκατ. απορρόφησης στο ΕΣΠΑ».

Το έργο, δυναμικότητας 200.000 τόνων, περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων και την μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ.

Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.

Η χρηματοδότηση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου θα προέλθει, κατά το ποσό των 66 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με τα υπόλοιπα κεφάλαια να καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή. Το έργο θα οδηγήσει στην δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας κατά τη διετή κατασκευαστική περίοδο και περίπου 350 μόνιμων άμεσων θέσεων απασχόλησης κατά την περίοδο λειτουργίας του, όπως και εκατοντάδων έμμεσων θέσεων εργασίας.

Οι πέντε άξονες του Εθνικού Σχεδιασμού
Αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και με ορίζοντα το 2026, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους εξής βασικούς άξονες:
- Πρώτον, αναθεωρούνται οι στόχοι ανάκτησης, ανακύκλωσης και ταφής. Ο στόχος του 50% για ανάκτηση στην πηγή από τους δήμους αποδείχθηκε εξωπραγματικός. Σήμερα φτάνει μόλις το 20%. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, επιδιώκουμε να συμφωνήσουμε σε ρεαλιστικούς στόχους.
- Δεύτερον, ενισχύονται οι προσπάθειες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Δημιουργείται το πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος), σε πρώτη φάση στους μεγάλους παραγωγούς, ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία και super market για τα ληγμένα προϊόντα. Αυτά θα εκτρέπονται μέσω press containers σε μονάδες αναερόβιας χώνεψης για παραγωγή βιοαερίου και κομπόστ.
- Τρίτον, αποδεσμεύονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουν, πλέον, περισσότερα μέσα και λιγότερους περιορισμούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Και γι’ αυτό μεταφέρονται πόροι στους δήμους και τις περιφέρειες.
- Τέταρτον, εξορθολογίζεται το σύστημα συλλογής: Δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών ρευμάτων, αλλά εστιάζει στην εφαρμογή τουλάχιστον των τριών κάδων, που δεν υπάρχουν σήμερα: Μπλε για τα ανακυκλώσιμα υλικά, καφέ για τα οργανικά απόβλητα και πράσινος για κάθε άλλου είδους απορρίμματα.
- Πέμπτον, ενθαρρύνονται οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των αποβλήτων. Τα εργοστάσια επεξεργασίας και αξιοποίησής τους που λειτουργούν από δεκαετίας στην Ευρώπη ιδρύονται και στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από efsyn.gr, capital.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα