Μία αξιόλογη πρωτοβουλία του Λάκωνα δωρητή Σπύρου Βέργαδου

Προσφέρθηκε να ανακαινίσει το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων Σοχάς

Πέμπτη, 07 Νοέμβριος 2019 08:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μία αξιόλογη πρωτοβουλία του Λάκωνα δωρητή Σπύρου Βέργαδου

Πιστός στην καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια επίσκεψή του στη Σπάρτη και το αρχείο του, που στεγάζεται στο δεύτερο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, ο κ. Σπύρος Βέργαδος – Τόκας βρέθηκε για τις φθινοπωρινές διακοπές του στα πάτρια ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους.

Ο Λάκωνας ευπατρίδης, ο οποίος διέπρεψε ως εκπαιδευτικός στην τότε ομοσπονδιακή Γερμανία, συνηθίζει να συνδυάζει την παρουσία του στη Σπάρτη με σημαντικές κοινωνικές δράσεις και να δηλώνει με πολλούς τρόπους την ευεργετική του παρουσία στην περιοχή.

Η τελευταία σημαντική κοινωνική προσφορά του έχει να κάνει με την ανακαίνιση και συντήρηση ενός δημοτικού σχολείου που έχει διακόψει τη λειτουργία του. Πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων Σοχάς, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρηθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή πάνω του.

Για τον σκοπό αυτό, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου ο κ. Σπύρος Βέργαδος - Τόκας επισκέφθηκε τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα και παρουσία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Καλυβίων κ. Νικ. Κορίνη εκδήλωσε την επιθυμία  να αναλάβει ο ίδιος μαζί με τη σύντροφο της ζωής του κ. Erika Beier τα έξοδα για την ανακαίνιση και συντήρηση του συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου. Ο κ. Δούκας ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Βέργαδο για την ευγενική και γενναία χειρονομία του και του δήλωσε ότι οι πόρτες του δημαρχείου είναι πάντοτε ανοικτές για εκείνον.

Σημειώνεται ότι η κ. Erika Beier, πιστή και αφοσιωμένη σύντροφος του κ. Βέργαδου, κατάγεται από παραδοσιακά φιλελληνική οικογένεια της Γερμανίας. Διακρίνεται για τα φιλελληνικά της αισθήματα και επισκέπτεται ανελλιπώς τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ο παππούς της, καθηγητής Πανεπιστημίου της ελληνικής φιλολογίας, που ήταν φιλέλλην και λάτρης του σπαρτιατικού τρόπου ζωής είχε επισκεφθεί τη Σπάρτη στις αρχές του προηγουμένου αιώνα.

Είναι, επίσης, γνωστό σε όλους τους φίλους του κ. Σπύρου Βέργαδου – Τόκα ότι η αγάπη του, όπως και της συντρόφου του κ. Erika Beier για τη φύση και το περιβάλλον, τους είχε οδηγήσει σε όλα τα μονοπάτια του Ταϋγέτου, τα οποία έχουν περπατήσει τα τελευταία χρόνια.

Το ερέθισμα για να αναλάβει το κόστος της ανακαίνισης και συντήρησης του σχολείου κεντρίζεται παράλληλα και από τη σύντομη υπηρεσία του σε περιφερειακά σχολεία της Λακωνίας, όπου ξεκίνησε την εκπαιδευτική σταδιοδρομία του.

Ο κ. Σπύρος Βέργαδος-Τόκας επρόκειτο να παραμείνει στη Σπάρτη μέχρι τις 2 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα επέστρεφε στην Αθήνα απ’ όπου θα αναχωρούσε για τη Γερμανία.

«Οι ευχαριστίες και οι ευχές μας για υγεία και μακροημέρευση στον ίδιο και τη σύντροφο της ζωής του, Erika Beier ας τους συνοδεύουν πάντα και μακάρι το παράδειγμά τους να βρίσκει και άλλους μιμητές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα