Ημερίδα στη Σπάρτη για την ασφάλεια και τη διεθνή θέση της Ελλάδας

Αναλυτικό πρόγραμμα

Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2019 16:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ημερίδα στη Σπάρτη για την ασφάλεια και τη διεθνή θέση της Ελλάδας

Ημερίδα με τίτλο «Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή. Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον» διοργανώνει στη Σπάρτη η Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία σε συνέργεια με την οργάνωση Γυναίκες για την Διεθνή Ασφάλεια - Ελλάς (Women in International Security, WIIS-Greece).

Η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, από τις 5:30΄ μμ  έως τις 8:30΄ μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Σπάρτης (ισόγειο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η ημερίδα, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, έχει στόχο την ενημέρωση σε σχέση με την ευρύτερη έννοια της Ασφάλειας σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, τη Συμμετοχική Ασφάλεια (Inclusive security) και τον διάλογο με ενημερωμένους πολίτες για τον «δυνητικό» ρόλο που μπορεί να έχει η Κοινωνία των Πολιτών στην συμμετοχική αντιμετώπιση των θεμάτων. «Επιδιώκουμε την όσο γίνεται ευρύτερη συμμετοχή φορέων της τοπικής Κοινωνίας Πολιτών, με έμφαση στη νέα γενιά και τον γυναικείο πληθυσμό, εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, επιμελητηρίων και των τοπικών ΜΜΕ, πανεπιστημιακών, φοιτητών, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών κάθε δραστηριότητας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Πρόγραμμα ημερίδας

Παρασκευή 15/11 (17:30)

Εισαγωγή, χαιρετισμοί:
- Θεοδόσης Γεωργίου, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία (Ε.Ε.Α.Ε.Σ.), τ. Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Ατλαντικού Συμφώνου (Α.Τ.Α.)
- Θεόδωρος Βερούτης, Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας
- Εκπρόσωποι Δήμου Σπάρτης, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΝΑΤΟ - ΕΕ, συνεργασία για την Ασφάλεια. Νέες προκλήσεις και απειλές
- Ινώ Αφεντούλη, Διευθύντρια Προγραμμάτων, Δ/νση Δημόσιας Διπλωματίας ΝΑΤΟ

Πρώτη Συνεδρία: «Ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή»
Εισαγωγή & Συντονισμός: Ανδρέας Λυκουρέντζος πρώην Υπουργός, Ιδρυτικό Μέλος Ε.Ε.Α.Ε.Σ.

Το νέο περιβάλλον ασφάλειας & η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον
- Μαριέττα Γιαννάκου, Βουλευτής Επικρατείας, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, πρώην Υπουργός (κύρια ομιλία)
- Αθανάσιος Δαβάκης, Νέα Δημοκρατία
- Νεοκλής Κρητικός, Νέα Δημοκρατία
- Σταύρος Αραχωβίτης, ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερη Συνεδρία
Εισαγωγή & Συντονισμός: Αλίκη Μητσάκου, Συντονίστρια WIIS-Hellas (Women in International Security, Γυναίκες για την Διεθνή Ασφάλεια), Διευθύντρια, «Διεθνές Κέντρο Ηγετικών Σπουδών» - T.I.C.L.S., Ιδρυτικό Μέλος Ε.Ε.Α.Ε.Σ.

Η Οικοδόμηση Μέτρων Ασφάλειας και Εμπιστοσύνης
- Ευθαλία (Έλια) Χατζηγιάννη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΟΔΑ Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ε.Ε.Α.Ε.Σ.

Γυναίκες και Ασφάλεια στον 21 αιώνα
- Αδαμαντία Τζανετέα, τ. Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Εκπαιδευτικός

Η κοινή γνώμη για την ασφάλεια – Στοιχεία από έρευνες και δημοσκοπήσεις
- Μαρία Καρακλιούμη, Στατιστικός, Πολιτική Αναλύτρια, τ. Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής

Οι Παράμετροι Ασφαλείας των Πολιτών
- Χρήστος Κοντάκος, Αστυνομικός ε.α., Μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών

Ασφάλεια - η προϋπόθεση προόδου των Νέων
- Ζωή Κόρδου, Υπεύθυνη Νεολαίας ΕΕΑΕΣ, Βιοχημικός, υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Πατρών

Παρεμβάσεις Εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών – Συζήτηση

Συμπεράσματα


Οι διοργανωτές

Η Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία (Ε.Ε.Α.Ε.Σ.) είναι Μη Κυβερνητικός, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ανοικτός σε κάθε πολίτη, που ιδρύθηκε το 1991 με στόχο την ενασχόληση με τα διεθνή θέματα, την Ευρωατλαντική Συνεργασία, την Ασφάλεια, την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών, την προώθηση και υπεράσπιση των Ελληνικών θέσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και συνεργασίας στα πλαίσια των Διεθνών Οργανισμών, αλλά και η ενδυνάμωση δεσμών αλληλεγγύης και συνεργασίας στον Διεθνή χώρο μέσω των Δικτύων που μετέχει. Δραστηριοποιείται με εκπαιδευτικά προγράμματα, Συνέδρια και ενεργό συμμετοχή σε Διεθνείς εκδηλώσεις.

Οι Γυναίκες για την Διεθνή Ασφάλεια – Ελλάς είναι η εκπρόσωπος στο μοναδικό διεθνές δίκτυο 47 χωρών για την ενημέρωση Γυναικών –και Ανδρών- στα σύγχρονα θέματα Ασφάλειας και άμυνας και την προώθηση Γυναικών σε θέσεις διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας, σε εφαρμογή των αποφάσεων του Ο.Η.Ε. Υποστηρίζει και προωθεί τα μέλη της σε θέσεις ευθύνης, ενημερώνει, εκπαιδεύει και αναπτύσσει διασυνδέσεις (networking).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών