Μητσοτάκης σε περιφερειάρχες: Ζητούμενο η αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό

Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη - Επί τάπητος μεταφορά αρμοδιοτήτων και το ΕΣΠΑ

Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2019 07:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μητσοτάκης σε περιφερειάρχες: Ζητούμενο η αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων και στελεχιακού δυναμικού στις Περιφέρειες, οι οποίες τώρα ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Στη  συνάντηση, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας (18/11) στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το παραπάνω βήμα προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διοίκηση, που αναμένεται να έχει ψηφιστεί από την Βουλή μέχρι τον Μάιο του 2020, ωστόσο η διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων -και προσωπικού προς τις Περιφέρειες- θα εκκινήσει σημαντικά νωρίτερα.

«Δεν καταργείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ούτε ο έλεγχος που ασκεί», επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Π. Νίκας, διευκρινίζοντας ότι αυτό που θα γίνει είναι «η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων που μπορούν να μεταφερθούν, εκτός από εκείνες που έχουν περιεχόμενο κρατικής εξουσίας και τη μεταφορά τους δεν την επιτρέπει το Σύνταγμα, όπως λ.χ. τα δάση. Σύντομα, επομένως, αναμένεται να μεταφερθούν στις Περιφέρειες αρμοδιότητες και υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μεταξύ των οποίων μηχανικοί σε μεγάλο ποσοστό», εξήγησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Ο σχεδιασμός για
το μεταναστευτικό-προσφυγικό
Αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, οι περιφερειάρχες ενημερώθηκαν ότι με τον νέο Νόμο έχουν επιταχυνθεί σημαντικά οι διαδικασίες για το άσυλο, οι οποίες πλέον είναι δυνατόν να ολοκληρώνονται σε τρείς μήνες, όταν προηγουμένως ήταν δυνατόν να διαρκούσαν ακόμα και έξι χρόνια. Ως αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, σύντομα θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι μετανάστες και ποιοι πρόσφυγες -άρα δικαιούμενοι ασύλου. Για τους υπόλοιπους η επιδίωξη της πολιτείας είναι η γρήγορη επιστροφή τους στη χώρα από την οποία ήρθαν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη στην επιβάρυνση που δέχονται οι νησιωτικές περιοχές της χώρας: «Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς».

Παράλληλα, όπως γνωστοποιήθηκε, συνεχίζεται η εφαρμογή των προγραμμάτων «HELIOS ()» και «ESTIA» για την φιλοξενία αναγνωρισμένων προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ωστόσο, στην πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, περιορισμένα σε αριθμό.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν προσλήψεις, τόσο για υποβοήθηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου, όσο και για την φρούρηση των συνόρων (συνοριοφύλακες) και συγκεκριμένα, 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Ακόμα, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την πάταξη του παρεμπορίου, αλλά και την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας «στην οποία εμπλέκονται ομάδες διαφόρων στοχεύσεων», όπως τονίστηκε προς τους περιφερειάρχες, από τους οποίους ζητήθηκε να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να νομιμοποιηθούν όλα τα γήπεδα.

Η τροχιά του ΕΣΠΑ
Στην ίδια σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες περιφερειάρχες ενημερώθηκαν πως στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 θα κατευθυνθεί προς τις Περιφέρειες και προς τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων συνολική πίστωση που θα εγγίζει τα 750.000.000 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, «εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν».

Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους περιφερειάρχες, «μέχρι τα τέλη του έτους να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των Περιφερειών», ώστε να «ακολουθήσει ο σχεδιασμός της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με οργανωμένες μεταφορές ή ανακατανομές των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης (αρμόδιος για δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ) Γιάννης Τσακίρης, Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης) Θεόδωρος Λιβάνιος καθώς επίσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος. Μετείχαν επίσης, οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, Προεδρίας της κυβέρνησης για Συντονισμό Εσωτερικών Πολιτικών Αθανάσιος Κοντογεώργης, της Προεδρίας της κυβέρνησης για Συντονισμό Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βασιλική Λοΐζου και η ειδική γραμματέας Διαρθρωτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκη Δανδόλου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα