Κτηματογράφηση στο 1/3 των ιδιοκτησιών στη Λακωνία

Στόχος το 63% στις συνολικές δηλώσεις τους επόμενους μήνες στο νομό

Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος 2019 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κτηματογράφηση στο 1/3 των ιδιοκτησιών στη Λακωνία

Ολοκληρώθηκε η συλλογή δηλώσεων ακίνητης ιδιοκτησίας για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τον μήνα Νοέμβριο. Η συμμετοχή πολιτών στην κτηματογράφηση που αφορούσε 12 περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και περιοχές της Λακωνίας, ανήλθε σε ποσοστό 37%. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα, κατά τον οποίο η συλλογή δηλώσεων (συμπεριλαμβανομένων των εμπρόθεσμων) ξεπερνά τον στόχο του 55%.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί κάτοχοι ιδιοκτησιών που έχουν συνεννοηθεί για την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολογικό γραφείο της περιοχής τους κατά τους προσεχείς μήνες και έτσι εκτιμάται ότι το παραπάνω συνολικό ποσοστό σε επίπεδο χώρας θα εκτιναχθεί στο 65,6%. Έτσι, υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι η επιλογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος να θέσει τέλος στις διαδοχικές παρατάσεις αποδείχθηκε ευεργετική, καθώς οι πολίτες έσπευσαν να υποβάλλουν δηλώσεις κτηματογράφησης.

Στις 29 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η υποβολή δηλώσεων σε δώδεκα περιοχές, με τα ποσοστά συμμετοχής να κυμαίνονται μεταξύ 30% και 45%. Ειδικότερα, στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων δηλώθηκε το 30,2% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, στην Αχαΐα το 34,2%, στη Λακωνία το 34,6%, σε Σάμο, Χίο και Ικαρία το 34,9%, σε Αργολίδα και Κορινθία το 35,5%, στη Μεσσηνία το 40,52%, σε Καστοριά και Φλώρινα υπεβλήθη το 40,6% και στην Εύβοια το 44,9%. Ο δε συνολικός αριθμός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων ξεπέρασε τις 855.000.

Κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, εντός των επόμενων μηνών, μόλις ολοκληρωθούν οι δηλώσεις μέσω των προγραμματισμένων ραντεβού, τα παραπάνω ποσοστά θα αυξηθούν στο 48,6%, σε Αργολίδα-Κορινθία, στο 52,8% στη Μεσσηνία, στο 56% στην Αχαΐα, στο 61,4% σε Σάμο, Χίο και Ικαρία, στο 63,4% στη Λακωνία, στο 73,5% στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων, στο 79,9% στην Εύβοια και στο 89,4% σε Καστοριά-Φλώρινα.

Έτσι, φτάνει στο τέλος η διαδικασία εμπρόθεσμων δηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας (93%) και εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας. Στο σύνολο των 29 περιοχών στις οποίες ξεκίνησε σταδιακά από πέρυσι η συλλογή δηλώσεων, έχουν μέχρι στιγμής συλλεχθεί 6,1 εκατ. δηλώσεις (44,7% του συνόλου), ενώ ακόμα 3 εκατ. θα συγκεντρωθούν τους επόμενους μήνες μέσω ραντεβού (67% του συνόλου).

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», «όσοι πολίτες δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία καλούνται να το πράξουν τις επόμενες ημέρες χωρίς την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων, τα οποία ενεργοποιούνται εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους». Το «Κτηματολόγιο» υπογραμμίζει ότι «καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται, ωστόσο, αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων».

Διευκολύνσεις πολιτών
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο επισημαίνει ότι:
- Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.
- Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου, και παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα (www.ktimatologio.gr).

Η σημασία
Ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, σημαίνει:
- Οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών
- Ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.
- Διαφάνεια και ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων
- Αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων και αύξηση της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας με συνέπεια την προσέλκυση επενδύσεων
 - Πλήρη διασφάλιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας
 - Αποτελεσματική προστασία του Περιβάλλοντος, καθώς η αμετάκλητη οριοθέτηση των δασών και του αιγιαλού θα αποτελέσει το σοβαρότερο εμπόδιο ενάντια στις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία
 - Ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και διευκόλυνση των επενδύσεων.


Με πληροφορίες από Καθημερινή, Εφημερίδα των Συντακτών

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα