Χριστουγεννιάτικη ψαλτική πανδαισία από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος» (ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, 19 Δεκέμβριος 2019 14:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χριστουγεννιάτικη ψαλτική πανδαισία από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος» (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου η εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος» της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης με τίτλο «Χριστός γεννάται, δοξάσετε», που περιελάμβανε μελωδήματα της Δεσποτικής γιορτής των Χριστουγέννων.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της σχολής πρωτ. Νικόλας Τσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί η σχολή και στα οφέλη που αποκομίζουν οι σπουδαστές της. Στη συνέχεια, ο ιεροκήρυκας της Μητρόπολης και επόπτης της σχολής πανοσ. αρχ. Ευστάθιος Πορφύρης, αναφέρθηκε στο πραγματικό νόημα της εορτής των Χριστουγέννων και στην αλλοτρίωση της εορτής στη σύγχρονη εποχή.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση των εορταστικών ύμνων από τη βυζαντινή χορωδία υπό τη διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Χρόνη. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκαν βυζαντινά αλλά και σύγχρονα κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπό τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Τους ύμνους και τα κάλαντα προλόγισε η φιλόλογος κ. Βασιλική Σκάγκου.

Μετά την ολοκλήρωση της ψαλτικής πανδαισίας, ο υπεύθυνος της σχολής κ. Παναγιώτης Χρόνης, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη διεξαγωγή της εκδήλωσης, τους συνεργάτες του «για την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλουν», τους σπουδαστές «για το ζήλο τους» και τέλος τον Μητροπολίτη Ευστάθιο «για το αμέριστο ενδιαφέρον και την αγάπη του».

Ακολούθησε ο λόγος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, ο οποίος αρχικά επισήμανε την αξία της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου και στη συνέχεια συνεχάρη όλους όσοι «κοπιάζουν για την πρόοδο της σχολής», τους σπουδαστές «για την εξαιρετική παρουσία τους» και ιδιαίτερα τους δυο πρώτους πτυχιούχους της σχολής, κ. Αδαμαντία Μωυσάκου και κ. Θεόδωρο Σπηλιώτη στους οποίους και απέμεινε διπλώματα. Ο Ιεράρχης ολοκλήρωσε με την ευχή, τα επόμενα χρόνια οι πτυχιούχοι της σχολής να πληθύνουν και να έχουν λαμπρή παρουσία στα πολιτιστικά και μουσικά δρώμενα του τόπου, αλλά και στα αναλόγια των ιερών ναών.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών