Δεν τονώθηκε η Χριστουγεννιάτικη αγορά στη Σπάρτη

Τι αναφέρουν στον «Λακωνικό Τύπο» οι έμποροι της πόλης - Το κόστος του εορταστικού τραπεζιού από την ΕΣΕΕ

Τρίτη, 24 Δεκέμβριος 2019 09:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεν τονώθηκε η Χριστουγεννιάτικη αγορά στη Σπάρτη

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων δεν σήμανε και την πολυπόθητη -όσο και αναμενόμενη- ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και της καταναλωτικής δαπάνης στα καταστήματα της πόλης, όπως αποπνέει η αρχική αίσθηση-εκτίμηση που καταθέτουν οι επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρει στον «Λακωνικό Τύπο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος, «η γενική εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η κίνηση είναι υποτονική και στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Όσον αφορά τον κλάδο των τροφίμων, μπορώ να πω ότι η κατανάλωση κυμαίνεται σε ανάλογα επίπεδα με πέρυσι, αν και υπάρχει μείωση τιμών, ενώ στα εμπορικά καταστήματα (πχ ένδυση-υπόδηση) εκτιμώ ότι οι επιχειρηματίες δεν είναι ικανοποιημένοι». Χαμηλές «πτήσεις» υπήρξαν κατά τον ίδιο και στη λαϊκή αγορά της Σπάρτης την παραμονή των Χριστουγέννων, «καθώς ο κόσμος ήταν λιγοστός, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.  Όσον αφορά τους λόγους στασιμότητας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Σπάρτης εκτίμησε ότι η «παγωμένη» κίνηση οφείλεται «στην αρνητική κατάσταση που επικρατεί στον Πρωτογενή Τομέα με τις μειώσεις τιμών σε προϊόντα όπως οι ελιές, το λάδι και το πορτοκάλι, ενώ και ο Τουρισμός παρουσιάζει πτώση».

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο κ. Φλώρος, «ο κόσμος παραπονιέται για την ισχνή αγοραστική δύναμή του και δεν μπορεί να προχωρήσει σε πολλές αγορές, καθώς φέτος μειώθηκε και ο αριθμός των δικαιούχων του Κοινωνικού Μερίσματος». Πάντως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Σπάρτης εξέφρασε την ελπίδα κι ευχή του για ανάκαμψη και τόνωση της αγοράς τις επόμενες ημέρες, αλλιώς –όπως σημείωσε– «η απογοήτευση θα ενταθεί».

«Σφιχτή» χαρακτήρισε την καταναλωτική κίνηση και ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Σπάρτης κ. Νίκος Π. Ανούσος, ο οποίος παρέθεσε στον «Λακωνικό Τύπο» και μια ενδεικτική εικόνα των τιμών που πωλούνται τα κρεατικά-πουλερικά στη Σπάρτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγχώριες γαλοπούλες διατίθενται προς 9,30 έως 10 ευρώ/κιλό, ενώ οι τιμές εισαγόμενων  (Ιταλίας) κυμαίνονται μεταξύ 6,5 με 7,5 ευρώ/κιλό. Αυξήσεις της τάξης του 1-1,5 ευρώ το κιλό καταγράφονται στη τιμή του χοιρινού (λόγω της πανώλης των χοίρων στην Κίνα), ενώ ανάλογη άνοδος τιμών σημειώνεται και στο αρνί-κατσίκι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Λακωνίας κ. Νίκος Μάζης έκανε λόγο για «μέτρια κατάσταση» στην αγορά αρτοποιημάτων και Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων, προσδοκώντας βελτίωση το προσεχές διάστημα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

«Τσιμπημένη» η τιμή
του εορταστικού τραπεζιού
Εξάλλου, αυξημένο θα είναι φέτος το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, καθώς παρά τη μείωση του μοναδιαίου κόστους των προϊόντων του φετινού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, η αύξηση της τιμής των κρεάτων συνετέλεσε στην άνοδο του συνολικού κόστους. Αυτό αποτυπώνεται στον καθιερωμένο δειγματοληπτικό έλεγχο που διενέργησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου κι Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κατά την περίοδο 16 έως 17 Δεκεμβρίου για την εκτίμηση του κόστους του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού το 2019. Σημειώνεται πως οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και δεν αφορούν στο σύνολο της επικράτειας, καθώς ελήφθησαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επί συγκεκριμένων προϊόντων, σε σημεία πώλησης των Αθηνών/Λεκανοπέδιο Αττικής.   

Έτσι, με βάση τον καθιερωμένο δειγματοληπτικό έλεγχο, το κόστος του τραπεζιού τα φετινά Χριστούγεννα είναι αυξημένο κατά 3,68% σε σχέση με πέρυσι, με ταυτόχρονη ωστόσο υποχώρηση του μοναδιαίου κόστους των προϊόντων κατά 0,96%.
Πιο συγκεκριμένα, το Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 154,57 ευρώ, έναντι 149,09 ευρώ πέρυσι, ενώ αντίθετα το κόστος ανά μονάδα προϊόντων εμφανίζεται μειωμένο από τα 79,05 ευρώ στα 78,29 ευρώ.

Η αύξηση της μέσης τιμής των κρεάτων κατά 11,36% επιδρά καίρια στην αύξηση του συνολικού κόστους, καθώς οι καταναλούμενες ποσότητες υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες των υπόλοιπων κατηγοριών που απαρτίζουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ανοδική κατά 17,65% της τιμής του χοιρινού, με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς να καλύπτονται κατά 70% από εισαγόμενα προϊόντα λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο τέλος του 2018 στην Αφρική και μετέπειτα στην Ασία.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες που συνθέτουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι τιμές των γλυκισμάτων εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 4,78%, αντισταθμίζοντας έως έναν βαθμό τις αυξήσεις των κρεατικών. Τα λαχανικά - φρούτα (+0,70%) όπως επίσης και τα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,08%) καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις, με συνέπεια να επηρεάζουν ελάχιστα τη διαμόρφωση τόσο του συνολικού κόστους όσο και του αντίστοιχου μοναδιαίου. Συνολικά, από τα 17 προϊόντα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που ομαδοποιούνται σε 4 κατηγορίες, τα 8 εμφανίζουν άνοδο και τα υπόλοιπα 9 υποχώρηση.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Χρηστέα Diesel Service
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα