Κωδικός «ευαισθητοποίηση για το παλαιό δικαστικό μέγαρο Σπάρτης»

Εκδήλωση στην Πνευματική Εστία

Παρασκευή, 03 Ιανουάριος 2020 16:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κωδικός «ευαισθητοποίηση για το παλαιό δικαστικό μέγαρο Σπάρτης»

Με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των θεσμικών φορέων, για την αποκατάσταση – επισκευή του κτηρίου του παλαιού δικαστηρίου της Σπάρτης και εγκατάστασης σε αυτό των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ  Λακωνίας, η Πνευματική Εστία Σπάρτης σε συνεργασία με τα ΓΑΚ Λακωνίας οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το διατηρητέο κτήριο του παλαιού Δικαστηρίου: το πρώτο δημόσιο κτήριο της νέας Σπάρτης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Λακωνίας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4/1 και ώρα 6:30΄ μμ στο εντευκτήριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου).

Θα μιλήσουν:
- Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Κομνηνός, ο οποίος θα ανοίξει την εκδήλωση με έναν σύντομο χαιρετισμό.
- Ο αρχιτέκτονας & μέλος του ΔΣ της ΠΕΣ κ. Γιώργος Γιαξόγλου, ο οποίος: α) θα αναφερθεί στο ιστορικό των πολεοδομικών ρυθμίσεων για την εξασφάλιση χώρου για την κατασκευή  δικαστικού μεγάρου στη Σπάρτη, β) θα αναγνώσει κείμενο της δρ αρχιτέκτονα κ. Όλγας Φουντουλάκη, το οποίο αναφέρεται σε άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες για το κτήριο, για την περίοδο 1835 – 1850, ενώ γ) θα ολοκληρώσει με αναφορά στην περαιτέρω ιστορία του κτιρίου από το 1850 έως και το 1985.
- Ο αρχειονόμος των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Λακωνίας κ. Μιχάλης Σόβολος, ο οποίος θα αναφερθεί στον πλούτο του αρχειακού υλικού, καθώς και στις δράσεις της υπηρεσίας, αλλά και στις ανάγκες στέγασής της σε κατάλληλο περιβάλλον, όπως έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλες παρόμοιες υπηρεσίες στην Ελλάδα.
- Η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα Λακωνίας κ. Πέπη Γαβαλά, η οποία θα αναφερθεί στο ιστορικό των ενεργειών που έχουν γίνει απ’ όταν παραχωρήθηκε  το διατηρητέο κτήριο του παλαιού δικαστηρίου στην υπηρεσία, μέχρι σήμερα.

Τέλος, η εκδήλωση θα κλείσει με τοποθετήσεις εκπροσώπων των θεσμικών φορέων.