Οι «πράσινες» ευκαιρίες για τη Δημοτική Ενότητα Πελλάνας

Η πρόταση του δικηγόρου Χρ. Τσίχλη

Τετάρτη, 08 Ιανουάριος 2020 14:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι «πράσινες» ευκαιρίες για τη Δημοτική Ενότητα Πελλάνας

«Η Δημοτική Ενότητα Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης είναι πλούσια σε φυσική ομορφιά, ιστορία, παράδοση, πολιτισμό και έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και σε τουριστική δραστηριότητα», αναφέρει σε παρέμβασή του στον «Λακωνικό Τύπο» ο κ. Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, δικηγόρος-συνταγματολόγος και πρόεδρος Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Λακεδαίμονος. Ο ίδιος προσθέτει ότι «οι ευκαιρίες που μας δίνουν ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα δεν θα πρέπει να μένουν αναξιοποίητες και θα πρέπει να αξιοποιηθεί το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής αυτοδιοίκησης που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής, είναι απογοητευτικά και ο φυσικός πλούτος, εδώ και πολλά χρόνια, ουσιαστικά ανεκμετάλλευτος. Έχει αποδειχθεί διαχρονικά, ότι ουσιαστικά έργα ανάπτυξης, υλοποίησαν πανελλαδικά, μόνο δημοτικές αρχές που αξιοποίησαν προσωπικές γνωριμίες με υπουργούς ή ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Χαμένη μάχη, είναι μόνο αυτή που δεν δόθηκε ποτέ».

tsixlis PellanaΣύμφωνα με τον Χρήστο Τσίχλη, το Πράσινο Ταμείο με το πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού ισοζυγίου» καλεί τους δήμους της χώρας, να υποβάλουν προτάσεις έως και την 8η Μαϊου του 2020, που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων. Πρόκειται για ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου (πλατείες, πάρκα αναψυχής, παιδικές χαρές, παιδότοποι, χώροι στάθμευσης κ.α.). Αποκατάσταση- επανάχρηση δημοσίων κτιρίων, χαρακτηρισμένων ως διατηρητέα ή μνημεία. Αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική αναβάθμιση, διεύρυνση, ανακατασκευή πεζοδρόμων ή μονοπατιών. Αισθητική αναβάθμιση όψεων κτιρίων, ιδιοκτησίας ΟΤΑ, σε αξιόλογα τουριστικά, κοινωνικά ή πολιτιστικά σημεία του Δήμου. Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης οχημάτων.  

Ο νομικός και πρόεδρος Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Λακεδαίμονος επισημαίνει ότι για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι εξαιρετικά σημαντικός και θεμελιώδης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να υπερβεί τις αιτίες, τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες που βύθισαν την ίδια και ολόκληρη την χώρα στην κρίση, να ξεπεράσει πραγματικές αδυναμίες και παθογένειες, να αξιοποιήσει το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Το νέο ΕΣΠΑ είναι ένας πακτωλός χρημάτων 26,5 δισ. ευρώ που δίνει τεράστιες δυνατότητες για έργα, δουλειές και ανάπτυξη. Το Εταιρικό σύμφωνο για το πλαίσιο ανάπτυξης, γνωστό ως νέο ΕΣΠΑ, «τρέχει» με 7 τομεακά προγράμματα ύψους 19,8 δισ. ευρώ και 13 περιφερειακά προγράμματα ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, προσφέρει έναν πακτωλό χρηματοδότησης συνολικά 26,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα, προγράμματα ολοκλήρωσης και δημιουργίας υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης του αγροτικού τομέα κ.α.                                                        

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Χρ. Τσίχλης, το Πράσινο Ταμείο καλεί τους δήμους της χώρας να υποβάλλουν προτάσεις μέχρι την 31η Αυγούστου του 2020, που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων, για το πρόγραμμα «Απόκτηση ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων». Σκοπός του προγράμματος, είναι η απόκτηση αμιγώς κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου, που προβλέπονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια. Τα αιτήματα των δήμων αφορούν ώριμες απαλλοτριώσεις, για την απόκτηση κοινοχρήστων χώρων (μέσω απαλλοτριώσεων).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα