Στον Μητσοτάκη για το ερειπωμένο δικαστικό μέγαρο Σπάρτης

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη διάσωση του κτηρίου ζητεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λακεδαίμονος «Πλήθων» - Σε συνέχεια διαρκών οχλήσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης

Παρασκευή, 10 Ιανουάριος 2020 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στον Μητσοτάκη για το ερειπωμένο δικαστικό μέγαρο Σπάρτης

Εντείνονται οι φωνές της σπαρτιατικής κοινωνίας για αποκατάσταση και αξιοποίηση του παλαιού δικαστικού μεγάρου Σπάρτης, το οποίο εδώ και κάμποσα χρόνια παραμένει παροπλισμένο και καταρρέει, έρμαιο των αμείλικτων διαθέσεων του χρόνου. Το πρώην Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Άγιδος. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο που άρχισε να κατασκευάζεται το 1837 για να ολοκληρωθεί μέσα σε δυο χρόνια. Λειτουργούσε έως το 2004 οπότε μεταστεγάστηκε στο νέο δικαστικό μέγαρο που ανεγέρθηκε ακριβώς απέναντι επί της οδού Λυκούργου. Έκτοτε παραμένει εγκαταλελειμμένο, «σκιά» του ανθηρού παρελθόντος του.

Παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις από εκπροσώπους της Πολιτείας και κρατικούς λειτουργούς, το άλλοτε επιβλητικό και εμβληματικό κτίριο δεν θυμίζει σε τίποτα το κραταιό παρελθόν του. Πέρα από το ιστορικό-πολιτιστικό υπόβαθρο και την αντιαισθητική διάσταση του ζητήματος, η κατάσταση του οικοδομήματος εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για διερχόμενους, καθώς –κατά διαστήματα– παρατηρείται μερική κατάρρευση τμημάτων του με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι εργασίες αποκατάστασης της ιστορικής κατασκευής, όπου πρόκειται να στεγασθούν μελλοντικά τα Γενικά Αρχεία Κράτους Ν. Λακωνίας, έχουν καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατικών και χωροταξικών ζητημάτων.

prwtodikeio Spartis 01 2

Με πρωτοβουλία του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων» απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αίτημα την παρέμβασή του για τη διάσωση του ιστορικού κτηρίου.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

«Λαμβάνουμε το θάρρος να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή ως έσχατη πράξη ευαισθητοποίησης για τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου της πόλης μας.

Πρόκειται για το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης, ένα νεοκλασικό κτήριο που ανεγέρθηκε το 1837 για να στεγάσει το Πρωτοδικείο Σπάρτης και τις υπόλοιπες Αρχές του τόπου. Ίσως είναι το παλαιότερο Διοικητήριο της σύγχρονης Ελλάδας, ένα από τα πέντε πρώτα της χώρας που συστάθηκαν με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα στις 16 Οκτωβρίου 1834. Αποτελεί το πρώτο δημόσιο κτήριο της πόλης με βαρύνουσα ιστορική μνήμη και αξία, ένα από τα αρχαιότερα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας που διασώζονται ακόμα. Πρόκειται για κτήριο μοναδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, πραγματικό στολίδι πολιτισμού, που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Δυστυχώς μια ακατανόητη αδιαφορία, εκ μέρους της Πολιτείας, έχει θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο την ύπαρξή του. Μετά την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου, το 2005, το παλαιό κτήριο παραχωρήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους αλλά καμία ενέργεια αποκατάστασης δεν προχώρησε από τότε.

Αποτέλεσμα, το κτήριο αυτό να «κακοποιείται» αργά και βασανιστικά μπροστά στα μάτια της ανήμπορης ν΄ αντιδράσει σπαρτιατικής κοινωνίας και να κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση! Εξέλιξη που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας -καθημερινά διασχίζουν το σημείο δεκάδες πολίτες- και μας εκθέτει ανεπανόρθωτα στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου για την έλλειψη ικανότητας διάσωσης πολύτιμου πολιτισμικού κεφαλαίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος “Ο ΠΛΗΘΩΝ” εκφράζοντας τις εύλογες ανησυχίες των εκπαιδευτικών και του συνόλου των Σπαρτιατών για την τύχη ενός τόσο σημαντικού ιστορικού μνημείου, και με βαθιά την πεποίθηση ότι τόσο η Πολιτεία όσο και εσείς προσωπικά δε θα το εγκαταλείψετε τελικά στη μοίρα του, σας παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα για τη διάσωσή του.

Με μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό σας, εκ μέρους του Δ.Σ.
ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Καψάλης»

prwtodikeio Spartis 01 1


Οι διαρκείς πιέσεις και ενέργειες
του Δικηγορικού Συλλόγου
Στο παρελθόν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης και προσωπικά ο πρόεδρος του κ. Παναγιώτης Κομνηνός, με διαμαρτυρίες και οχλήσεις του προς κάθε κατεύθυνση, έχει αναδείξει την πολύχρονη περιπέτεια του κτηρίου. Όπως είχε αναφέρει, μάλιστα, παλαιότερα ο κ. Κομνηνός –που έχει χαρακτηρίσει το οικοδόμημα ως «η ντροπή της Σπάρτης» –, ο Δικηγορικός Σπάρτης διέθεσε «ικανό χρηματικό ποσό –αν και μη υπόχρεος– για την πολεοδομική τακτοποίηση ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου, η οποία θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας πάνω σ’ αυτό». Επίσης, ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για «κίνδυνο κατάπτωσης της οροφής του και όχι μόνο. Με τα κουρέλια από το πλαστικό δίχτυ πάνω στις ανασφαλείς από την πολυκαιρία μεταλλικές σκαλωσιές που το περιβάλλουν, να ανεμίζουν περιπαικτικά και να προκαλούν αρνητικά το κοινό αίσθημα των πολιτών».

Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο (4/1) έλαβε χώρα εκδήλωση στην Πνευματική Εστία Σπάρτης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των θεσμικών φορέων για την αποκατάσταση – επισκευή του κτηρίου του παλαιού δικαστηρίου της Σπάρτης και εγκατάστασης σε αυτό των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Εισηγητές ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Κομνηνός, o  αρχιτέκτονας & μέλος του ΔΣ της ΠΕΣ κ. Γιώργος Γιαξόγλου, o αρχειονόμος των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Λακωνίας κ. Μιχάλης Σόβολος και η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα Λακωνίας κ. Πέπη Γαβαλά.

prwtodikeio Spartis 01 4

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών