Απάντηση του Δ. Σπάρτης αναμένει το ΥΠΕΣ για το 6ο Δημοτικό

Τι απάντησε ο υπουργός Π. Θεοδωρικάκος στην ερώτηση Βελόπουλου

Σάββατο, 11 Ιανουάριος 2020 10:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απάντηση του Δ. Σπάρτης αναμένει το ΥΠΕΣ για το 6ο Δημοτικό

Μέχρι τις αίθουσες του Υπουργείου Εσωτερικών έφτασε το πολύχρονο ζήτημα της κατασκευής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, καθώς ο αρμόδιος υπουργός κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος απάντησε σε ερώτηση που είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2019 ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκος Βελόπουλος. Μεταξύ άλλων, ο πολιτικός αρχηγός καλούσε τους αρμόδιους υπουργούς να τοποθετηθούν αν προτίθενται να μεριμνήσουν «ώστε να υλοποιηθεί επιτέλους, το αίτημα των κατοίκων του Ν. Κόσμου-Ψυχικού Σπάρτης και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λακεδαίμονος, για την ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης».

Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Π. Θεοδωρικάκος απάντησε ως εξής: «Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίζεται από τη Bουλή των Ελλήνων. Με κοινή δε απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη των επενδυτικών καθώς και των λειτουργικών δαπανών τους.
  Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, στο Δήμο Σπάρτης του Νομού Λακωνίας, κατανεμήθηκε από τους Κ.Α.Π. έτους 2018 για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων του, συνολικό ποσό ύψους 647.310,00 €, ενώ αντίστοιχο ποσό για την ίδια δράση έχει προγραμματισθεί να αποδοθεί στον ίδιο Δήμο και κατά το τρέχον έτος.

Ήδη από τους Κ.Α.Π. έτους 2019, για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, έχει αποδοθεί στον ανωτέρω Δήμο το ποσό των 323.655,00 €. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος», επιχειρήθηκε η χρηματοδότηση έργων ανέγερσης ή επέκτασης σχολικών κτιρίων προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια/ ΓΕ.Λ., Επαγγελματικά Λύκεια/ ΕΠΑ.Λ. και ειδικά σχολεία).

Δεδομένων των δυσλειτουργιών του προγράμματος αυτού, στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η ανάπτυξη συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και όλους τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, για την προετοιμασία ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής των πολιτών, το οποίο θα ανακοινωθεί στην αρχή της νέας χρονιάς.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε αναζήτηση περαιτέρω πληροφόρησης σχετικά με το θέμα από το Δήμο Σπάρτης με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 81846/18-11-2019 έγγραφο και, μόλις περιέλθει η σχετική απάντηση θα επανέλθουμε με νεότερο, συμπληρωματικό έγγραφο προκειμένου να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti