Λακωνικά πορτοκάλια στην αγορά της Ευρώπης

Το «ντιλ» του ΑΣΕΕ «Λακωνία» με γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ - Πάνω από 2.000 τόνοι έχουν διατεθεί τη φετινή περίοδο - Ρεπορτάζ του «Λακωνικού Τύπου»

Σάββατο, 25 Ιανουάριος 2020 08:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λακωνικά πορτοκάλια στην αγορά της Ευρώπης

Σε μεγάλη συμφωνία με γνωστή γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ (που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα) για την εξαγωγή χιλιάδων νωπών πορτοκαλιών από τη Λακωνία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προχωρήσει, ήδη από την περσινή σεζόν, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών «Λακωνία».

Το ντιλ μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε από τα μέσα της περασμένης παραγωγικής περιόδου 2018-2019, οπότε και μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, διατέθηκαν από το «Λακωνία» περίπου 220 τόνοι πορτοκαλιών. Η συνεργασία μεταξύ της -γερμανικών συμφερόντων- υπεραγοράς τροφίμων και του λακωνικού συνεταιρισμού διευρύνθηκε κατά την τρέχουσα περίοδο 2019-2020. «Από τις 25 Νοεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα έχουν αναχωρήσει από τις εγκαταστάσεις μας για τις ευρωπαϊκές χώρες περίπου 100-110 φορτηγά, το καθένα από το οποίο μεταφέρει 22 τόνους πορτοκαλιών», αναφέρει στον «Λακωνικό Τύπο» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Λακωνία» κ. Δημήτρης Δημάκος και προσθέτει ότι «η  συμφωνία μάς έδωσε την ευκαιρία να επεκτείνουμε και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας σε αγορές που προηγουμένως δεν είχαμε παρουσία».

Κάνοντας υπολογισμούς αναφορικά με τον όγκο της φετινής ποσότητας που έχει εξαχθεί, μέχρι στιγμής, εκτιμάται σε πάνω από 2.000 τόνους εσπεριδοειδών, με τον συνολικό τζίρο να κυμαίνεται μεταξύ 850.000 και 900.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Δημάκο.

Οι ποσότητες των πορτοκαλιών μεταφέρονται σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ρουμανία, αλλά και το σύνολο των ευρωπαϊκών περιοχών (ΕΕ) όπου λειτουργούν υποκαταστήματα της εν λόγω υπεραγοράς. Η διάθεση πορτοκαλιών στην ευρωπαϊκή αλυσίδα σούπερ μάρκετ για φέτος αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, οπότε και θα συνεχίζονται τα δρομολόγια των φορτηγών από το «Λακωνία» με προορισμό τις χώρες της ΕΕ.

7040986893

Νέες συνεργασίες καλύπτουν
τη μειωμένη παραγωγή

Όσον αφορά την εικόνα και το ύψος της φετινής παραγωγής στη Λακωνία, ο Δ. Δημάκος επισημαίνει ότι «η χρονιά είναι γενικά όψιμη, ενώ έχουμε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 30% συγκριτικά με πέρυσι, ειδικά στην πεδιάδα της Λακεδαίμονος». Αντίθετα, την περίοδο 2018/2019 η παραγωγή πορτοκαλιών είχε αυξηθεί οριακά σε σχέση με την προηγούμενη (2017-2018).

Παρά το γεγονός αυτό, ο λακωνικός αγροτικός συνεταιρισμός καταφέρνει να ανταποκριθεί στον όγκο της ζήτησης πορτοκαλιών που προβλέπει η συμφωνία με την ευρωπαϊκή αλυσίδα, καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΕ Αμυκλών, «προχωρούμε σε εναλλακτικές συνεργασίες και με άλλους παραγωγούς από τη νότια Λακωνία, όπως από Σκάλα κ.α.».

7006286592

Η Ελλάδα 3η στην παραγωγή
πορτοκαλιών στην ΕΕ
Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα παραγωγής πορτοκαλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 900.000 τόνους, που αντιστοιχούν στο 14% του συνόλου της παραγωγής, όπως γράφει το thepresident.gr. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η αύξηση στην παραγωγή πορτοκαλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μια ιστορική συγκομιδή που παρουσίασε η Ισπανία.

φωτο αρχείου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti