Η Σπάρτη στο «κάδρο» για κέντρο φιλοξενίας;

20 δομές για μετανάστες σε όλη τη χώρα φέρεται να εξετάζει η Κυβέρνηση

Σάββατο, 08 Φεβρουάριος 2020 08:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Σπάρτη στο «κάδρο» για κέντρο φιλοξενίας;

Τη δημιουργία 20 νέων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε περιφέρειες της ενδοχώρας φαίνεται ότι σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ενώ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη εντός της εβδομάδας που τελειώνει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα θα πρόκειται για δομές, οι οποίες θα έχουν δυναμικότητα από 500 έως και 2.000 θέσεις έκαστος, έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα διαμείνουν σε όλες τις περιοχές να κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 25.000 ατόμων.

Η απόφαση που θα ληφθεί θα έχει ως κριτήριο την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική διασπορά των αλλοδαπών στην υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Επιδίωξη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι η μεταφορά των αλλοδαπών στις νέες δομές, ακόμα κι εντός του τρέχοντος Φεβρουαρίου.

Υποψήφιες για την εγκατάσταση των νέων δομών φέρονται τέσσερις περιοχές στην Πελοπόννησο (Τρίπολη, Σπάρτη, Μεσσήνη, Ναύπλιο), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Άμφισσα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας Οινόφυτα), τρεις στην Ήπειρο (Άρτα, Ιωάννινα, Πρέβεζα), τρεις στη δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα), δύο στην Κρήτη (Ηράκλειο,  Ρέθυμνο), δύο στη Δυτική Ελλάδα (Αμφιλοχία, Πύργος), δύο στη Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα) και μία στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία).

Κατά τις εκτιμήσεις, μέχρι σήμερα, στην ηπειρωτική Ελλάδα περίπου 23.000 μετανάστες-πρόσφυγες διαμένουν ήδη σε κέντρα φιλοξενίας, 21.000 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και περίπου 9.000 ζουν σε ξενοδοχεία της χώρας. Ανάμεσα στους τελευταίους είναι περισσότεροι από 200 αλλοδαποί, οι οποίοι τον περασμένο Νοέμβριο μεταφέρθηκαν στη Σπάρτη και έκτοτε έχουν καταλύσει σε ξενοδοχείο της πόλης, με τον αριθμό τους να αυξομειώνεται κατά διαστήματα.

Όσο για τον πιθανό χώρο δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες, εξετάζονται περιπτώσεις όπως αυτή του στρατοπέδου του ΚΕΕΜ, που έχει έρθει στο προσκήνιο πολλάκις κατά το παρελθόν για το ίδιο ζήτημα, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει αναφορές και για εγκαταστάσεις όπως αυτές του αεροδρομίου Σπάρτης, του πρώην ΚΤΕΟ Κροκεών, χώροι στο Γύθειο κ.α., που ωστόσο δεν φαίνεται να προκρίνονται. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει επίσημη απόφαση ή -τουλάχιστον- ενημέρωση των τοπικών αρχών και παραγόντων για τον τόπο που είναι επικρατέστερος για την ανάπτυξη μιας τέτοιας δομής. Η Κυβέρνηση έχει, πάντως, να αντιμετωπίσει τη δυσφορία και τις έντονες διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας, ενώ επισημαίνεται ότι ήδη εναντίον της εγκατάστασης μεταναστών και δημιουργίας δομών φιλοξενίας έχουν ταχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης (αρχικά) και Αν. Μάνης (πρόσφατα), όπως και ομάδες πολιτών των δύο περιοχών.

Οι νέοι χώροι χαρακτηρίζονται ως δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας», καθώς θα λειτουργούν με εντελώς διαφορετικούς όρους σε σχέση με τους υφιστάμενους. Στις εισόδους σχεδιάζεται να τοποθετηθούν ηλεκτρονικές μπάρες, ενώ κάθε πρόσφυγας θα έχει τη δική του ηλεκτρονική «ταυτότητα». Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο με έναν ξεχωριστό γραμμικό κώδικα (barcode) στα έγγραφα ταυτοποίησης των προσφύγων που θα χρησιμοποιείται κάθε φορά που ένας πρόσφυγας εισέρχεται ή εξέρχεται από το κέντρο.

Με πληροφορίες από realnews.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών