Με «αποτύπωμα» στη Μάχη των Θερμοπυλών παρουσιάστηκε το Νομισματικό Πρόγραμμα (ΦΩΤΟ)

Παρών και ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας

Πέμπτη, 13 Φεβρουάριος 2020 12:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με «αποτύπωμα» στη Μάχη των Θερμοπυλών παρουσιάστηκε το Νομισματικό Πρόγραμμα (ΦΩΤΟ)

Η παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος 2020 έλαβε χώρα στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Τράπεζα της Ελλάδας, την Τρίτη 11/2. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Νομισματικού Προγράμματος 2020 είναι η έκδοση και η κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η παρουσίαση έγινε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την προέδρο της τιμητικής κοσμητείας Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο οποίος ήταν αυτός που προέβη στην ιδιαίτερη εισήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών για την κοπή συλλεκτικών νομισμάτων αφιερωμένων στη Μάχη των Θερμοπυλών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «τα επετειακά, συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφορούν, ταξιδεύουν τη φλόγα των Θερμοπυλών και το μήνυμα της Σαλαμίνας σε όλον τον κόσμο. Γιατί, όπως έχει γραφτεί, πολλές φορές, οι μάχες αυτές ανήκουν στον κόσμο, ανήκουν στην οικουμένη. Αποτελούν τους πρεσβευτές της ελληνικής ψυχής, του μεγαλείου που ποτέ δεν έλειψε από τη χώρα. Οι σειρές αυτές των νομισμάτων ανήκουν πλέον στον ιστορικό χώρο και χρόνο και υπογραμμίζουν το μήνυμα πως τιμούμε και υποκλινόμαστε με σεβασμό “σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες». «Συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, το Νομισματικό Πρόγραμμα, με την εφετινή του έκδοση, αναδεικνύει το πνεύμα της αγωνιστικότητας και της θυσίας. Τιμά αξίες, όπως η εθνική ομοψυχία, η σύμπνοια, η πίστη και η συναίσθηση της ελληνικής ταυτότητας».

Αναφερόμενος στο φετινό νομισματικό πρόγραμμα ο διοικητής της ΤτΕ  Ι. Στουρνάρας επισήμανε ότι «το 2020 αποτελεί ορόσημο για πλείστα ιστορικά γεγονότα. Στα νομίσματα τιμώνται δύο επέτειοι της ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια σημασία: 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Θερμοπυλών. Το 2020 είναι και σημαντική επέτειος για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Φέτος τιμώνται τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα 75 χρόνια παρουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, καθώς και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου».

Στη ομιλία της η Μαρ. Βαρδινογιάννη είπε: «Η επέτειος αυτή γίνεται όχημα για την προβολή της ιστορίας της Ελλάδας και του θεμελιώδους ρόλου της στη γένεση και τη διαμόρφωση του Δυτικού Πολιτισμού. Ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία στη γενιά μας να αναστοχαστεί πάνω στους αμέτρητους συμβολισμούς και τις οικουμενικές αξίες όπως της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αρετής και της ανδρείας, που απορρέουν μέσα από την πιο ένδοξη ήττα, αυτή στις Θερμοπύλες, και την πιο κρίσιμη νίκη, αυτή στη Σαλαμίνα, αλλά και στη νέα γενιά να γίνει κοινωνός αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και ταυτόχρονα αγγελιοφόρος της στις κοινωνίες του μέλλοντος», επεσήμανε η κ. Βαρδινογιάννη, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων: «Η δύναμη των Θερμοπυλών, η αρετή των Σπαρτιατών και των Θεσπιέων, η στρατηγική των Αθηναίων, η σύμπνοια των Ελληνικών πόλεων που συμμετείχαν στη Σαλαμίνα, η νίκη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, θα ακτινοβολούν κατά τη διάρκεια όλου του Επετειακού Έτους μέσα από τις δράσεις μας και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, δίνοντας έμπνευση και προοπτική για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος