Κρίσιμα θέματα για τα ΑμεΑ έθεσε ο Τ. Αλεξανδράκης

Στην ετήσια συνέλευση της ΠΟΜΑμεΑ

Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2020 12:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κρίσιμα θέματα για τα ΑμεΑ έθεσε ο Τ. Αλεξανδράκης

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Λάκωνας νομικός και πρώην πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Λακωνίας κ. Τάκης Αλεξανδράκης στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ (ΠΟΜΑμεΑ) Πελοποννήσου που διεξήχθη την Κυριακή 9/2 στην Τρίπολη.

Ο Τάκης Αλεξανδράκης αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους με αναπηρία στην Ελλάδα, εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι αυτά δεν απετέλεσαν θέματα προς συζήτηση στη συνεδρίαση. Σημείωσε ότι «ένας απλός παρατηρητής της συνέλευσης θα κατέληγε στο εσφαλμένο, φυσικά, συμπέρασμα πως όλα τα ζητήματα που αφορούν στους ανθρώπους με αναπηρία στην Ελλάδα βαίνουν καλώς και όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί». Επισήμανε το γεγονός πως στα πεπραγμένα της ΠΟΜΑμεΑ Πελοποννήσου για το έτος 2019, αλλά και στον προγραμματισμό των δράσεων του 2020, «δεν υπάρχει αναφορά, δράση ή ενέργεια για τη λύση των κρίσιμων αυτών θεμάτων, όπως για παράδειγμα, τα σχετικά με την πιστοποίηση αναπηρίας», σημείωσε ο κ. Αλεξανδράκης, προσθέτοντας: «Τεράστια είναι η αδικία κατά του ανθρώπου με αναπηρία, η οποία συντελείται από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, των οποίων οι γνωματεύσεις βασίζονται στον απαράδεκτο Κώδικα Βαθμονόμησης της Αναπηρίας που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς συνεχίζει να εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση.

Ο συγκεκριμένος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) ο οποίος χρήζει άμεσης αναμόρφωσης, οδηγεί σε δραματικές οριζόντιες μειώσεις των ποσοστών αναπηρίας, με ανάλογη απώλεια παροχών, όπως έχει συμβεί για παράδειγμα στους αιμορροφιλικούς, στους ανθρώπους με νοητική αναπηρία ή αυτισμό».

Ο Λάκωνας νομικός έκανε λόγο, επίσης, για την «άσχημη και συχνά χείριστη συμπεριφορά των μελών των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ προς τους εξεταζόμενους ανθρώπους με αναπηρία, για τη συμμόρφωση των οποίων δεν έχει υπάρξει καμιά κυβερνητική παρέμβαση». Ο Τ. Αλεξανδράκης αναρωτήθηκε: «Πότε, επιτέλους, θα ξεσηκωθούμε;» Κάλεσε τους παριστάμενους, αλλά και όσους θα παρακολουθήσουν το βίντεο, «να ενημερώνονται όσο το δυνατό καλύτερα, ν’ αναζητούν τον ορθό λόγο και την αλήθεια, σε σχέση με την αναγνώριση των πιστοποιητικών αναπηρίας τους από το Δημόσιο, είτε των εφ’ όρου ζωής, είτε αυτών της ΑΣΥΕ», καυτηριάζοντας «την παράνομη πράξη των δημοσίων λειτουργών» που, όπως είπε,  «δεν τα κάνουν δεκτά στις συναλλαγές του πολίτη με αναπηρία με το Δημόσιο». Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «απαράδεκτη και απάνθρωπη πράξη, την προσπάθειά τους να πείσουν τους ανθρώπους με αναπηρία ν’ απεμπολήσουν το εφ’ όρου ζωής, ισχυρό έναντι όλων πιστοποιητικό αναπηρίας τους και οικειοθελώς να αιτηθούν την επανεξέτασή τους από το ΚΕΠΑ». Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι βέβαιο πως με βάση των συγκεκριμένο ΚΕΒΑ το αποτέλεσμα πιστοποίησης αναπηρίας θα μειώνει δραματικά το ποσοστό αναπηρίας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια επιδομάτων και πολλών άλλων κρίσιμων για την επιβίωσή των ανθρώπων με αναπηρία παροχών». Αναφορικά με τον τομέα της προσβασιμότητας επεσήμανε πως «άσχετα με όσα ανυπόστατα αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο Νόμος ορίζει πως κάθε πολίτης έχει αγώγιμο δικαίωμα αποζημίωσης για την έλλειψη πρόσβασης σε δημόσια κτίρια και σε χαρακτηρισμένα ως ειδικού σκοπού ήδη από την 1/1/2020. Άμεσα τα κτίρια αυτά χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και αναστέλλεται η λειτουργία τους έως την ολοκλήρωση των έργων που θα τα μετατρέψει σε προσβάσιμα», κατέληξε ο κ. Αλεξανδράκης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα