Στη Βουλή από Βελόπουλο το αρχαίο θέατρο Σπάρτης

«Ο επισκέπτης αναζητεί την αρχαία Σπάρτη και δεν τη βρίσκει πουθενά»

Τρίτη, 25 Φεβρουάριος 2020 12:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στη Βουλή από Βελόπουλο το αρχαίο θέατρο Σπάρτης

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατέθεσε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» και Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με την «εγκατάλειψη των μνημείων και του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης».

Η ερώτηση εστιάζει στην ενδεχόμενη «πρόθεση της υπουργού να προχωρήσει σε άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για τμηματική ανασκαφή, ώστε να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται θαμμένος κάτω από τον ελαιώνα, μεταξύ του αρχαίου θεάτρου και του δομημένου τμήματος της πόλης της Σπάρτης, καθώς και στην πρόθεση της υπουργού να προχωρήσει στην προστασία και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης».

Αναλυτικά, η ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Αναρωτιώνται οι σύγχρονοι Σπαρτιάτες με τη διαχρονική εγκατάλειψη και τη μη αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης και των άλλων μνημείων. Παρ' ότι η Σπάρτη είναι ένα τεράστιο όνομα ("brand name"), που διεθνώς αναγνωρίζεται, εν τούτοις, δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει αυτό το όνομα, γιατί δεν αξιοποίησε ποτέ, αυτό το πολιτιστικό απόθεμα που της χάρισε απλόχερα η Ιστορία.

Σήμερα, ο επισκέπτης της πόλης αναζητεί την Αρχαία Σπάρτη και δεν την βρίσκει πουθενά. Υπάρχει ο χώρος της Ακρόπολης και του Θεάτρου, με τα όποια υπολείμματα μνημείων υπάρχουν εκεί. Ο τόπος αυτός, όμως, πρέπει να αναπτυχθεί και να καλύψει το χαμένο χρόνο, να απογειωθεί τουριστικά και να προστατευθεί ο πλούτος, που παραμένει στο υπέδαφος αυτού του χώρου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Προτίθεσθε να συνδράμετε, ώστε να γίνει άμεση η εκκίνηση των διαδικασιών για τμηματική ανασκαφή, με σκοπό να αναδειχθεί ο Αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται θαμμένος κάτω από τον ελαιώνα, ανάμεσα στο Αρχαίο Θέατρο και το δομημένο τμήμα της πόλης της Σπάρτης;
2. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην προστασία και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης;»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα