Η Ψυχοσωματική Ιατρική αναλύεται σε Σπάρτη και Βαμβακού

Πρωτοποριακό συνέδριο από 20 έως 22 Μαρτίου - Η Σπαρτιάτισσα Τώνια Πρίμπα μιλάει στον «Λακωνικό Τύπο»  για τους στόχους της διοργάνωσης

Παρασκευή, 06 Μάρτιος 2020 08:38 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Ψυχοσωματική Ιατρική αναλύεται σε Σπάρτη και Βαμβακού

Ένα πρωτοποριακό ιατρικό συνέδριο για τα νέα δεδομένα, την ανάδειξη και τις καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές και ιατρικές παρεμβάσεις στην αλληλεπίδραση ψυχικών και σωματικών νοσημάτων, θα φιλοξενήσει η Σπάρτη από τις 20 έως και τις 22 Μαρτίου.

Η πρωτοβουλία διοργάνωσης ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Έρευνας της Αλληλεπίδρασης Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων (Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ) με τη συνεργασία του Δήμου Σπάρτης και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Σπάρτης.

Για πρώτη φορά και μετά την εξαιρετική επιτυχία τριών προηγούμενων διαδοχικών Πανελληνίων Συνεδρίων και τηρώντας τις δεσμεύσεις για επέκταση των εκπαιδευτικών και ενημερωτικών στόχων της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ, σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας, διοργανώνουν το συγκεκριμένο επιστημονικό συνέδριο στην πόλη της Σπάρτης και στη Βαμβακού.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη, αλλά και στο Δημοτικό Σχολείο Βαμβακούς, με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό.

Στόχος του συνεδρίου, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όσων ασχολούνται με τα επαγγέλματα υγείας αλλά και του κοινού που κατοικεί σε αστικό και σε αγροτικό περιβάλλον σε θέματα ψυχικής υγείας και ψυχικών διαταραχών σε συνδυασμό με σωματικές παθήσεις, που αφορούν μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα επιδιώκει να αναδείξει την ψυχοσωματική βιολογική διάσταση συχνών και σοβαρών σωματικών νοσημάτων όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, ο καρκίνος του μαστού, οι εντερικές παθήσεις και η αυξημένη συννοσηρότητα με ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, οι ουσιοεξαρτήσεις, οι ψυχωσικού φάσματος διαταραχές και να προσεγγίσει τις νέες πολυδιάστατες θεραπευτικές παρεμβάσεις από την πλευρά των ειδικών ιατρών. Η προσέγγιση λαμβάνει υπόψη αφενός τους ψυχολογικούς συντελεστές, που φαίνεται να αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη σοβαρών σωματικών νοσημάτων, παράγοντες κινδύνου επιδείνωσης της πορείας τους και της πρόγνωσής τους και αφετέρου τις συγκεκριμένες σωματικές διαταραχές που φαίνεται να αποτελούν παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης ψυχικών διαταραχών δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο αντιδράσεων, αυξάνοντας έτσι τους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας.

Οι διοργανωτές έχουν θέσει τον πήχη αρκετά ψηλά, στοχεύοντας το συνέδριο να αποτελέσει μια εστία πολύπλευρης και πολυδιάστατης προσέγγισης των ψυχοσωματικών παθήσεων, με απώτερο σκοπό να συνεχίσει να αποτελεί θεσμό στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης αλλά και ενημέρωσης των πολιτών της Λακωνίας.

Έγκριτοι Έλληνες ιατροί, με σημαντική κλινική εμπειρία στο αντικείμενό τους, έχουν προσκληθεί για να καταθέσουν την γνώση και εμπειρία τους, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη διαδραστική επικοινωνία με τους συμμετέχοντες και στην ευρεία ανταλλαγή απόψεων με το κοινό.

Το αναλυτικό τελικό πρόγραμμα, η μεγάλη θεματολογία του καινοτόμου ιατρικού συνεδρίου και οι ομιλίες είναι προσβάσιμα και στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ www.psychosomaticmed.com, όπου και υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης της φόρμας προεγγραφής λόγω μεγάλης προσέλευσης συνέδρων.

Επικεφαλής και ψυχή της όλης προσπάθειας αποτελούν ο ιατρός Dr. Εμμανουήλ Ρίζος, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ, καθώς και η εκ Σπάρτης σύζυγός του κ. Τώνια Πρίμπα, δικηγόρος Αθηνών και νομικός σύμβουλος της εταιρείας, που υλοποιεί την εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα της να συγκεραστούν οι ιατρικές ειδικότητες με την νομική ίδρυση της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ.

Συνέντευξη Τ. Πρίμπα
στον ΛΤ

Η κ. Τώνια Πρίμπα, απαντά στον «Λακωνικό Τύπο» για τους σκοπούς και τους στόχους αυτού του σημαντικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη.

Με ποια κριτήρια επιλέξατε τη Βαμβακού και τη Σπάρτη για τη διεξαγωγή του συνεδρίου;
Τ.Π.:
Η πρώτη μέρα της ιατρικής επιστημονικής διημερίδας θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Βαμβακού. Η Βαμβακού έχει σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και ομορφιά. Μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, έχοντας την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ίδρυσαν την Κοιν.Σ.Επ. Vamvakou Revival που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εγχείρημα της Αναβίωσης της Βαμβακούς. Ο οργανισμός οραματίζεται τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας και ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια το χωριό να σφύζει από ζωή, να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές και να χτυπήσει το κουδούνι στο σχολείο του χωριού. Πιστεύοντας στον στόχο και στις δυνάμεις τους, επιλέξαμε τη Βαμβακού σαν ιδανικό προορισμό ώστε να πραγματοποιηθούν εκεί ορισμένες από τις ομιλίες του συνεδρίου μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τι είναι αυτό που επιθυμείτε να πετύχετε ανοίγοντας τις πόρτες του συνεδρίου στους απλούς πολίτες που δεν έχουν συγκεκριμένη ενασχόληση γύρω από τα επαγγέλματα υγείας;
Τ.Π.:
Στο Ιατρικό Συνέδριο θα αναδειχθεί η πρωτοπόρα για τα ιατρικά δρώμενα, πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσέγγιση και αναλυτική προβολή της διάδρασης των ψυχικών και σωματικών νοσημάτων και θα παρουσιαστούν τα νέα δεδομένα από τις μοριακές και κλινικές μελέτες που καταδεικνύουν την διάδραση και τη συννοσηρότητα μέσω γενετικών, επιγενετικών-περιβαλλοντικών παραγόντων και ιατρικών μηχανισμών, που για πρώτη φορά αναδεικνύονται και αποτελούν κριτήριο στην εφαρμογή νέων ιατρικών μεθόδων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν την 2η συχνότερη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως, θα αναδειχθεί ως απόρροια μεγάλου αριθμού κλινικών μελετών ότι οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης σωματικών διαταραχών και αντιστρόφως πολλές σωματικές διαταραχές αποτελούν παράγοντα κινδύνου εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.

Πιστεύετε πως η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού θα αλληλεπιδράσει θετικά σε μια ευρεία αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων;
Τ.Π.:
Θα θέλαμε η συγκεκριμένη Πρωτότυπη Ιατρική Εκπαιδευτική Διημερίδα Αλληλεπίδρασης Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων να αποτελέσει μια εστία πολύπλευρης και πολυδιάστατης προσέγγισης των ψυχοσωματικών παθήσεων με στόχο να συνεχίσει να αποτελεί θεσμό στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης αλλά και ενημέρωσης των πολιτών της Λακωνίας. Επιπλέον επιδιώκουμε και θεωρούμε αναγκαία την παρουσία και πολιτών, με σκοπό τη συνεχή και πολύπλευρη ιατρική ενημέρωσή τους.

Θα δούμε στο μέλλον κι άλλες παρόμοιες ενέργειες από τον οργανισμό σας, στην πόλη της Σπάρτης και τη Λακωνία γενικότερα;
Τ.Π.:
Όραμα και μεθοδευμένη επιδίωξή μου αποτελεί η πραγματοποίηση καινοτόμων διεθνών και πανελληνίων ιατρικών συνεδρίων στη Σπάρτη και στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, με σκοπό όχι μόνο την προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αλλά και τα αυτονόητα εξαιρετικής σημασίας επακόλουθα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλη την τοπική κοινωνία. Ήδη στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα το 3ο Ιατρικό Συνέδριο Αλληλεπίδρασης Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων με θέμα «Από τα Γονίδια στις Ψυχοπαθολογικές Εκδηλώσεις» - Ιατρικό Συνέδριο Σπάρταθλον, όπου αναδείχθηκε η πρωτοπόρα για τα ιατρικά δρώμενα πολυδιάστατη προσέγγιση και αναλυτική προβολή της διάδρασης των ψυχικών και σωματικών νοσημάτων με την τιμητική συμμετοχή και βράβευση της ακαδημαϊκού και Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, την συμμετοχή 167 ομιλητών πανεπιστημιακών ιατρών, ιατρών όλων των ειδικοτήτων καθώς και πλήθους επαγγελματιών υγείας και 480 συνέδρων! Βλέποντας αυτήν την επιτυχία, συνεχώς με απασχολεί και προς αυτήν την κατεύθυνση πράττω το γιατί όχι και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Σπάρτη και μάλιστα σε ετήσια βάση, εφόσον κατανοήσουν την σπουδαιότητα, αγκαλιάσουν τον άθλο και την μεγαλειώδη προσπάθεια και συμβάλλουν από κοινού η τοπική κοινωνία και όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ώστε να γίνει το ετήσιο Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο θεσμός και η Σπάρτη και η Λακωνία προορισμός, με αυτονόητα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ δημόσια τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα καθώς και την αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γεωργία Ζαχαράκη για την άμεση «εντός δευτερολέπτων» αποδοχή τους, ώστε να συμβάλλει ο Δήμος Σπάρτης ως συνδιοργανωτής στο σημαντικό αυτό Ιατρικό Συνέδριο, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν όλοι οι πολίτες της Σπάρτης και της Λακωνίας, καθότι ο ενημερωμένος σε θέματα υγείας πολίτης είναι εντέλει και υγιής πολίτης.

 

Επιμέλεια: Αγγελική Κ. Δαλαμάγκα, Χριστιάνα Χιώτη

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti