Η Αγία Κορόνα είναι η προστάτιδα από τις επιδημίες

Παρασκευή, 27 Μάρτιος 2020 08:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Αγία Κορόνα είναι η προστάτιδα από τις επιδημίες

Ο Καθεδρικός Ναός στο Άαχεν της Γερμανίας ανέσυρε από το θάλαμο όπου φυλάσσονται τα ιερά κειμήλια του, τα λείψανα, της άγνωστης στους περισσότερους, Αγίας Κορόνας, η οποία θεωρείται προστάτιδα από τις επιδημίες, αλλά και προστάτιδα των ξυλοκόπων.

Η μνήμη της Αγίας εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου, ενώ οι Ρωμαιοκαθολικοί τιμούν την μνήμη της στις 14 Μαΐου.

Ήταν γυναίκα ενός στρατιωτικού στην Ιταλία το 160, όταν βασιλιάς ήταν ο Αντωνίνος, ο οποίος πέθανε πολύ νωρίς αφήνοντάς την χήρα.

Σύμφωνα με τις γραφές, είχε παραστεί στο μαρτύριο του Αγίου Βίκτωρα, τον οποίο προέτρεπε και ενεθάρρυνε να υποστεί με θάρρος το μαρτύριο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τους ειδωλολάτρες, τη συνέλαβαν και την οδήγησαν στον ηγεμόνα και αφού εκεί ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό, της έδεσαν τα χέρια στις κορυφές δύο δέντρων (φοινίκων) που με τη βία λύγισαν. Ακολούθως άφησαν ελεύθερες τις κορυφές των δέντρων που επανήλθαν στην αρχή τους θέση τους, προκαλώντας της με αυτό τον τρόπο φρικιαστικό θάνατο.

Σε πολλές πόλεις της Βαυαρίας και της Αυστρίας υπάρχουν ήδη από τον 14ο αιώνα μ.Χ. εκκλησίες και παρεκκλήσια προς τιμή της Αγίας Κορώνας, που θεωρείται και προστάτης των πασχόντων από επιδημίες και αρρώστιες. Κοντά στη Βιέννη υπάρχουν και δύο πόλεις με το όνομα της Αγίας Κορώνας.

Με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού και στη Βαυαρία, οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης μετέβησαν, την Κυριακή 15 Μαρτίου, στο εκκλησάκι της Αγίας Κορώνας και τέλεσαν ιερή παράκληση.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti