Αντιδρούν για τα μέτρα στήριξης οι δικηγόροι του Γυθείου

Το επίδομα των 800 ευρώ και τα υπόλοιπα αιτήματά τους

Τετάρτη, 01 Απρίλιος 2020 08:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντιδρούν για τα μέτρα στήριξης οι δικηγόροι του Γυθείου

Σε έκτακτη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- τη Δευτέρα (30/3) προχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου. Θέμα της σύσκεψης ήταν, σύμφωνα με τον σύλλογο, «η  υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τις αρχικές εξαγγελίες της για άμεση ένταξη των δικηγόρων στους δικαιούχους χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ΕΥΡΩ, στα πλαίσια της οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και την εξαγγελία για χορήγηση επιδόματος τηλεκατάρτισης (Voucher) αξίας 600 ΕΥΡΩ».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος κατέληξε ομόφωνα σε ψήφισμα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Παρά τις αρχικές ΡΗΤΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, η Κυβέρνηση, εντελώς αναιτιολόγητα και σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες εξαγγελίες της, υπαναχώρησε και εξαίρεσε τους δικηγόρους από τους αρχικούς δικαιούχους της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης και αντ’ αυτής εξήγγειλε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω ΕΣΠΑ με τη χορήγηση επιταγής κατάρτισης (voucher) αξίας 600 ΕΥΡΩ, εξισώνοντας τους δικηγόρους με άλλους επιστημονικούς κλάδους που όμως δύνανται να συνεχίσουν να εργάζονται από το γραφείο τους.

Θεωρούμε ότι οι “επιταγές κατάρτισης” στη συγκεκριμένη συγκυρία αποτελούν εμπαιγμό και προσβολή για τον κλάδο μας, καθώς και εκδήλωση άγνοιας εκ μέρους των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων της πραγματικής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιέρχονται οι δικηγόροι με την επιβολή των αναγκαίων απαγορευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σ’ αυτήν δεν μπορεί να συνεισφέρει περαιτέρω κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες, όταν δεν έχουν οικονομικούς πόρους για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων τους, να ζήσουν τις οικογένειές τους και να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις των ιδίων και των οικογενειών τους.

Για τον λόγο αυτό, τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδοθεί και δημοσιοποιηθεί πλείστα ψηφίσματα διαμαρτυρίας από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, που ασφαλώς καταδικάζουν τη συμπεριφορά αυτή της Κυβέρνησης έναντι των δικηγόρων και ειδικά των μαχόμενων δικηγόρων, που η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης μετά την πλήρη παύση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων δικαστικών και εξωδίκων. Συντασσόμαστε πλήρως με τα ψηφίσματα αυτά των συναδέλφων μας θεωρώντας αυτονόητο ότι ο αγώνας δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται!»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου ζητεί:
«1) την ΑΜΕΣΗ καταβολή της ενίσχυσης των 800 ΕΥΡΩ, που εξήγγειλε αρχικά η Κυβέρνηση, ως απόλυτη ανάγκη για την επιβίωση των οικογενειών των Δικηγόρων.  
2) Την απόδοση στους συναδέλφους των αποθεματικών του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ, που εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί με αποκλειστικά δικές μας εισφορές (120 ευρώ ανά δικηγόρο επί 9 έτη).
3) Την πλήρη απαλλαγή των Δικηγόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων.
4) Την πλήρη αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων των Δικηγόρων για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
5) Τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α στο 6%.
6) Την επιστροφή της προκαταβολής φόρου.
7) Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το τρέχον φορολογικό έτος.
8) Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το τρέχον έτος.
9) Την υπαγωγή των Δικηγόρων στη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.
10) Την άμεση αναστολή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων προς πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την αναστολή καταβολής λογαριασμών ΔΕΚΟ και τηλεφωνίας.
11) Την παράταση της προθεσμίας των 120 δόσεων (ν. 4611/2019) από 31.05.2019 και μέχρι τέλος του έτους και παροχή δυνατότητας ένταξης και των οφειλών του 2019.
12) Την άμεση καταβολή των οφειλών του ΤΑΧΔΙΚ προς τη Νομική Βοήθεια.
13)  Την άμεση καταβολή των δαπανών υγείας από το ΤΥΔΕ.
14) Τον αυτεπάγγελτο (χωρίς έξοδα επιδόσεων) επαναπροσδιορισμό των  πολιτικών υποθέσεων που ματαιώνονται κατά το διάστημα της αναστολής από τη Γραμματεία του αντίστοιχου Δικαστηρίου.  

Τέλος, επιφυλασσόμαστε ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης να ζητήσουμε και περαιτέρω μέτρα στήριξης», καταλήγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου.]

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα