Σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Πως μπορούν να επωφεληθούν Δήμοι & Περιφέρειες

Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2020 11:01 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «Αντώνης Τρίτσης», υπέγραψαν και παρουσίασαν οι Υπουργοί Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης.

Το νέο πρόγραμμα που αντικαθιστά τον «Φιλόδημο», θα έχει διάρκεια ως το 2023 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,5 δις ευρώ που εισρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης εάν υπάρξει ζήτηση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Το πρόγραμμα εστιάζει στην κατασκευή έργων στους τομείς της βασικής υποδομής, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Έτσι καταστρώνεται το σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με νέες υποδομές, ώστε όλες οι περιοχές της χώρας μας, να είναι βιώσιμες με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος εστιάζουν:

- Στην προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Εδώ περιλαμβάνονται κάθε δράση- παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, έργα και σημαντικές παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη χώρα.

-Στην ποιότητα ζωής και την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών (κατασκευή βασικών έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, προς άμεσο όφελος των πολιτών), αλλά και τη μέριμνα για τη σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων.

- Στο περιβάλλον (βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α.),

- Στην ψηφιακή σύγκλιση (τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών -ΤΠΕ, εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων -Internet of Things, έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις»),

- Στην παιδεία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, εναλλακτικός τουρισμός),

- Στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ εντάσσονται και έργα όπως ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών και προγράμματα άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού,

- Δράσεις τεχνικής βοήθειας των δικαιούχων για την εφαρμογή του προγράμματος.

Στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν ενταχθεί στο «Φιλόδημος Ι» (συνολικά 502), αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti