Υπερψηφίστηκε από το ΔΣ Σπάρτης η δημιουργία Δικτύου Ανάπτυξης Σπάρτης- Ευρώτα

Επιβεβλημένη η αξιοποίηση προγραμμάτων για χρηματοδότηση έργων

Πέμπτη, 23 Απρίλιος 2020 07:29 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υπερψηφίστηκε από το ΔΣ Σπάρτης η δημιουργία Δικτύου Ανάπτυξης Σπάρτης- Ευρώτα

Τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, μέσω συγκεκριμένων εργαλείων ανάπτυξης, καλείται να χαράξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο υπερψηφίστηκε από το ΔΣ Σπάρτης  η σύσταση και λειτουργία Δικτύου Διαδημοτικής Συνεργασίας Σπάρτης-Ευρώτα,  στην –δια περιφοράς– συνεδρίαση του την Τρίτη 21/4.

Η συνεργασία των δύο δήμων αποβλέπει στην υποβολή προτάσεων για έργα με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, όσον αφορά τους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της προστασίας του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της Οικοκαινοτομίας. Το δίκτυο δήμων, που θα λειτουργεί υπό τη νομική μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, σκοπεύει στην πραγματοποίηση των σκοπών του, μέσω της επιστημονικής και τεχνικής έρευνας και τεχνικής υποστήριξης των δήμων για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και πολιτικών.

Τα «ναι» και τα «όχι»
Το θέμα που εισηγήθηκε η δημαρχιακή παράταξη υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την παράταξη του Ευ. Βαλιώτη, καθώς και από το δημοτικό σύμβουλο Γ. Κονίδη από την παράταξη Αργειτάκου, η οποία ωστόσο στην πλειοψηφία της διαφοροποιήθηκε στην έγκριση του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Στάση που προκαλεί απορίες, καθώς η εργαλειοποίηση των διαδημοτικών αναπτυξιακών εταιρειών από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, δεν είναι άγνωστη. Όπως και στο παρελθόν με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα-Ταϋγέτου, έτσι και τώρα στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, χρήσιμες και αποδοτικές έχουν υπάρξει οι μελέτες και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες διαδημοτικών εταιρειών όπως πχ αυτό της «Βιώσιμης Πόλης».
Την αρνητική στάση της, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης αιτιολόγησε μια ημέρα μετά, υποβάλλοντας αίτημα αναβολής, εκτιμώντας πως «...το θέμα είναι μείζονος σημασίας και η “δια περιφοράς” διαδικασία δεν εξασφαλίζει την αναγκαία και επαρκή διαβούλευση».
 
Δούκας: «Επιβεβλημένη
η σύσταση του Δικτύου»
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στην αναγκαιότητα να στηριχθεί η αυτοδιοίκηση και να παραχθεί σημαντικό έργο, ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας τοποθετήθηκε για συγκρότηση του δικτύου. «Η Δημοτική Αρχή χρειάζεται άμεσα μια αναπτυξιακή δομή που να μπορεί να υποστηρίξει και να ενισχύσει τη λειτουργία του δήμου, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων μέσω crowdfunding, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, τη διευκόλυνση της Αγροτικής, Τουριστικής και Πολιτιστικής δημιουργίας και ανάπτυξης, τη διευκόλυνση της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων, και μεταξύ άλλων την προώθηση, του επετειακού προγράμματος των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών, το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομική ανάπτυξη του δήμου, κλπ», τόνισε. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «με την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, οι εκτιμήσεις είναι ότι το ΑΕΠ της χώρας μας, μπορεί όχι απλά να μην αυξηθεί, αλλά να μειωθεί κατά 10% “και βλέπουμε” (βλ. προβλέψεις του ΔΝΤ), με παράλληλη κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας! Είναι απαραίτητο ο Δήμος Σπάρτης να έχει στα χέρια και τη διάθεσή του όλα τα κατάλληλα ‘όπλα’, για να συμβάλλει στη τιτάνια προσπάθεια για ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Δεν μπορεί να καθόμαστε στο πλάι και να περιμένουμε “μπας και γίνει κάτι”».

Κατά τον Π. Δούκα, «οι σημερινές δομές του δήμου μας και των Νομικών Προσώπων του, καθώς και οι διαδικασίες που αφορούν την υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου χρειάζονται υποστήριξη και επιτάχυνση για  να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και στις απαιτήσεις των δημοτών. Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε σήμερα, εδώ και τώρα, για τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Δικτύου και να κερδίσουμε χρόνο και πόρους. Δεν μας επιτρέπεται να μην αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα!», τόνισε και προειδοποίησε: «Αν δεν το κάνει ο Δήμος Σπάρτης άμεσα, θα το κάνουν οι άλλοι δήμοι από μόνοι τους, και με τους δικούς τους όρους!».

Υπέρ με όρους ο Βαλιώτης
Την κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη της παράταξής του στο εγχείρημα εξέφρασε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Βαλιώτης, επισημαίνοντας: «Πιστεύουμε ότι έχει γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με τους προτεινόμενους εταίρους για την σύσταση, μιας και δεν προκύπτει από την εισήγηση. Έτσι όπως διαμορφώνεται το εταιρικό σχήμα μια σημαντική δραστηριότητα πρέπει να είναι το περιβαλλοντικό πρόβλημα και η ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα, μιας και ο ποταμός διασχίζει τους δύο δήμους (σσ Σπάρτης και Ευρώτα). Ως προς την αναγκαιότητα της σύστασης τέτοιας μορφής εταιρίας μας βρίσκει καταρχήν  σύμφωνους, μιας και η λειτουργία της, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι εργαλείο που θα βοηθήσει στην ευελιξία και την αποτελεσματικότητα  δράσεων, οι οποίες θα πρέπει να προβλέπονται αναλυτικά στους σκοπούς της εταιρείας ώστε να μην γίνεται επικάλυψη αρμοδιοτήτων που είναι αποκλειστικές στο δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα».

Κατά την παράταξη Βαλιώτη, «πρέπει άμεσα να συσταθεί μια επιτροπή διαπαραταξιακή  πλαισιωμένη και από υπηρεσιακά στελέχη, που ο δήμαρχος θα ορίσει ώστε να εξετάσει συγκεκριμένα θέματα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί: α) σε περιβαλλοντικά θέματα και την ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα, κάτι που αφορά και τους δύο δήμους, διεκδικώντας και υλοποιώντας προγράμματα, ως προς αυτή την κατεύθυνση, β) στη δημιουργία και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, γ) στον προσανατολισμό της εταιρείας, ως προς την στελέχωση και εξειδίκευση  για την στήριξη δραστηριοτήτων του δήμου και των Νομικών Προσώπων».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος