Τέθηκαν οι βασικοί άξονες για την ΟΧΕ Ταϋγέτου

25 εκ. ευρώ στους Δήμους Σπάρτης και Καλαμάτας

Σάββατο, 25 Απρίλιος 2020 08:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τέθηκαν οι βασικοί άξονες για την ΟΧΕ Ταϋγέτου

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 24/04, έπειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας κ. Βερούτη, Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλο και τους Δημάρχους Σπάρτης κ. Δούκα και Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλο, με θέμα την άμεση προώθηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων ( ΟΧΕ) στον Λακωνικό και Μεσσηνιακό Ταΰγετο.Στην σύσκεψη συμμετείχαν και στελέχη από τις τεχνικές υπηρεσίες των δυο δήμων, όπως επίσης και εκπρόσωποι της διαχειριστικής αρχής.

Με βασικό στόχο την κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση των περιοχών του Ταϋγέτου που ανήκουν στους δήμους Σπάρτης και Καλαμάτας, θα διατεθεί από το ΕΣΠΑ καθώς και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα συνολική πίστωση της τάξεως των 25.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκ. προορίζονται για έργα δημόσιου χαρακτήρα, ενώ τα υπόλοιπα 5 εκ., θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των παραπάνω περιοχών.

Φορέας στρατηγικής της ΟΧΕ θα είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου δια της Διαχειριστικής Αρχής, τον συντονισμό θα αναλάβει τεχνικός σύμβουλος, ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Μεσσηνίας και οι Δήμοι Σπάρτης και Καλαμάτας, θα είναι αυτοί που θα ιεραρχήσουν τη δομή των έργων στις περιοχές αναφοράς τους.
Στην εποικοδομητική συζήτηση που αναπτύχθηκε, ο Δήμαρχος Σπάρτης τόνισε την μοναδική φυσική ομορφιά του Ταϋγέτου και των οικισμών του και εστίασε στις σωστές ενέργειες, με τις οποίες η περιοχή έχει τις δυνατότητες να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για εισροή εισοδημάτων και θέσεων εργασίας, σε ένα πλήρως οικολογικό σύστημα ανάπτυξης.

Επιπλέον ο κ. Δούκας, επεσήμανε τις ποικίλες προοπτικές που προσφέρει ο ορεινός όγκος του αρσενικού βουνού, όπως τη διοργάνωση φυσιολατρικών διαδρομών, επισκέψεις για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας του βουνού. Αναφέρθηκε επίσης και στη δυνατότητα διοργάνωσης διεθνών ορεινών αγώνων, αγώνων αντοχής και μοτοσικλετιστών κοκ. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στη λαϊκή παράδοση των χωριών του Ταϋγέτου, καθώς οι διάφορες γιορτές τοπικών προϊόντων και η ανάδειξή τους, μπορούν να αποτελέσουν έναν ακόμα πόλο έλξης επισκεπτών στους δυο νομούς που περιβάλλουν το βουνό.

Έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα των επενδύσεων και στην επιτακτική χρηματοδότηση έργων όπως την αναπαλαίωση ιστορικών κτισμάτων, την βελτίωση των συστημάτων άρδευσης, τη ορεινών διαδρομών και μονοπατιών, την ενθάρρυνση και ενίσχυση των πρωτοβουλιών που αφορούν την ορεινή κτηνοτροφία, καθώς επίσης και την δημιουργία σύγχρονης ιστοσελίδας που θα περικλείει κάθε μορφής πληροφορία για όλους τους οικισμούς του Ταϋγέτου.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη για το συγκεκριμένο αντικείμενο θα πραγματοποιηθεί μετά από ένα μήνα περίπου, ενώ η επιδίωξη που υπάρχει είναι να αρχίσει να παράγεται έργο μέσα στο 2021.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti