Προκήρυξη δράσεων για την φροντίδα των ηλικιωμένων

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Πέμπτη, 30 Απρίλιος 2020 16:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προκήρυξη δράσεων για την φροντίδα των ηλικιωμένων

3.000 ηλικιωμένοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναμένεται να ωφεληθούν στο πλαίσιο της δράσης, που αφορά την παροχή υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης.
Με απόφαση του Περιφερειάρχη δημοσιοποιήθηκε η σχετική πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.

Η δράση που θα έχει χρονικό ορίζοντα περίπου 2,5 έτη, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ενώ η συγχρηματοδοτούμενη  δημόσια δαπάνη για την ένταξη πράξεων ανέρχεται σε 3.300.000 ευρώ

Το πλαίσιο της δράσης προβλέπει τη δημιουργία ενός πλέγματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσης τους ενώ αφορά κυρίως άτομα που ζουν μόνα τους ή που έχουν χρόνια προβλήματα.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται σχετικά, θα είναι σε συνέργεια και συμπληρωματικότητα με τις υπηρεσίες που παρέχονται από τις υφιστάμενες δομές πρόνοιας των δήμων της Περιφέρειας με σκοπό την ένταξη στην κοινωνική ζωή μοναχικών ατόμων, ηλικιωμένων και γενικώς ατόμων που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας και κοινωνικής αποξένωσης.

Προβλέπεται επίσης ο σχεδιασμός και η επιχειρησιακή λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου 24ωρης υποστήριξης, που θα διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και τους κατάλληλους ανθρώπινους πόρους (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) για τη παροχή της υπηρεσίας. Η Περιφέρεια με αυτόν τον τρόπο θα παρέχει υπηρεσίες στους ωφελούμενους με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου και θα ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του.

Η επικοινωνία του Κέντρου με τους ηλικιωμένους γίνεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών τηλεειδοποίησης και κοινωνικής φροντίδας. Βασικός στόχος είναι οι συσκευές να χορηγούνται από την Περιφέρεια στους δικαιούχους ηλικιωμένους, με βάση δίκαια κοινωνικά, ιατρικά και οικονομικά κριτήρια. Οι ειδικές συσκευές τηλεειδοποίησης και κοινωνικής φροντίδας διακρίνονται ανάλογα με τις ανάγκες των ωφελούμενων ηλικιωμένων σε:

– Συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης που περιλαμβάνουν τηλεειδοποίηση και κουμπί πανικού.
– Συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης που περιλαμβάνουν τηλεειδοποίηση, ανίχνευση πτώσης και κουμπί πανικού.
– Συσκευές παρακολούθησης εκτός σπιτιού που περιλαμβάνουν τηλεειδοποίηση και εντοπισμό θέσης.

Στο πλαίσιο της Δράσης αναμένεται να ωφεληθούν για διάστημα 30 μηνών, τουλάχιστον 3.000 ηλικιωμένοι, που διαθέτουν ενδεικτικά τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
– έχουν ηλικία 65 χρόνων και πάνω,
– έχουν προβλήματα υγείας,
– ζουν μόνοι τους ή δεν μπορούν να υποστηριχθούν επαρκώς από το άτομο που διαμένει μαζί τους,
– διαβιούν, κατά προτεραιότητα, σε σχετικά απομακρυσμένες ή και ορεινές περιοχές της Περιφέρειας.

Από την υλοποίηση της δράσης αναμένεται η ενίσχυση των υπηρεσιών της Περιφέρειας που παρέχουν οι υπάρχουσες δομές με νέες σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και η διεύρυνση του αριθμού των εξυπηρετούμενων πολιτών με βιώσιμο κόστος παροχής υπηρεσιών.

Καθώς επίσης και η ενίσχυση της ασφάλειας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όταν βρίσκονται εντός ή εκτός της οικίας τους και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ίδιων αλλά και των συγγενών τους.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti