Αντίθετοι οι αστυνομικοί στα πρόστιμα για τις μάσκες

Δωρεάν χορήγηση στον πληθυσμό προτείνει η ΠΟΑΣΥ

Τρίτη, 05 Μάιος 2020 15:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντίθετοι οι αστυνομικοί στα πρόστιμα για τις μάσκες

Μετά τις επίσημες εξαγγελίες της Πολιτείας για τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Δευτέρα  4 Μαΐου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) εκφράζει τις ενστάσεις της για όσα σχετίζονται με την αυστηρή τήρησή τους, με ελέγχους και επιβολή προστίμων εκ μέρους των αστυνομικών υπαλλήλων.

Ως Δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, η ΠΟΑΣΥ, «συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει, με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητας του λόγου και της ευθύνης που έχει έναντι των Ελλήνων Αστυνομικών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα», αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας, απαιτήσαμε και διεκδικήσαμε από τα αρμόδια Υπουργεία τη λήψη μέτρων προστασίας των ίδιων των αστυνομικών, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να ασκήσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους και χωρίς να καθίστανται οι ίδιοι μέρος του προβλήματος. Με τις παρεμβάσεις μας για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας (χορήγηση μέσων αυτοπροστασίας, απολυμάνσεις, χορήγηση αδειών κλπ), πετύχαμε σε ένα βαθμό θετικά αποτελέσματα, επιδεικνύοντας ευαισθησία και αίσθηση καθήκοντος σε κρίσιμες για τη χώρα περιστάσεις».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας -πέρα από την καθολική αναγνώριση του ρόλου και της συμβολής της στην αναχαίτιση της πανδημίας- δημιούργησε εύλογο προβληματισμό, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες της επιβολής προστίμων, που συγκέντρωναν τη δυσφορία των ελεγχομένων για διάφορους λόγους. Η ατομική ευθύνη έχει στην εφαρμογή της υποκειμενικές και αντικειμενικές δυσκολίες, τις οποίες η Ελληνίδα και ο Έλληνας Αστυνομικός, ως εκτελεστές αποφάσεων, δεν έχουν τη διακριτική ευχέρεια να κρίνουν και ανάλογα να πράξουν. Με βεβαιότητα όμως βρίσκονται ενώπιον παραπόνων και αδυναμίας εφαρμογής μέτρων, συγκεντρώνοντας τη μήνιν των συμπολιτών μας, με απώτερες βεβαίως συνέπειες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τον Οργανισμό που υπηρετεί».

Εν προκειμένω, με βάση τον προβληματισμό που αναπτύσσεται ευρύτερα για το μέτρο της υποχρεωτικής, πλέον, χρήσης προστατευτικών μασκών από όλους τους πολίτες κατά τις μετακινήσεις τους με Μ.Μ.Μ. (μέσα μαζικής μεταφοράς) και την παρουσία τους σε καταστήματα υπεραγοράς τροφίμων (supermarket) κ.ά., η ΠΟΑΣΥ προειδοποιεί «για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το μέτρο στη διαδικασία εφαρμογής του, δεδομένου ότι η χρήση μάσκας και μάλιστα στην έκταση που προβλέπεται, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. Η βασική αυτή οικονομική παράμετρος, αφήνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες Αστυνομικούς εκτεθειμένους κατ’ αρχάς, στην οργή και το θυμό όσων, εκ των συμπολιτών μας, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα της καθημερινής απόκτησής τους και κατά δεύτερο σε όσους κρίνουν εκ του ασφαλούς την επάρκεια ή μη, των σχεδίων που καλείται να εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία», τονίζει η Ομοσπονδία των αστυνομικών και προσθέτει:

«Επειδή, “ατομική ευθύνη” και υποχρεωτική επιβολή μέτρων, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να σημαίνουν απεμπόληση των κρατικών υποχρεώσεων έναντι των πολιτών, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων διαχωρίζουμε τη θέση μας και ζητάμε να επικρατήσει η λογική και να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η αναθεώρηση της συγκεκριμένης απόφασης περί προστίμων, ώστε η καθολικότητα στην εφαρμογή της, να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των μασκών, την οποία θα έπρεπε, πρωτίστως, να έχουν εξασφαλίσει και να παρέχουν δωρεάν στους χρήστες δημόσιοι, ιδιωτικοί και λοιποί Οργανισμοί - φορείς.

Η υπευθυνότητα και η μέριμνα για το κοινό καλό απαιτεί κρατική ενίσχυση και παρουσία σε όλους τους τομείς!!!», καταλήγει η ΠΟΑΣΥ.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα