Ανησυχία στις τάξεις του λακωνικού επιχειρείν

Τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - Τα αιτήματα των επιχειρηματιών

Παρασκευή, 08 Μάιος 2020 14:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανησυχία στις τάξεις του λακωνικού επιχειρείν

Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Μικρομεσαίοι στην κρίση του Covid-19» διοργάνωσε την Τετάρτη 6 Μαΐου η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του νομού και στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΟ του κόμματος Σταύρος Αραχωβίτης, ο Νίκος Παππάς, βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Σκορίνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πανάγος Φραγκής, συντονιστής της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος επικεφαλής του επιχειρηματικού κλάδου, ενώσεων και συλλογικοτήτων της Λακωνίας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Παναρίτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων κ. Σωτήρης Ροϊνός,  ο  πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης κ. Βασίλης  Τσαρούχας, ο επιχειρηματίας-οπτικός κ. Πάνος Βολάκος από τη Νεάπολη, ο εκπρόσωπος της Κοιν.Σ.Επ «Ουτοπία» κ. Παναγιώτης Λεϊμονίτης, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων κ. Νίκος Δημητρόπουλος και τον οικονομολόγο κ. Διονύση Θωμά.

Η συζήτηση αφορούσε την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», με ιδιαίτερη έμφαση στα άμεσα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απευθείας –και όχι μέσω τραπεζών– ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με διαφανή κριτήρια. Τα κυβερνητικά μέτρα χαρακτηρίζονται «ανεπαρκή, καθώς βασίζονται κυρίως στην παροχή εγγυήσεων για τραπεζικό δανεισμό που θα δημιουργήσει ‘νέα στρατιά κόκκινων δανείων».

Η ανησυχία και ο προβληματισμός των εκπροσώπων των φορέων επικεντρώθηκε σε ορισμένα ζητήματα με κυρίαρχα τα παρακάτω:
- Αναγκαιότητα λήψης μόνιμων μέτρων όπως η μείωση ΦΠΑ στην αλυσίδα τροφίμων, η μείωση του φόρου εισοδήματος από 22% σε 20% και η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων. «Η κάμψη της αγοράς θα αναγκάσει χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείσουν, αν δεν στηριχθούν άμεσα για όλες τις υποχρεώσεις τους έως το τέλος του χρόνου προς το δημόσιο. Στη κατηγορία περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και επαγγελματιών, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΣ, φόροι εισοδήματος κλπ. Η στήριξη να μην κατευθυνθεί κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και σε πολλές μικρομεσαίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
-  Με ιδιαίτερη έμφαση τέθηκε η ανάγκη επέκτασης του φυσικού αερίου στη Λακωνία, όπως και στο σύνολο των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για το συγκεκριμένο θέμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν να καταθέσουν άμεσα ερώτηση στη Βουλή για την παροχή διευκρινήσεων και προθέσεων από την κυβέρνηση.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:
- Η αναγκαιότητα λήψης μόνιμων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας συνολικά για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης.
- Η συμφωνία των εκπροσώπων των φορέων της επιχειρηματικότητας στη Λακωνία με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα που πρέπει να έχουν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, διότι με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να αντέξουν πέρα από τις αρχές του φθινοπώρου.

Όλα τα παραπάνω έχουν ένα στόχο: «Να μην κλείσει καμία επιχείρηση».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti