Κάτοικοι Κονιδίτσας: «Όχι τα σκουπίδια στο κεφάλι μας»

Έντονη αντίδραση για τη μεταφορά απορριμμάτων στην «Αλογομάντρα»

Παρασκευή, 22 Μάιος 2020 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κάτοικοι Κονιδίτσας: «Όχι τα σκουπίδια στο κεφάλι μας»

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις απέναντι στη δημιουργία προσωρινού χώρου απόθεσης απορριμμάτων στη θέση «Αλογομάντρα», που βρίσκεται στα όρια των Κοινοτήτων Σελλασίας, Κονιδίτσας και Βρεσθένων, πλησίον της παλαιάς ΕΟ Σπάρτης-Τρίπολης. Λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Σελλασίας, ακολούθησε παρέμβαση της γενικής συνέλευσης των κατοίκων των Τοπικής Κοινότητας Κονιδίτσας της ΔΕ Οινούντος, η οποία εκφράζει την πλήρη εναντίωση των ντόπιων στη μεταφορά σκουπιδιών κοντά στην περιοχή τους.

Μετά την πρόσφατη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, οι κάτοικοι της Κονιδίτσας τονίζουν με ψήφισμά τους τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή με επιστολή μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο και κατά την διάρκεια της συζήτησης του Δημοτικού Συμβούλιο (παρόλο που ήταν κεκλεισμένων των θυρών), δηλώσαμε την αντίθεση μας με αυτή την ενέργεια σας και τώρα με την απόφαση σας.

Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στη θέση "Αλογόμανδρα - Νταμάρι" εκτός ορίων οικισμού Βρεσθένων του Δήμου Σπάρτης Π.Ε. Λακωνίας. Η περιοχή που θα επηρεαστεί άμεσα είναι το χωριό μας, γιατί ο σκουπιδότοπος που θέλετε να φτιάξετε είναι πάνω από το κεφάλι μας.

Είναι άδικο, που με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς να ενημερώσετε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, προχωράτε σε μια τέτοια απόφαση. Η απόφασή σας αποδεικνύει ότι θέλετε να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα».

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το θέμα τους αφορά άμεσα, καθώς:
«• Η συγκεκριμένη τοποθεσία εξαιτίας των Καρστικών ασβεστολιθικών πετρωμάτων, σπασμένων και διαβρωμένων , επιτρέπει στην άμεση διέλευση κάθε υγρού στοιχείου και αυτό διοχετεύεται στις πηγές , από τις όποιες πίνουμε το νερό μας και ποτίζουμε την παραγωγή μας. Επομένως, είναι ακατάλληλη! Αυτό έχει αποδειχθεί και από τις 5 γεωτρήσεις για ανεύρεση νερού, που έκανε η παρακείμενη κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή.
• Τα σύμμεικτα αστικά απόβλητα είναι τοξικά και δηλητηριώδης για την περιοχή.
• Η περιοχή για την «προσωρινή αποθήκευση» των αποβλήτων είναι σε μια περιοχή 20 χλμ περίπου βόρεια της Σπάρτης, η μεγίστη παραγωγή σκουπιδιών στην Δημοτική Ενότητα φτάνει το 6% περίπου , ενώ το 94% είναι στις νότιες περιοχές του Δήμου μας.
• Θέλετε να κάνετε «βόλτα» τα σκουπίδια, αφού σύμφωνα με την διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα μεταφέρονται στην περιοχή «Ξηροκάμπια» του Δήμου Ευρώτα
• Θέλετε να φτιάξετε νέες εγκαταστάσεις , να «ρίξετε» χρήματα που τα πληρώνουμε εμείς . Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι είναι κάτι προσωρινό, αλλά στην πραγματικότητα θέλετε να φτιάξετε ένα «νέο» Αφυσσού .

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικνύει ότι δεν νοιάζεστε για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, δεν σας απασχολεί η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα και το νερό που θα πίνουν οι δημότες σας. Δεν σας απασχολεί το κόστος για όλα αυτά, γιατί την λύση την έχετε με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών κ.α. .

Συμμεριζόμαστε το αίτημα των κατοίκων της περιοχής Αφυσσού, να «φύγουν» τα σκουπίδια από την περιοχή τους και τους καλούμε να σταθούν στο πλευρό μας, για να μην γίνονται τα χωριά μας σκουπιδότοποι. Τους καλούμε , γιατί και περιοχή να αλλάξουν, το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν αλλάζει».

Τέλος, οι κάτοικοι της Κονιδίτσας απαιτούν:
«• Να μην υλοποιηθεί το έργο αυτό. Να μην γίνει σκουπιδότοπος πάνω στα κεφάλια μας! Γιατί βλάπτει την ποιότητα ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Να πάνε απευθείας τα σκουπίδια εκεί, που πρέπει να καταλήξουν .
• Να μην πληρώσουν οι δημότες για τα σκουπίδια. ΟΧΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ γιατί θέλουμε: -την υγεία των κατοίκων,
- την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής μας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland