Το πλάνο για ανάπλαση και open mall Σπάρτης

Κάλεσμα σε φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους

Πέμπτη, 28 Μάιος 2020 09:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το πλάνο για ανάπλαση και open mall Σπάρτης

Σε προτεραιότητα βρίσκεται για τον Δ. Σπάρτης η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του οδικού δικτύου και του δημόσιου χώρου της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Αρχή δημοσίευσε την πρόταση της ανάπλασης μόνο του κεντρικού τμήματος της πόλης, που εκπόνησε ο Καθηγητής του ΕΜΠ Θάνος Βλαστός. Πρόκειται για κυκλοφοριακή μελέτη του εφικτού και των επιπτώσεων της ανάπλασης της περιοχής συνάντησης των Παλαιολόγου και Λυκούργου και της δημιουργίας ανοικτού κέντρου εμπορίου (open mall) στο κέντρο της λακωνικής πρωτεύουσας. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, σύμφωνα με τον Δ. Σπάρτης, «εξυπηρετεί το όραμα και τις απαιτήσεις του σχεδιασμού, όπως αυτές προέκυψαν από τις προτάσεις και τις διαβουλεύσεις με το κοινό και με το δίκτυο φορέων».

Επιδιώκοντας μια συνολική θεώρηση και συγκερασμό θέσεων, ο Δ. Σπάρτης απευθύνει κάλεσμα στους φορείς της Σπάρτης, αλλά και των περιχώρων, να μελετήσουν το υλικό που έχει αναρτηθεί στη σελίδα του Δ. Σπάρτης (www.sparti.gov.gr) και να αποστείλουν τις απόψεις τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020.

Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης
thanos vlastosΌπως αναφέρεται στην έκθεση του Καθηγητή Βλαστού, ο οποίος αποτελεί μέλος της ομάδας εκπόνησης του ΣΒΑΚ της Σπάρτης, «η ανάπλαση της περιοχής συνάντησης των Παλαιολόγου και Λυκούργου αποτελεί ένα σημαντικό ξεκίνημα ενός έργου που θα πρέπει να εκτελεστεί στην Σπάρτη ώστε να γίνει μια πόλη βιώσιμη, υγιής, παραγωγική, που θα προβάλλει την ιστορική της ταυτότητα και θα προσελκύει επισκέπτες. Σύμφωνα με την υφιστάμενη ιεράρχηση του οδικού δικτύου, η οδός Παλαιολόγου αποτελεί πρωτεύουσα αρτηρία. Το ανατολικό τμήμα της οδού Λυκούργου έχει πρωτεύουσα σημασία ενώ το δυτικό τμήμα δευτερεύουσα σημασία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τη μελέτη προκύπτει ότι οι συνολικοί φόρτοι των κεντρικών κόμβων που βρίσκονται κατά μήκος της Παλαιολόγου είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με άλλους κεντρικούς κόμβους».

Ο Καθηγητής αναφέρει, ακόμα, ότι μεγάλο πλάτος των λωρίδων  κυκλοφορίας  (μεγαλύτερο  από  4  m)   ευνοεί  σήμερα  την  παράνομη  στάθμευση (“διπλοπαρκάρισμα”). Άλλωστε λόγω της κεντρικότητας και της εμπορικότητας της περιοχής, η ζήτηση για στάθμευση είναι υψηλή κατά τις ώρες αιχμής…»

Σε άλλο σημείο, ο Καθηγητής Βλαστός σημειώνει ότι «με βάση την πρόταση της μελέτης που εκπονήθηκε από την “Κίζης Αρχιτεκτονική ΙΚΕ”, η κεντρική νησίδα στο μελετώμενο τμήμα της οδού Παλαιολόγου καταργείται. Επίσης θεσμοθετούνται θέσεις στάθμευσης για την τροφοδοσία δεξιά των λωρίδων κυκλοφορίας, ενώ αυτές στο κεντρικό τμήμα της οδού καταργούνται, αφού οι δύο λωρίδες μετατίθενται στον άξονα του δρόμου και μεταξύ τους εφάπτονται. Το γεγονός αυτό θα συνδράμει θετικά στην κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού. Από την άλλη, το πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας περιορίζεται στα 3.5 m, ενώ το όριο ταχύτητας ορίζεται σε 30 km/h. Τα δύο τελευταία εκτιμάται ότι δεν θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού Παλαιολόγου. Όπως έχει αναφερθεί, η παράνομη και νόμιμη στάθμευση παρά την οδό σήμερα μειώνουν το λειτουργικό πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας…»

meleti SVAK 1

Κυκλοφοριακή μελέτη του εφικτού
και των επιπτώσεων του open mall
Αναφορικά με τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (open mall), όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο ο Καθηγητής Βλαστός, «θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της εμπορικής κίνησης και της κινητικότητας γενικότερα στο κέντρο της Σπάρτης. Σύμφωνα με το σχέδιο της προμελέτης για το open mall, οι οδοί Βρασίδου, Αγ Νίκωνος, Γκορτσολόγου και Αγησιλάου προτείνονται να αναδιαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής κίνηση πεζών και ποδηλατών εντός της ζώνης. Το συγκεκριμένο δίκτυο προσβάσιμων διαδρομών θα συνενώνεται με τους υφιστάμενους πεζόδρομους της Σπάρτης. Ειδικότερα, ο πεζόδρομος της οδού Κλεομβρότου διαθέτει σήμερα ιδιαίτερα υψηλή εμπορικότητα. Παράλληλα, υπάρχει σύνδεση και με τα οδικά τμήματα των οδών Παλαιολόγου και Λυκούργου, τα οποία, όπως έχει αναφερθεί, πρόκειται να αναδιαμορφωθούν. Οι αναπλάσεις αυτές θα αναβαθμίσουν συνολικά της ελκυστικότητα του κέντρου της Σπάρτης και θα το μετατρέψουν σε μία περιοχή αρκετά φιλική στις μετακινήσεις με ποδήλατο ή με περπάτημα.

Στα οδικά τμήματα προς διαμόρφωση προτείνεται η μείωση των θέσεων στάθμευσης και η τροποποίηση της χάραξης της λωρίδας κίνησης της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας. Ειδικότερα,  εσωτερικά των οδών open mall δημιουργούνται μεγάλης ακτίνας σιγμοειδής καμπύλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των λειτουργικών ταχυτήτων και άρα στην αύξηση της ασφάλειας κίνησης πεζών και ποδηλατών. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα επηρεάσει την κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού, καθώς σήμερα το πλάτος των οδών λόγω και της ύπαρξης παρόδιας στάθμευσης είναι αρκετά περιορισμένο», παρατηρεί ο Καθηγητής Βλαστός και, μεταξύ άλλων, αναλύει: «Παράλληλα ο κυκλοφοριακός φόρτος των οδών Βρασίδου, Αγησιλάου, Αγ. Νίκωνος και Γκορτσολόγου αναμένεται να μειωθεί λόγω της μείωσης των θέσεων στάθμευσης, καθώς μεγάλο ποσοστό οδηγών διέρχονται από τις συγκεκριμένους οδούς προκειμένου να αναζητήσουν κάποια θέση στάθμευσης πλησίον των εμπορικών καταστημάτων. Με τις νέες διαμορφώσεις οι μετακινήσεις με περπάτημα ή ποδήλατο εντός του κέντρου θα γίνουν περισσότερο ελκυστικές στον κάτοικο ή τον επισκέπτη της πόλης.

Η αύξηση πεζών στους παραπάνω δρόμους θα έχει ως αποτέλεσμα πεζοί να διασχίζουν διαμπερώς το οδόστρωμα, περνώντας στο απέναντι πεζοδρόμιο, και άλλοι να περπατούν ή να στέκονται επί του οδοστρώματος διότι προφανώς τα πλάτη των πεζοδρομίων δεν θα επαρκούν. Ωστόσο η μείωση του ορίου ταχύτητας εγγυάται ότι οι συνθήκες ασφάλειας θα βελτιωθούν αφού οι οδηγοί θα ξέρουν ότι στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου δεν θα μπορούν να κινούνται παρά μόνον με χαμηλή ταχύτητα και λόγω του μειωμένου ορίου ταχύτητας αλλά και λόγω της πυκνής παρουσίας πεζών».

meleti SVAK 2

Συμπεράσματα
Ο Καθηγητής Θ. Βλαστός υπογραμμίζει ότι «η παραπάνω κυκλοφοριακή μελέτη του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Παλαιολόγου μπορεί να πεζοδρομηθεί. Προφανώς για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα έλαβε υπόψη της το υπόλοιπο οδικό δίκτυο και την ικανότητά του να παραλάβει το σύνολο του φόρτου που διερχόταν από την Παλαιολόγου. Ειδικότερα, αυτό που είναι επιθυμητό είναι να μετατεθεί η σημερινή ροή στην περιφέρεια της πόλης. Ήδη, η δυνατότητα παράκαμψης της Σπάρτης από την ανατολική πλευρά υπάρχει, δίνεται από την Ορθίας Αρτέμιδος και την Πλαταιών. Σύντομα θα υπάρχει και ο περιφερειακός ο οποίος θα αναπτύσσεται ανατολικά του Ευρώτα. Επομένως ο στόχος και της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και κάθε πολιτικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής και ενίσχυσης της ιστορικής και σύγχρονης ταυτότητας της Σπάρτης θα είναι να μην διέρχεται από τον κεντρικό πυρήνα της, που ταυτίζεται με την τομή Παλαιολόγου και Λυκούργου, μια διαμπερής ροή που χωρίζει την πόλη στα δύο, επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον της, λόγω ρύπανσης και θορύβου, και προσδίδει στο κέντρο της μια άσχημη εικόνα εξ' αιτίας της άναρχης στάθμευσης.

Η Σπάρτη είναι μια πόλη με μεγάλη υστέρηση στον τομέα της βιώσιμης κυκλοφοριακής οργάνωσης, στον οποίο οι ευρωπαϊκές πόλεις, τις 2-3 τελευταίες δεκαετίες, έχουν κάνει τεράστια βήματα. Σήμερα η ανάγκη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται πολύ μεγαλύτερη διότι η κλιματική αλλαγή έχει αποδειχθεί ότι είναι μια μεγάλη απειλή για την τύχη του πλανήτη και για κάθε τοπική κοινωνία ξεχωριστά. Ειδικότερα, το γεγονός ότι η Σπάρτη, με την τόσο σπουδαία ιστορία της, αφέθηκε και καταλήφθηκε κάθε χώρος της από το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σήμερα μια εικόνα που δεν είναι αντίστοιχη της ταυτότητάς, αποθαρρύνει τον επισκέπτη. Ένα πρώτο βήμα προς μια Σπάρτη διαφορετική που προσελκύει πεζούς και ποδηλάτες θα μπορούσε να γίνει με την υλοποίηση της “Μελέτης Ανάπλασης Κέντρου Σπάρτης”. Η προτεινόμενη λύση δεν αλλάζει την κυκλοφοριακή ικανότητα της οδικής υποδομής. Πράγματι και στην υφιστάμενη κατάσταση και στην προτεινόμενη λύση η μηχανοκίνητη κυκλοφορία διαθέτει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Αυτό μόνο που αλλάζει είναι ότι οι λωρίδες αντίθετης ροής συγκλίνουν στο κέντρο της διατομής και εφάπτονται. Με τη λύση αυτή καταργείται έτσι η κεντρική νησίδα που κατά μεγάλο ποσοστό της επιφάνειάς της καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα που σταθμεύουν. Γενικότερα προβλέπεται η κατάργηση της στάθμευσης στην Παλαιολόγου και η διατήρηση μόνο κάποιων θέσεων για στάση των οχημάτων τροφοδοσίας», εξηγεί ο Καθηγητής και, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Αυτό που θα αλλάξει με την υλοποίηση της προτεινόμενης λύσης και άλλων έργων που θα ακολουθήσουν στην κατεύθυνσή της είναι ότι θα αυξηθεί το περπάτημα και το ποδήλατο στην πόλη...»

Τέλος, σχετικά με το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, ο Καθηγητής Βλαστός ισχυρίζεται ότι «η επιλεγείσα λύση να εφάπτεται του τμήματος της Παλαιολόγου που θα αναπλαστεί είναι πολύ σωστή, διότι έτσι δημιουργείται μια μεγάλη περιοχή ανάπλασης με χαμηλές ταχύτητες, μικρή παρουσία οχημάτων και προσπελάσιμη με ασφάλεια από το ποδήλατο. Οι δρόμοι που συγκροτούν το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου με την προτεινόμενη λύση παραμένουν ανοικτοί στη διέλευση οχημάτων και θα εξυπηρετούν επίσης την τροφοδοσία των καταστημάτων και τις ανάγκες προσπέλασης των κατοίκων. Αυτά είναι που οφείλουν να παρέχουν δρόμοι σε κεντρικές περιοχές όπου κατοικία και εμπόριο συνυπάρχουν».

Αναλυτικά, όλες οι παραπάνω προτάσεις και μελέτες έχουν αναρτηθεί στο www.sparti.gov.gr.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών