Πλήγμα στην παραγωγή της Λακωνίας λόγω καύσωνα

Υψηλό ποσοστό ζημιών σε εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα - Ο γεωπόνος Γ. Κορίνης αναλύει την κατάσταση στον «Λακωνικό Τύπο» - Παρεμβάσεις από Κρητικό-Αραχωβίτη

Σάββατο, 30 Μάιος 2020 08:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πλήγμα στην παραγωγή της Λακωνίας λόγω καύσωνα

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών κι ελιάς, άφησε πίσω του το κύμα καύσωνα και οι αυξημένες θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, που επηρέασαν και τη Λακωνία, γεγονός που αναγκάζει μεγάλο μέρος των παραγωγών του νομού να μετρούν για μία ακόμα φορά τις πληγές τους. Η ασυνήθιστη για την εποχή «έκρηξη» του υδραργύρου επέφερε καίριο πλήγμα στην καρπόδεση σε μια κρίσιμη –για την εξέλιξη των καλλιεργειών– χρονική περίοδο και έτσι η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά συρρικνωμένη.

Πλέον, καλούνται οι αρμόδιοι οργανισμοί όπως ο ΕΛΓΑ ή η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής να προβούν σε αυτοψίες και να συντάξουν εκθέσεις που θα αποτυπώσουν το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, ώστε στη συνέχεια να κινηθούν οι διαδικασίες για ενίσχυση των πληγέντων.

Όπως αναφέρει στον «Λακωνικό Τύπο» ο γεωπόνος κ. Γεώργιος Κορίνης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «ΑΓΡΟΑΞΩΝ» με έδρα την Τραπεζοντή Σπάρτης, μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται στις καλλιέργειες  πορτοκαλιού σε ευρύ τμήμα της πεδιάδας του Δ. Σπάρτης. Ειδικότερα, οι επιπτώσεις στην παραγωγή έχουν διαπιστωθεί σε μια γεωγραφική έκταση που διατρέχει τους πρόποδες του Ταϋγέτου, από τα Καλύβια Σοχάς μέχρι τον Άγιο Ιωάννη και το Παρόρι και επεκτείνεται ως τη ΔΕ Θεραπνών και ειδικότερα τις περιοχές Πλατάνας και Σκούρας.

«Είχαμε κάποιο πρόβλημα, κατ’ αρχάς, από τον παγετό που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, όμως η μεγάλη ζημιά έγινε μετά τον καύσωνα. Γιατί, ενώ είχαμε πολύ δυνατές ανθοφορίες, περίπου 7 ημέρες μετά τον καύσωνα, ακολούθησε πολύ ισχυρή καρπόπτωση. Δηλαδή, τα φυτά υπέστησαν ένα θερμικό στρες, κατά το οποίο δημιουργείται μια ανισορροπία στο εσωτερικό τους και δεν μπορούν να επανέλθουν έγκαιρα ώστε να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον καρπό. Επίσης, παρατηρείται πολλές φορές, ότι τέτοια φαινόμενα, εκτός από καρπόπτωση, προκαλούν ταυτόχρονα και φυλλόπτωση», τονίζει ο κ. Κορίνης. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «οι φυσιολογικές θερμοκρασίες που συντελείται η καρπόδεση στα δέντρα είναι 26-30 βαθμούς Κελσίου. Όταν για 4 ημέρες έχουμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, καταλαβαίνετε ότι έχουμε ξεφύγει πολύ πάνω από τα επιτρεπτά-φυσιολογικά όρια και όσο μεγαλύτερης διάρκειας είναι τα φαινόμενα, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι επιπτώσεις».

Όμως, ο καύσωνας δεν περιορίστηκε στα εσπεριδοειδή, αλλά «χτύπησε» και την ελαιοκαλλιέργεια: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα το ποσοστό της ζημιάς. Τοπικά, ανάλογα με τις ποικιλίες και τις ημέρες άνθισης, φαίνεται ότι το πλήγμα είναι σημαντικό, όμως από την επόμενη εβδομάδα θα είναι πιο διακριτή η εικόνα», λέει ο Γ. Κορίνης. Το αντίκτυπο του καύσωνα φαίνεται ότι έχει επηρεάσει εκτεταμένο τμήμα των ελαιόδεντρων της Λακωνίας. Καλλιέργειες από το  Γεράκι, τους Αγ. Αναργύρους (Ζούπενα), την Γκοριτσά, τον Κεφαλά, ως τον Μυστρά, το Ξηροκάμπι και το Λευκόχωμα δείχνουν να έχουν επηρεαστεί, ενώ αναφορές για ζημιές υπάρχουν και στην περιοχή της Μάνης (ανά τόπους), της Νεάπολης και των Μολάων. «Καθώς τα φαινόμενα εμφανίζονται σε διάστημα 7-10 ημερών μετά το θερμικό στρες που υπέστησαν τα φυτά, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έντονη φυλλόπτωση με αυξημένη πτώση των ταξιανθιών ή και καρπών όπου ήταν δεμένοι», επισημαίνει ο γεωπόνος.

Όσον αφορά τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη 26/5 σε περιοχές του Δ. Σπάρτης, «φαίνεται ότι δεν έχει δημιουργήσει έντονο πρόβλημα σε καλλιέργειες και οι όποιες ζημιές είναι περιορισμένες και απόλυτα τοπικά», σύμφωνα με τον Γ. Κορίνη.

Ψήφισμα για αποζημιώσεις
προς το Περιφερειακό Συμβούλιο
Εξάλλου, καθώς το πρόβλημα των ζημιών στις καλλιέργειες είναι γενικευμένο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρόταση-ψήφισμα με θέμα την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας της «Αγωνιστικής Συνεργασίας  Πελοποννήσου».

Ειδικότερα, αναφέρουν τα εξής: «Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο πρόσφατος άκαιρος και πρωτοφανής καύσωνας προξένησε πολύ μεγάλη ζημιά στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων σε όλη τη Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και Λακωνία. Είναι γνωστό ότι καταγράφηκαν πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες για Μάιο αλλά και για καλοκαίρι θερμοκρασίες . Μάλιστα στα Αρφαρά υπήρξαν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς ρεκόρ για όλη τη χώρα.

Με δεδομένα:
1. Αυτή την πολύ μεγάλη ζημία που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί από τις πρωτοφανείς και άκαιρες θερμοκρασίες,

2. Όπως τονίζει στην επερώτηση της η συνάδελφος κ. Ντίνα Νικολάκου  "…Οι ελαιοπαραγωγοί, τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει μεγάλη συρρίκνωση στο εισόδημα τους και πολύ σοβαρά προβλήματα, με αποκορύφωμα την τιμή του λαδιού όπου δυστυχώς υπήρχαν περιπτώσεις που δεν έφτασε ούτε τα 2 ευρώ ανά κιλό…",

3. Παρότι υπάρχει η άποψη ότι ο  υπάρχων κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω καύσωνα στο στάδιο της ανθοφορίας. Με δεδομένο όμως ότι ήταν  πρωτοφανείς και άκαιρες οι θερμοκρασίες και είναι οριακή η φάση μεταξύ ανθοφορίας και καρπόδεσης, εκτιμούμε βάσιμα ότι είναι  διεκδικήσιμη η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ εφόσον φυσικά υπάρξει πίεση και υπάρχει πολιτική βούληση,

4. Η διαδικασία των ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρα και επισφαλής στο να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες παραγωγοί,

προτείνουμε να γενικευθεί η συζήτηση στην επερώτηση της κ. Νικολάκου και- πέραν των θεμάτων που θέτει στην επερώτηση της η κ. Νικολάκου -να καταλήξει το ΠΕΣΥΠ ομόφωνα σε απόφαση – ψήφισμα με το οποίο να διεκδικεί  από τη κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  να βρεί η κυβέρνηση  τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη νομοθετική ρύθμιση ώστε να  αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ και σε κάθε περίπτωση να αποζημιωθούν για το σύνολο της ζημιάς και σύντομα  διότι όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος στο Messinialive : “…Δεν αντέχουν οι ελαιοπαραγωγοί τρίτη συνεχόμενη κακή χρονιά…”».

Κρητικός: «Είναι σχεδόν βέβαιο
ότι η παραγωγή θα μειωθεί σημαντικά»
Σε δήλωσή του για τις εξελίξεις στην παραγωγή, ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός ανέφερε: «Δυστυχώς ο καιρός δε μας ευνόησε...  Ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών προκάλεσε ως φαίνεται καταστροφή στην ανθοφορία της ελιάς, γεγονός που οδηγεί σε αστοχία της καρπόδεσης. Αν και οι τελικές εκτιμήσεις θα γίνουν τον Ιούνιο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η παραγωγή θα μειωθεί σημαντικά. Επικοινώνησα άμεσα με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα. Με ενημέρωσε ότι έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις και θα ότι θα κάνουν επαναληπτικές αυτοψίες σε δεκαπέντε μέρες.

Του μετέφερα την απόγνωση των ελαιοκαλλιεργητών, οι οποίοι μετά από μία δύσκολη χρονιά, σχετικά με τις τιμές του ελαιολάδου, αντιμετωπίζουν τώρα μία καταστροφή στην παραγωγή τους. Μου υποσχέθηκε ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό».

Αραχωβίτης: «Το μέγεθος της ζημιάς
θα φανεί τις επόμενες ημέρες»
Για το θέμα παρενέβη και ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος σημείωσε: «Το μέγεθος της ζημιάς στην καρπόδεση της ελιάς θα φανεί τις επόμενες ημέρες, οι πρώτες όμως εκτιμήσεις των γεωπόνων των υπηρεσιών, ιδιωτών αλλά και των παραγωγών, αναφέρουν μειωμένη καρπόδεση και αποβολή καρπιδίων ελιάς».

Μάλιστα, ο Στ. Αραχωβίτης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη, όπου επισημαίνει τα εξής: «Τις ημέρες 16, 17, 18 τρέχοντος Μαΐου και ενώ η ανθοφορία της ελιάς βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, επικράτησαν παρατεταμένα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστες για την εποχή, που σε πολλές περιοχές έφτασαν σε ιστορικά ύψη -ρεκόρ.

Το στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης είναι τα πλέον κρίσιμα στον κύκλο του φυτού. Θερμοκρασίες πάνω από 35ο C  επηρεάζουν την γονιμότητα του άνθους και το μέγεθος της ζημιάς έχει να κάνει με την χρονική διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών. Το κρίσιμο τριήμερο συνέπεσε να  επικρατήσουν και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 35ο C έως και 41ο C, και μεγάλη διάρκεια σε ώρες ανά ημέρα και επανάληψη για 3 συνεχόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα από αρχείο, σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία το Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς. Οι οκτώ περιπτώσεις (44%) έχουν παρατηρηθεί από το 1860 έως το 1990 (σε 130 έτη), ενώ οι 10 (56%) μετά το 1990 (μόνο σε 30 έτη), γεγονός που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Αφορούσαν δε, σχεδόν αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα και όχι προηγούμενα δεκαήμερα, όπως φέτος. Η ολοένα πιο πρώιμη εποχική μετατόπιση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αν και η αποκάλυψη του πλήρους μεγέθους της ζημιάς στην καρπόδεση της ελιάς θα φανεί τις επόμενες ημέρες, οι πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων των υπηρεσιών, ιδιωτών αλλά και των παραγωγών, αναφέρουν, πράγματι, μειωμένη καρπόδεση και αποβολή καρπιδίων ελιάς.  
Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, οι ζημιές στην παραγωγή από υψηλές θερμοκρασίες κατά την καρπόδεση δεν αποζημιώνονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κανονισμός είναι παλιός και δεν έχει προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις της εποχής με την τεράστια επίδραση της Κλιματικής αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να θωρακίσει την αγροτική παραγωγή απέναντι στις νέες αυτές συνθήκες, είχε ξεκινήσει την αλλαγή του κανονισμού οργανωμένα και συνετά με την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης  που θα έθετε τα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή, όχι μόνον δεν προχώρησε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί είδαν και υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, που δεν δικαιολογούνται με βάση το απαρχαιωμένο ισχύον πλαίσιο..

Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται  σε δυσμενέστατη θέση, βλέποντας σημαντική μείωση του εισοδήματός τους,  εξαιτίας κυρίως των  χαμηλών τιμών που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν. Η πανδημία δυσχέρανε τις συνθήκες, συντελώντας στη διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών τιμών και στη μη διάθεση του ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών. Το τελειωτικό χτύπημα  ήρθε από τις υψηλές θερμοκρασίες στην καρπόδεση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως απαραίτητο οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας να τύχουν της  υποστήριξης της πολιτείας με όλα τα μέσα και πόρους που μπορούν να διατεθούν.   

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύει, και αν ναι, με ποιόν τρόπο, να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας που υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου;
2. Σκοπεύει, έστω και τώρα, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα εργαλεία που περιγράφονται στην επιστολή Hogan  που έχει στα χέρια του από 17 Ιουλίου  2019 και να κάνει χρήση των συγκεκριμένων δυνατοτήτων για τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα;»


Ακολουθούν φωτογραφίες από καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην περιοχή Καλυβίων Σοχάς:

 99408267 252761825802548 8221967718501318656 n

99419904 315004836185569 5185363550318624768 n

100492630 640294596701070 7663686411710627840 n

100560108 547340429554551 5048236149479309312 n

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών