Ένταξη ελιάς και εσπεριδοειδών σε de minimis αιτείται η Τζανετέα

Επιστολή σε Βορίδη για τις ζημιές από τον καύσωνα

Τρίτη, 02 Ιούνιος 2020 13:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένταξη ελιάς και εσπεριδοειδών σε de minimis αιτείται η Τζανετέα

Την ένταξη των παραγωγών ελαιοκαλλιέργειας και εσπεριδοειδών της Λακωνίας, που επλήγησαν από το πρόσφατο κύμα καύσωνα, στα προγράμματα ενισχύσεων de minimis, ζητεί η περιφερειακή σύμβουλος και τέως αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, μ επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Ειδικότερα, η επιστολή Τζανετέα έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε στη Λακωνία το κύριο εισόδημα του πληθυσμού προέρχεται από τον αγροτικό τομέα και κυρίως από την καλλιέργεια ελιάς και εσπεριδοειδών. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40ο c κατά τoν μήνα Μάιο και συγκεκριμένα από 15/05/2020 έως 20/05/2020 προκάλεσαν  σοβαρά προβλήματα μη αναστρέψιμα στην ανθοφορία και καρπόδεση της παραγωγής ελιών και εσπεριδοειδών της ΠΕ Λακωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μικρό καρπίδιο  και η ανθοφορία των ελιών και πορτοκαλιών που είχε αναπτυχθεί να αποβάλλεται και να πέφτει με ζημιά που ξεπερνά το 80%.

Οι παραγωγοί της Λακωνίας βρίσκονται για άλλη μια φορά  σε απόγνωση για την καταστροφή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου με μηδενικό εισόδημα. Είναι αυτονόητο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες  και με δεδομένο την πολύ χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, οι ελαιοπαραγωγοί της Λακωνίας πρέπει να τύχουν της στήριξης της πολιτείας με όλα τα μέσα και με τους απαιτούμενους πόρους.            

Επιπλέον, κ. Υπουργέ, μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και στην παραγωγή των εσπεριδοειδών.

Ζητάμε την ένταξη των παραγωγών ελαιοκαλλιέργειας και εσπεριδοειδών στα προγράμματα de minimis, επειδή σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ (Απόφαση 157502/27-7-2011, άρθρο 6, παρ.4) οι ζημιές που προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, εκτός του παγετού, στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο του καρπού, δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. ενώ ταυτόχρονα είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη του ΕΛΓΑ και να συμπεριλαμβάνει και τον καύσωνα δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής.

Κύριε Υπουργέ,

Εκτίμησή μας αποτελεί ότι όλοι οι ανωτέρω παράγοντες αλλά και η παρούσα χρονική συγκυρία θα δώσει την ώθηση ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημά μας και να στηριχθούν οι αγρότες της Λακωνίας», καταλήγει στην επιστολή της η Αδ. Τζανετέα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα