Αντιπυρική φρούρηση των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου

Το έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος προς την Περιφέρεια - Οι παρατηρήσεις για τους 8 χώρους στη Λακωνία

Τετάρτη, 03 Ιούνιος 2020 09:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντιπυρική φρούρηση των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου

Την επίβλεψη και την προστασία των χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, επισημαίνει με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για τον συντονισμό διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Στο εν λόγω έγγραφό του, ο κ. Γραφάκος κάνει υπενθύμιση «όλων των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται από τους ΟΤΑ, που στην περιοχή ευθύνης τους υπάρχουν χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, για την αποφυγή πυρκαγιών». Καταλήγοντας, ζητεί από την Περιφέρεια «τη συνδρομή της, κατά το δυνατόν, με στόχο την προστασία των κατοίκων, των περιουσιών τους και του περιβάλλοντος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου».

Η έκθεση με την κατάσταση των 8 ΧΑΔΑ στη Λακωνία είναι η ακόλουθη:

Δήμος Αν. Μάνης
• ΤΚ Αρεόπολης – «Προφήτης Ηλίας» (5 στρέμματα): Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση θα υπάρχει φύλαξη από 15/7/2020 και κατά το διάστημα από 10:00 έως 22:00.
Στον σκουπιδότοπο πραγματοποιείται πλήρη επικάλυψη των απορριμμάτων με χώμα με αποτέλεσμα ο λάκκος να έχει εξαφανιστεί, λόγω της κάλυψης των εναποτιθέμενων απορριμμάτων με χώμα. Η επιτροπή προτείνει: α) Υπάρχει περιμετρικά στο μεγαλύτερο μέρος του ΧΑΔΑ δρόμος, ενώ αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να ανοίξει λόγω διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και βραχώδους εδάφους, β) Να τοποθετηθεί επαρκής αριθμός φορητών εργαλείων, γ). Να συμπληρωθεί το νερό που λείπει στην δεξαμενή νερού των 12 κ.μ. και να αντικατασταθεί η βάνα της.
Δεν υπάρχει περίφραξη του χώρου απόρριψης με δικτυωτό συρματόπλεγμα.

• ΤΚ Κότρωνα – «Πλατιά Σέλλα» (3 στρέμματα): Ο χώρος έχει αποκατασταθεί και δεν λειτουργεί.

Δήμος Μονεμβασίας
• ΤΚ Μονεμβασίας – «Λαχανιάς» (4 στρέμματα): Δεν υπάρχει περίφραξη του χώρου απόρριψης με δικτυωτό συρματόπλεγμα.
• ΤΚ Μολάων – «Χειλόρεμα» (4 στρέμματα): Δεν υπάρχει περίφραξη του χώρου απόρριψης με δικτυωτό συρματόπλεγμα.
• ΤΚ Παπαδιανίκων – «Ανάσκελο-Πλύτρα» (4 στρέμματα): Δεν υπάρχει περίφραξη του χώρου απόρριψης με δικτυωτό συρματόπλεγμα.
Για τους παραπάνω χώρους του Δ. Μονεμβασίας, η Επιτροπή εντόπισε ότι εξωτερικά της περίφραξης των ήδη υπαρχόντων ΧΑΔΑ έχουν δημιουργηθεί νέοι χώρος απόθεσης απορριμμάτων, οι οποίοι βρίσκονται εντός δασικής έκτασης. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πλήρως επιχωματωμένοι. Προτείνεται το άνοιγμα λάκκου βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων και την επιχωμάτωση αυτών, η περίφραξη με δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων τουλάχιστον του χώρου απόρριψης και, τέλος, η τοποθέτηση επαρκούς αριθμού εργαλείων και ύπαρξη ικανής ποσότητας ή παροχή νερού.

Δήμος Ελαφονήσου
• ΤΚ Αγίου Γεωργίου Βοιών – «Αγραπιδόλουτσα» (6 στρέμματα): Όπως και στην περίπτωση των ΧΑΔΑ του Δ. Μονεμβασίας, η Επιτροπή εντόπισε ότι εξωτερικά της περίφραξης του ήδη υπάρχοντος ΧΑΔΑ έχει δημιουργηθεί νέος χώρος απόθεσης απορριμμάτων, ο οποίος βρίσκεται εντός δασικής έκτασης. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος χώρος είναι πλήρως επιχωματωμένος. Προτείνεται το άνοιγμα λάκκου βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων και την επιχωμάτωση αυτών, η περίφραξη με δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων τουλάχιστον του χώρου απόρριψης και τέλος, η τοποθέτηση επαρκούς αριθμού εργαλείων και ύπαρξη ικανής ποσότητας ή παροχή νερού.
Η περίφραξη του χώρου απόρριψης με δικτυωτό συρματόπλεγμα κρίνεται ελλιπής.

• ΤΚ Ελαφονήσου – «Βαρδιά - Βίγκλα» (18 στρέμματα): Η εν λόγω χωματερή δεν λειτουργεί, έχει αποκατασταθεί πλήρως, ο χώρος είναι περιφραγμένος και η είσοδος είναι κλειστή.
Υπάρχει περίφραξη του χώρου απόρριψης με δικτυωτό συρματόπλεγμα.

Δήμος Σπάρτης
• ΤΚ Αφυσσού – «Προβατομάνδρα» (185 στρέμματα): Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις αφορά χώρο απόρριψης όμορο σε πλήρως αποκατεστημένο σκουπιδότοπο.
Η περίφραξη του χώρου απόρριψης με δικτυωτό συρματόπλεγμα κρίνεται ελλιπής.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Αρκά
Το κλίκ της ημέρας
του Αρκά

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti