Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Νίκου Γεωργιάδη

Αναγνώριση και τιμή στο έργο και την προσφορά του

Δευτέρα, 06 Ιούλιος 2020 15:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Νίκου Γεωργιάδη

Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Σπάρτης και της Λακωνίας, ευρύτερα, ο θάνατος του φωτογράφου και επίτιμου προέδρου της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, Νίκου Γεωργιάδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απώλεια του προσώπου που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή του τόπου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλογικοτήτων απέστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα και ψηφίσματα, αποχαιρετώντας τον αείμνηστο Ν. Γεωργιάδη.

Δαβάκης: «Μοναδικός και ανεπανάληπτος»
Αθανάσιος Δαβάκης-βουλευτής Λακωνίας: «Καλό Ταξίδι Κύριε Νίκο! Ήσουν μοναδικός καί ανεπανάληπτος!»


Κρητικός: «Αποχαιρετούμε τον Ν. Γεωργιάδη

με τον οφειλόμενο σεβασμό κι ευγνωμοσύνη»
Νεοκλής Κρητικός-βουλευτής Λακωνίας: «Με συγκίνηση και θλίψη αποχαιρετούμε έναν  γνήσιο ευπατρίδη, έναν αυθεντικά καλοσυνάτο άνθρωπο, τον Νίκο Γεωργιάδη.

Ο Νίκος Γεωργιάδης ήταν ξεχωριστός,  έμφυτα ευγενής, δημιουργικός, γενναιόδωρος. Ο ορισμός της ευπρέπειας κι αξιοπρέπειας.

Με συστηματική δουλειά, με μεθοδικότητα κι αληθινό μεράκι, προσέφερε πολλά και σημαντικά στον πολιτισμό της πόλης μας. Το φωτογραφείο του το αποκαλούσαν “Το Πατάρι του Λουμίδη”, μιας και ήταν ο εμβληματικός τόπος συνάντησης πνευματικών ανθρώπων.

Η Πνευματική Εστία, της οποίας για πολλά χρόνια  διετέλεσε Πρόεδρος, αποτελούσε και συνεχίζει ν’ αποτελεί νησίδα πολιτιστικής εξύψωσης.

Άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του και θα ζει για πάντα στην καρδιά και στη μνήμη μας. Τον αποχαιρετώ με τον οφειλόμενο σεβασμό αλλά κι ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε στον τόπο μας.

Τα θερμά μου και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


Αραχωβίτης: «Δυσαναπλήρωτο κενό

στο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης»
Σταύρος Αραχωβίτης-βουλευτής Λακωνίας: «H πόλη μας αποχαιρετά σήμερα τον πρόεδρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης Νίκο Γεωργιάδη, έναν γνήσιο “στρατιώτη, στην υπηρεσία της πατρίδος μου, της Σπάρτης”, όπως ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην περιοχή μας, την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα της οποίας “φώτισε” με το ήθος και τις γνώσεις του από αμέτρητες θέσεις ευθύνης σε αμέτρητους θεσμικούς φορείς του νομού μας.

Θυμάμαι όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το σκαθάρι που απειλεί τους φοίνικες. Ήμουν πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων του νομού μας τότε. Σε μια συνάντηση που είχαμε για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε, μάς λέει ο κυρ Νίκος: “Καλύτερα να χάσω το ένα μου χέρι, παρά να δω τη Σπάρτη χωρίς τους φοίνικες”. Αυτή ήταν η αγάπη του για την πόλη!

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη οικογένεια του εκλιπόντος. Η απώλειά του είναι βέβαιο ότι θα αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό στο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Ας είναι αιώνια η μνήμη του και το έργο που άφησε πίσω του, “σηματοδότης” στις επερχόμενες γενιές».


Ψήφισμα ΝΠ Πολιτισμού
και Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου τού επί σειρά ετών μέλους του και διακεκριμένου συμπολίτη μας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για την απώλειά του και ως ελάχιστο δείγμα τιμής για την ανιδιοτελή κοινωνική και πολιτιστική του προσφορά και το ήθος του
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Να παραστεί η Πρόεδρος και αντιπροσωπεία μελών του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος
2. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια προς τους οικείους του
3. Να αποσταλεί προς δημοσίευση το παρόν ψήφισμα στα τοπικά ΜΜΕ
4. Να κατατεθεί αντί στεφάνου χρηματικό ποσό στην Πνευματική Εστία Σπάρτης στη μνήμη του εκλιπόντος».


Τζανετέα: «Ο Ν. Γεωργιάδης υπηρέτησε

τον πολιτισμό με ήθος και ευπρέπεια»
Αδαμαντία Τζανετέα-περιφερειακή σύμβουλος-τέως αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: «Ο Νίκος Γεωργιάδης, ο ευπατρίδης και άξιο τέκνο της Σπαρτιατικής γης, άνθρωπος με ήθος και ευγένεια, υπηρέτησε τον πολιτισμό με συνέπεια και διαρκή προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Συνέδεσε τον εαυτό του με την πολύχρονη προσφορά της Πνευματικής Εστίας, όπου με τις προσπάθειες του, κάθε οραματισμός της πραγματοποιήθηκε επικοδομιτικά με απόλυτη επιτυχία.

Με τις άοκνες προσπάθειες του και τη στήριξη των πολιτών αποκτήθηκε το νεοκλασικό κτίριο που λειτουργεί ως κιβωτός πολιτισμού και αποτελεί κορυφαία προσφορά στην πόλη της Σπάρτης και στον πνευματικό κόσμο.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους συνεργάτες του».


Βαλιώτης: «Φωτεινό ορόσημο

του πολιτιστικού αποθέματος της Σπάρτης»
Ευάγγελος Βαλιώτης-δημοτικός σύμβουλος-τέως δήμαρχος Σπάρτης: «Σήμερα η Κοινωνία της Σπάρτης σημειώνει μια σημαντική απώλεια. Ο Νίκος Γεωργιάδης ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι.

Ο Νίκος Γεωργιάδης υπήρξε:
• οραματιστής και άοκνος εργάτης για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Σπάρτης και υπηρέτησε τον τόπο μας με ευγένεια, ήθος, τιμιότητα και αξίες.
• υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του τόπου μας.

Κέρδισε επάξια απεριόριστο σεβασμό  και εκτίμηση  και ο θάνατός του βυθίζει σε θλίψη όχι μόνο τους οικείους του αλλά και κάθε άνθρωπο που τον γνώρισε και συνεργάστηκε μαζί του.

Ο Δήμος Σπάρτης, αναγνωρίζοντας  τη συνολική πολύτιμη προσφορά του, τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (ισόγειο βιβλιοθήκης).

Χωρίς τον κ. Νίκο αισθανόμαστε όλοι λίγο ορφανοί.

Θα είναι όμως πάντα μαζί μας, ως φωτεινό ορόσημο του πολιτιστικού αποθέματος της Σπάρτης αλλά και ως  κορυφαίο υπόδειγμα πνευματικής προσωπικότητας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Γεωργιάδη, ενός αναντικατάστατου ευπατρίδη.

Καλό ταξίδι κ. Νίκο…»


Ψήφισμα Πνευματικής Εστίας Σπάρτης

«Το Δ.Σ. της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του επί σειρά ετών Προέδρου της και από τον Δεκέμβριο 2019, επιτίμου Προέδρου, ΝΙΚΟΥ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για την απώλεια του διακεκριμένου Σπαρτιάτη, ο οποίος για 45 χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στην ανάπτυξη της Πολιτιστικής ζωής και στην καταγραφή και ανάδειξη του ιστορικού γίγνεσθαι της πόλης μας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
1. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δ.Σ. στην κηδεία του εκλιπόντα.
2. Να εκφραστούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένειά του.
3. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο.
4. Να κατατεθεί αντί στεφάνου χρηματικό ποσό στο Γηροκομείο Σπάρτης «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ».

Το παραπάνω ψήφισμα υπογράφουν η αντιπρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης Χριστίνα Χαρίδα – Λαμπρινού, η γραμματέας Γιώτα Τριήρη και τα μέλη Bασίλης Γεωργιάδης, Γεώργιος Δημόπουλος, Γιώργος Γιαξόγλου, Γιάννης Βούλγαρης, Χαρά Γιαννακάκη, Δημήτρης Πάσχος, Ματίνα Μαγγαλούση, Έφη Καββούρη, Παναγιώτης Κοτσώνης.


Ψήφισμα Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος

«Στη Σπάρτη σήμερα την 6η Ιουλίου 2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 και στο γραφείο του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος που βρίσκεται στη Σπάρτη και επί της οδού  Κων/νου Παλαιολόγου 86 συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος σε έκτακτη συνεδρίαση με το άγγελμα του θανάτου του τέως Προέδρου της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης Νικόλαου Γεωργιάδη παρόντων των: 1) Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου ως Προέδρου 2) Βαρβάρας Αλοιμόνου - Βελδέκη 3) Απόστολου Αποστολόπουλου 4)Παναγιώτη Μουζάκη  5)Μεταξίας Παπαποστόλου ως μελών και αποφάσισαν τα κάτωθι:

ΑΠΟΦΑΣΗ 23η
Η Πρόεδρος Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος με θλίψη ενημερώθηκαν για το θάνατο του τέως Προέδρου της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης και μέλους της καλλιτεχνικής επιτροπής του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος Νικολάου Γεωργιάδη . Ο Νικόλαος Γεωργιάδης υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος επί πολλά έτη από όταν ορίστηκε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής από τον αείμνηστο Πρόεδρο Γεώργιο Σαϊνόπουλο.    Με το ήθος του, τη φυσική του ευγένεια, την ανιδιοτέλεια και την πνευματική του συγκρότηση στόλιζε την καλλιτεχνική επιτροπή, που κατήρτιζε το πρόγραμμα του καλοκαιρινού φεστιβάλ για 33 χρόνια. Υπήρξε ένας ευπατρίδης που ταύτισε το όνομά του με τον πολιτισμό του τόπου του.
Η Πρόεδρος Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος εκφράζουν ομοφώνως τη λύπης τους και εκδίδουν το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ
1) Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος.
2) Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.
3) Αντί στεφάνου να κατατεθεί από το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα το ποσό των 200,00 Ευρώ υπέρ του Γηροκομείου Σπάρτης «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
4) Να επιδοθεί το παρόν στην οικογένεια του εκλιπόντος.
5) Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό ημερήσιο τύπο».

Το παραπάνω ψήφισμα υπογράφουν  η πρόεδρος του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου, η αντιπρόεδρος Βαρβάρα Αλοιμόνου- Βελδέκη και τα μέλη Παναγιώτης Μουζάκης, Απόστολος Αποστολόπουλος, Μεταξία Παπαποστόλου.

 

Ψήφισμα Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης
«Ο Νίκος Β. Γεωργιάδης, σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Σπάρτης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του υπηρέτησε πάντοτε ανιδιοτελώς από πολλές θέσεις τα Γράμματα και τον Πολιτισμό  στην πόλη που τόσο αγάπησε.

Ο Νίκος Β. Γεωργιάδης συνέδεσε το όνομά του αποφασιστικά  με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, αφού από της ιδρύσεώς της, το 1973 και για τριάντα πέντε συνεχή χρόνια, υπήρξε Πρόεδρος ή τακτικό μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της. Η προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη αφού με τη διορατικότητα και τη σεμνότητα, που πάντοτε τον διέκρινε συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξή της με αποκορύφωμα τη βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών.

Σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, με την αναγγελία του θανάτου του Νίκου Β. Γεωργιάδη το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης  συνήλθε εκτάκτως στα γραφεία της Βιβλιοθήκης στις 10:00 π.μ. και  αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:
1. Να εκφράσει τη λύπη και τη συμπαράσταση του Εφορευτικού Συμβουλίου και των εργαζομένων της Βιβλιοθήκης προς τους οικείους του για τη μεγάλη απώλειά του.
2. Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 και ώρα 06:00 μ.μ.  στο Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης, αντιπροσωπεία του Εφορευτικού Συμβουλίου και των εργαζομένων της Δημόσιας   Κεντρικής  Βιβλιοθήκης  Σπάρτης
3. Να δηλώσει τον απεριόριστο σεβασμό  στη μνήμη του και να εκφράσει δια του παρόντος ψηφίσματος την αιώνια ευγνωμοσύνη του προς αυτόν.
4. Να διαβεβαιώσει την κοινωνία της Σπάρτης, ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη διάσωση και προβολή του Λακωνικού Τύπου, που επί χρόνια υπηρέτησε.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρώας γης που σε λίγο θα σε δεχθεί, Σεβαστέ μας Πρόεδρε !!!»

Το παραπάνω ψήφισμα υπογράφουν η πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης Ελένη Καραγιαννοπούλου, ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Βασιλάκος και τα μέλη Ελένη Τζινιέρη –Τζανετάκου, Πηνελόπη Χριστάκου και Γεωργία Γαλανοπούλου.


Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης:

«Εις μνήμην Νίκου Γεωργιάδη»
«Κύριε Νίκο σας οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη γιατί με την ανιδιοτελή και αδιάλειπτη εξηντάχρονη προσφορά σας στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας δείξατε ότι η Σπάρτη δεν έχει μόνο ανδρείους στο σώμα αλλά και στο ΠΝΕΥΜΑ».


Ψήφισμα Σπαρτιατικού ΓΣ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σπαρτιατικού Γ.Σ. συνήρθε εκτάκτως σήμερα 5 Ιουλίου 2020 στη Σπάρτη, μετά το θλιβερό άγγελμα θανάτου του Γεωργιάδη Νικόλαου, επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  και ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο, μεταξύ άλλων, αποφάσισε: να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος και να παρευρεθεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία».


Ψήφισμα Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, συνήλθε έκτακτα σήμερα Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, με την αγγελία του θανάτου του Νικολάου Γεωργιάδη, εκ των επιφανέστερων και αρχαιότερων μελών του, και ομόφωνα, μεταξύ άλλων, αποφάσισε: να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του και να προσφέρει εις μνήμην του εκδημήσαντος χρηματικό ποσό υπέρ του Ασύλου Ανιάτων της ΙΜΜΣ».


Φωτογραφική Ομάδα Λακωνίας:

«Χάρισε μια κληρονομιά μέσα από εικόνες και έργα»
«Η φωτογραφική Ομάδα Λακωνίας (ΦΩΤ.Ο.ΛΑΚ.) εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του πρόσφατα αποθανόντος και αγαπητού μας Νίκου Γεωργιάδη.

Μοναδικός και δυναμικός κ. Νίκος, μας χάρισε με την αγάπη και την διορατική του ματιά, μια κληρονομιά μέσα από εικόνες και έργα απαράμιλλης ομορφιάς και ιστορίας.

Σε ευχαριστούμε κ. Νίκο».


Δημακόγιαννης: «Και στ' ουρανού

τα δώματα 'Σύ θα 'χεις αξιώματα» (*)
Γεώργιος Δημακόγιαννης-εκδότης:  «Σήμερα Δευτέρα 6-7-2020 η Σπάρτη και η Λακωνία αποχαιρετά μια αξιοσέβαστη, πολυσχιδή και σεμνά δραστήρια Προσωπικότητα, τον ευπατρίδη Νίκο Γεωργιάδη... Στα τοπικά ΜΜΕ (ιστοσελίδες κλπ) τα αφιερώματα είναι δικαίως εκτενή και ανταποκρίνονται στο πνευματικό μέγεθος τού Ανδρός...

Επιτρέψτε και σε μένα μια ταπεινή κατάθεση Μνήμης και Τιμής στον ευγενή Σπαρτιάτη: τα πρώτα μου βιβλία για τον Τόπο μας (ως μαθητής Γυμνασίου) τα προμηθεύτηκα από το φωτογραφείο / βιβλιοπωλείο του (με λίγους επιλεγμένους τίτλους απ' ότι θυμάμαι) στη Σπάρτη, όπως και από το βιβλιοπωλείο τού αειμνήστου Νικ. Ανδρεϊκου στο Γύθειο (επί πολλά έτη επικεφαλή τού Επιμελητηρίου Λακωνίας). Οι δε πρώτες δύο μεγάλες φωτογραφίες / αφίσες με τους ανδριάντες τού βασιλιά Λεωνίδα (Σπάρτη) και του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (Μυστράς) που (δια)κόσμησαν το βιβλιοπωλείο μου "Αδούλωτη Μάνη" στην Αρεόπολη (μαζί με ευμεγέθη κάδρα τού Π. Μαυρομιχάλη και του Ι.Καποδίστρια!), το 1997, ήταν δικές του...
----------------------------
(*) "Και στ' ουρανού τα δώματα 'Σύ θα 'χεις αξιώματα", στίχος χαρακτηριστικού μανιάτικου μοιρολογιού που "αποχαιρετά" επιφανή Συμπατριώτη υμνώντας την αξία, την αξιοσύνη και την [κοινωνική, επαγγελματική,...] θέση που κατείχε στο μάταιο τούτο κόσμο [...την οποία η (συνήθως αγράμματη, όχι όμως αμόρφωτη) Μανιάτισσα μοιρολογίστρα εύχεται να "αναγνωρίσει" και να "σεβαστεί" και ο Θεός στην αιώνια ζωή...]»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος