Τέλη του 2020 ρεύμα στο καλώδιο Κρήτης-Πελοποννήσου

Οι φάσεις της ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω Λακωνίας

Πέμπτη, 09 Ιούλιος 2020 12:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τέλη του 2020 ρεύμα στο καλώδιο Κρήτης-Πελοποννήσου

Εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος προχωρά η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στις 8 Ιουλίου, η διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) πραγματοποίησε επίσκεψη στο εργοστάσιο της «Ελληνικά Καλώδια», όπου ενημερώθηκε από τη διοίκηση ανάδοχης εταιρείας ότι η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 135 χλμ. εξελίσσεται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου θα ξεκινήσει παράλληλα από τις δύο ανάδοχες εταιρείες, Fulgor-Ελληνικά Καλώδια και Prysmian, στα μέσα Σεπτεμβρίου στα Χανιά.

Μόλις ηλεκτριστεί τον Δεκέμβριο του 2020, η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. «Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν οριστικά», επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πορεία κατασκευής του πρώτου καλωδίου που θα τροφοδοτήσει την Κρήτη με καθαρό, φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως και παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας κατορθώσαμε να το κρατήσουμε στις ράγες χάρη στην ετοιμότητα του Διαχειριστή και των αναδόχων μας».

Ο γενικός διευθυντής της «Ελληνικά Καλώδια» κ. Αλέξιος Αλεξίου επισήμανε: «Είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε τον μακροχρόνιο σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας στην ασφαλή τροφοδοσία με καθαρή και οικονομική ενέργεια του μεγαλύτερου νησιού της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχουμε αναλάβει, αλλά όλοι μας στην Ελληνικά Καλώδια εργαζόμαστε εντατικά, για την έγκαιρη και ασφαλή ολοκλήρωσή του».  

Η ταυτότητα του έργου
Το έργο αποτελείται από την κατασκευή της διασύνδεσης 150 kV AC 2x200 MVA μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.

Περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 135 km έκαστο, αναβαθμίσεις υφιστάμενων και κατασκευή νέων εναέριων Γραμμών Μεταφοράς, υπόγεια καλώδια και υποσταθμούς στην Πελοπόννησο και Κρήτη, σύστημα ελεγχόμενης σύγχρονης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (STATCOM) στην Κρήτη. Τα σημεία προσαιγιάλωσης των υποβρύχιων καλωδίων είναι στον κόλπο της Κίσσαμου (Κρήτη) και στη χερσόνησο Μαλέα, εντός του όρμου Βατίκων. Επίσης, προβλέπεται υπογειοποίηση του καλωδίου Υψηλής Τάσης έως τον κατασκευαζόμενο Τερματικό Σταθμό Αντιστάθμισης της ΔΕΗ στη Σκλαβούνα (μήκους 9,3 χιλιομέτρων) και εναέριο δίκτυο με πυλώνες Υψηλής Τάσης από τη Σκλαβούνα μέχρι τους Μολάους (27,5 χιλιόμετρα) και από εκεί θα ακολουθήσει η υλοποίηση εναέριας γραμμής από Μολάους έως τον Τερματικό Σταθμό (Μεγαλόπολη).

Οι καινοτομίες
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, «η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα παρουσιάζει σειρά τεχνολογικών καινοτομιών. Καταρχάς, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως. Ακόμη μια καινοτομία συνιστά το γεγονός ότι η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο. Επιπλέον, προκειμένου να γίνει δυνατή η υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες για τη βελτίωση του σχεδιασμού καλωδίων (καλώδια ελαφρύτερα και ισχυρότερα) και πόντισης καλωδίων (μεγαλύτερα σκάφη και βελτιωμένες τεχνικές)», καταλήγει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος