Επαναλειτουργία μετά από 130 χρόνια της Μονής Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στη Μονεμβασιά (ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2020 09:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επαναλειτουργία μετά από 130 χρόνια της Μονής Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στη Μονεμβασιά (ΦΩΤΟ)

Χαρμόσυνη ημέρα για την Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης ήταν η Κυριακή 12 Ιουλίου, καθώς έπειτα από 130 χρόνια, επαναλειτούργησε η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται πλησίον της ενορίας Χάρακα στον Δήμο Μονεμβασίας.

Η επίσημη έναρξη επαναλειτουργίας της μονής έγινε με την τέλεση αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου. Νωρίτερα, κατά την ακολουθία του Όρθρου, εκάρη ο πρώτος μοναχός της μονής, ο κ. Βασίλειος Κόκκορης, ο οποίος έλαβε το όνομα Αμφιλόχιος.

Ο νέος μοναχός, με καταγωγή από τη Ρειχιά, με πολλές αρετές και διάθεση να ζήσει σε αυτόν τον ασκητικό  και προσευχητικό τόπο, είχε παρακαλέσει θερμά τον Μητροπολίτη να εγκαταβιώσει εκεί, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος τέλεσε και την εις διάκονον χειροτονία του πατρός Αμφιλοχίου. Στη χειροτονητήρια ομιλία του, ο π. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε αρχικά, εμφανώς συγκινημένος, «τον Πανάγαθο θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο, τον Όσιο Αμφιλόχιο και τον Άγιο Παΐσιο», του οποίου η μνήμη εορταζόταν τη συγκεκριμένη ημέρα. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον κ. Ευστάθιο «για την ηθική και υλική αρωγή κατά τις σπουδές του, για τις νουθεσίες, την αγάπη, τη συμπαράσταση και την ευλογία του στο δύσκολο εγχείρημα της αναβίωσης της μονής». Επίσης, ευχαρίστησε την ηγούμενη της ΙΜ Ιέρακος, γερόντισσα Θεοδοσία, την αείμνηστη μοναχή Αγαθαγγέλη, που ήταν κατά σάρκα θεία του, τον πνευματικό του π. Ελευθέριο Καναβάρο, τον αείμνηστο π. Βασίλειο Σταυρόπουλο, τους γονείς και τους λοιπούς συγγενείς του «για την αμέριστη στήριξή τους, τον κλήρο και τον λαό που συνέρρευσαν για να συμπροσευχηθούν». Τέλος, έκανε αναφορά, εκφράζοντας ευγνώμονες ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν «για να αναγεννηθεί ο ευλογημένος αυτός χώρος», όπως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον εφημέριο Χάρακα, τη Δημοτική Αρχή και τους τοπικούς παράγοντες, το Ίδρυμα Πετρολέκα, τον Σύλλογο των Απανταχού Χαρακιωτών, τους ανώνυμους δωρητές και τους πολλούς εθελοντές, που κατάφεραν «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέψουν ένα ξωκκλήσι σε μοναστική παλαίστρα». Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος «να έχει πάντα υπό την σκέπη του τον χώρο που τιμάται επ’ ονόματί του και τον ευσεβή λαό της περιοχής».

Με την ολοκλήρωση της λατρευτικής σύναξης, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος απηύθυνε τον πάντα μεστό νοημάτων και μελίρρυτο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα, που είχε κατακλύσει το καθολικό και τον περιβάλλοντα χώρο της μονής. Τέλος, ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Χάρακα, τους γονείς του νεοχειροτονηθέντα και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανασύσταση της Μονής.

Τον λόγο πήρε και η πρόεδρος των Απανταχού Χαρακιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» κ. Χρυσάνθη Ροβάτσου, η οποία εξέφρασε την βαθιά συγκίνηση και την μεγάλη χαρά όλων των Χαρακιωτών. Ευχήθηκε «πνευματική πρόοδο και αντοχή» στον π. Αμφιλόχιο, ενώ απηύθυνε ευγνώμονες ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Ευστάθιο, στον οποίο μάλιστα χάρισε συμβολικά, εκ μέρους του συλλόγου, μία εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Στη θρησκευτική τελετή συμμετείχαν πολλοί κληρικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος, τοπικοί άρχοντες και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή. Ο Σύλλογος των Απανταχού Χαρακιωτών έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη φιλοξενία των εκατοντάδων προσκυνητών, ενώ ανέλαβε και την παράθεση γεύματος που ακολούθησε στον περίβολο της μονής. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο π. Νικόδημος, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, δώρισε στον σεβασμιώτατο ένα εγκόλπιο.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti