Ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες στη Σπάρτη

Για την Αγιά Σοφιά

Παρασκευή, 24 Ιούλιος 2020 13:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες στη Σπάρτη

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να την μετατρέψει σε τζαμί.

Για το λόγο αυτό, η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, αποφάσισε να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε μια συμβολική κίνηση έκφρασης της θλίψης και της αντίδρασης απέναντι σε αυτή τη θλιβερή πρόκληση της Τουρκίας.

Αρκετές ήταν οι εκκλησίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενώ σε αρκετούς Ιερούς Ναούς τελέσθηκε η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Τουρκία:
Άνοιξαν στις 10 το πρωί οι πύλες της Αγιάς Σοφιάς, η οποία από σήμερα, 24 Ιουλίου 2020, αρχίζει να λειτουργεί πλέον ως τζαμί, έπειτα από την απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.

agia sophia kosmos tourkoi prosefxi xalakia
Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τις αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος, ήταν όνειρό του από παιδί «να απελευθερώσει την Αγιά Σοφία», γι' αυτό και ετοίμασε «φιέστα» για τη σημερινή ημέρα. Στο δάπεδο της Αγιάς Σοφιάς έχει στρωθεί τιρκουάζ χαλί, ενώ τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες έχουν καλυφθεί με διάφορα τρικ.

Από νωρίς το πρωί έξω από την Αγιά Σοφιά έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετάσχουν στη μουσουλμανική προσευχή, που θα ξεκινήσε στις 13:00. Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου, ενώ ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti