Π. Δούκας: «Αν χρειαστεί, Θεσπιείς και Σπαρτιάτες, πάλι μαζί θα βρεθούν στις επάλξεις»

Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2020 14:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Π. Δούκας: «Αν χρειαστεί, Θεσπιείς και Σπαρτιάτες, πάλι μαζί θα βρεθούν στις επάλξεις»

Στις Θεσπιές Βοιωτίας βρέθηκε το Σάββατο 1 Αυγούστου ο δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, προκειμένου να παρακολουθήσει την έναρξη του 3ου αγώνα δρόμου «Στα χρόνια των Ηρώων» που διεξήχθη στη διαδρομή Θεσπιές – Θερμοπύλες, συνολικού μήκους 102 χλμ.

Κατά την έναρξη του αγώνα, ο κ. Δούκας απεύθυνε χαιρετισμό, ο οποίος έχει ως ακολούθως:

«Αδελφέ μου δήμαρχε των Θεσπιέων Γεώργιε Ντασιώτη, αδέλφια μας Θεσπιείς,
απόγονοι και συνεχιστές του Δημόφιλου του γιού του Διαδρόμου (Αρχηγού των Θεσπιακών δυνάμεων), και του Διθύραμβου, του γιού του Αρματίδη, που κατά τον Ηρόδοτο ‘ευδοκίμεε’ = αρίστευσε στις φοβερές Μάχες των Θερμοπυλών!

Ήταν τόσο φοβερές και λυσσαλέες αυτές οι Μάχες, που φονεύθηκαν πολεμώντας, ακόμα και αδέλφια του Ξέρξη, οι “πρίγκηπες” - στρατηγοί Αβροκόμης και Υπεράνθης!

Βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας το λαό της Σπάρτης, για να σας εκφράσω τα πιο ωραία συναισθήματά μας απέναντί σας!

Της αγάπης, του σεβασμού και της εκτίμησής μας για τη θυσία και τη προσφορά σας στη πατρίδα μας!

Όταν ο Εφιάλτης πρόδωσε στον Ξέρξη το μονοπάτι πίσω από τις Θερμοπύλες, ο Λεωνίδας, γνωρίζοντας την προφητεία του Μαντείου των Δελφών ότι “ή θα πέσει η Σπάρτη, ή ο Βασιλιάς της”, ζήτησε απ’ όλα τα άλλα Ελληνικά στρατεύματα (από Τεγέα, Μαντινεία, Ορχομενό και υπόλοιπες κωμοπόλεις της Αρκαδίας, Κόρινθο, Φλειούντα, Μυκήνες, Φωκίδα, και από τους Οπούντιους Λοκρούς) να αποχωρήσουν, για να πολεμήσουν από αλλού για την Ελλάδα!

Μόνο οι Θεσπιείς αν και γνώριζαν ποιό θα ήταν το τέλος, έμειναν ακλόνητοι και ακίνητοι!
Γι’ αυτό τους αξίζει το ποίημα του Καβάφη (1903):
“Τιμή σ´ εκείνους όπου στη ζωή των
όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες
.......
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε”!

Εσείς Θεσπιείς σήμερα, έχοντας ως οδηγό τους “700” βαστάτε δυνατά, ψηλά το κεφάλι. Η πατρίδα μας και η Σπάρτη σας ευγνωμονούν! Και αν ποτέ μας χρειαστεί η πατρίδα, Θεσπιείς και Σπαρτιάτες, πάλι μαζί θα βρεθούν στις επάλξεις!

Αγαπητέ δήμαρχε!  Ευχαριστώ για την αλησμόνητη υποδοχή που μου επιφύλαξες! Δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Εύγε για ό,τι έχεις κάνει! Εύγε και στους 218 Θερμοπυλοδρόμους που θα τρέξουν τώρα 102 χιλιόμετρα από τις  Θεσπιές στις Θερμοπύλες για να τιμήσουν τους ήρωές μας! Ευχαριστώ!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος