Κραυγή αγωνίας για την κοίτη του Ευρώτα

Δραματική έκκληση κατοίκων του Δ. Ευρώτα για καθαρισμό του ποταμού από φερτά υλικά και βλάστηση - Τρέμουν στην ιδέα επανάληψης καταστροφικών πλημμυρών του παρελθόντος

Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2020 09:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κραυγή αγωνίας για την κοίτη του Ευρώτα

«Όταν βρέχει, τρέμουμε μην πλημυρίσει και ζήσουμε ξανά τις καταστροφικές συνέπειες του 1999 και του 2005. Νοιώθουμε τόσο ανίσχυροι και εγκαταλειμμένοι φοβούμενοι πως είμαστε τα επόμενα θύματα μιας καταστροφικής πλημύρας, ύστερα μάλιστα και από τα συχνά, των τελευταίων χρόνων, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα». Με τις παραπάνω χαρακτηριστικές  φράσεις, κάτοικοι του Δήμου Ευρώτα περιγράφουν την ανασφάλεια και τις αγωνιώδεις στιγμές που βιώνουν κάθε χρόνο, όταν οι έντονες βροχοπτώσεις φέρνουν στον νου τραγικές στιγμές που έχουν διαδραματιστεί στην περιοχή τους, συνέπεια των καταστροφικών πλημμυρών που προκαλεί η άνοδος της στάθμης και η υπερχείλιση του ποταμού Ευρώτα.

Εκτός από τις ζημιές σε ιδιωτικές-δημόσιες περιουσίες και υποδομές, όμως, η περιοχή της κεντρικής Λακωνίας έχει θρηνήσει στο παρελθόν και ανθρώπινες ζωές και γι’ αυτό ενεργοί πολίτες περιοχών όπως το Έλος, η Σκάλα, ο Βλαχιώτης, ο Λεήμονας κ.α. καλούν τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε άμεσες αποφάσεις για δραστικές ενέργειες όπως ο πλήρης και σχολαστικός καθαρισμός της κοίτης στο κάτω ρου του Ευρώτα, αλλά και κάθε απαραίτητο αντιπλημμυρικό έργο, ώστε να «θωρακιστεί» η τοπική κοινωνία.

  Η κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα του ποταμού από τη γέφυρα της Σκάλας έως τις εκβολές στον λακωνικό κόλπο, με τη συσσώρευση φερτών υλικών, εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο για τους κατοίκους περιοχών που βρίσκονται σε ακτίνα γύρω από τις όχθες του ιστορικού ποταμού. Όπως αναφέρουν στον «Λακωνικό Τύπο» οι εκπρόσωποι των κατοίκων κκ Δημήτριος Καρυτιανός και Γεώργιος Γεωργόπουλος, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένας αρχικός, επιφανειακός καθαρισμός της κοίτης με απόσυρση των συγκεντρωμένων υλικών, μέσω εργολαβίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όμως αυτό δεν αρκεί, ισχυρίζονται οι κάτοικοι που ζητούν εντατικοποίηση των παρεμβάσεων κι ένα συνολικό έργο αποκατάστασης της κοίτης του ποταμού. «Το 1/3 της κοίτης έχει φράξει από μπάζα. Χρειάζεται βαθύς καθαρισμός σε μια απόσταση από τη Σκάλα έως το Έλος, περίπου 2-3 χιλιομέτρων. Με την αποψίλωση, τα μπάζα μένουν. Σε 2-3 μήνες, η βλάστηση θα επανέλθει».

Ο κ. Γεωργόπουλος αποτυπώνει ανάγλυφα τα συναισθήματα των κατοίκων: «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ο Ευρώτας έχει γίνει πηγή ρύπανσης και φόβου. Μόλις βρέχει, κοιτάζουμε από το μπαλκόνι». Και οι δύο πολίτες υπογραμμίζουν: «Τον μισό χρόνο απειλούμαστε από τις πλημμύρες και τον άλλο μισό έχουμε να διαχειριστούμε τη ρύπανση (απόβλητα, κατσίγαρος)».

Η επιστολή στον Νίκα
117194029 317427096198283 3824366721831632888 nΣε επιστολή που επέδωσαν στον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη, για να προωθηθεί στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, οι κκ Καρυτιανός και Γεωργόπουλος, εκπροσωπώντας τους κατοίκους, επισημαίνουν πως «είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τη σημερινή κατάσταση της κοίτης του ποταμού. Κατάσταση, βέβαια, που διαιωνίζεται χρόνια τώρα και που κανείς δεν μπορεί να δώσει λύση. Ίσως όμως δεν γνωρίζετε την αγωνία μας και τους φόβους μας κάθε χειμώνα, που όταν βρέχει, τρέμουμε μην πλημυρίσει και ζήσουμε ξανά τις καταστροφικές συνέπειες του 1999 και του 2005. Τότε, που εκτός από των μεγάλες ζημίες των σπιτιών και των καλλιεργειών θρηνήσαμε και απώλειες ανθρώπων».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το 1962, η Πολιτεία αποφάσισε, δαπανώντας αρκετά χρήματα, την ευθυγράμμιση, διαπλάτυνση και εκβάθυνση του ποταμού Ευρώτα. Πέτυχε με αυτό το μεγάλο έργο, την αποφυγή πλημμύρων και την αξιοποίηση της πεδιάδας. Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 1972. Τα πρώτα χρόνια γίνονταν κάθε χρόνο η σχετική συντήρηση -κόψιμο και καθαρισμός των, εντός της κοίτης, δένδρων και των συσσωρευόμενων φερτών υλικών- ως όφειλε ο κατασκευαστής του έργου. «Έτσι, γινόταν ομαλά η ροή των νερών στη θάλασσα. Όταν σταμάτησε αυτή η συντήρηση, για αγνώστους και απαράδεκτους σε εμάς λόγους, η κοίτη έπαψε να λειτουργεί για τον σκοπό που είχε κατασκευαστεί. Έχει γίνει δάσος όπου σε συνδυασμό με τους σωρούς των φερτών υλικών καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την απορροή νερών», τονίζουν στην επιστολή τους οι κάτοικοι και προσθέτουν:

«Ο Ευρώτας όταν υπερχειλίσει καταστρέφει τα παρόχθια τεχνητά προχώματα που καθορίζουν τη ροή του, πλημυρίζει και καταστρέφει καλλιέργειες 40.000 στρεμμάτων, αλλά και τους οικισμούς Έλους, Λεήμονα, Αγ. Ταξιάρχες και τμήμα του οικισμού της Σκάλας. Για την αποκατάσταση των ζημιών δαπανούνται υπέρογκα ποσά που μας επιβαρύνουν όλους οικονομικά, χωρίς βεβαίως εμείς να καλυπτόμαστε ούτε κατά το ήμισυ οικονομικά και ηθικά. Σας υπενθυμίζω ότι κατά το παρελθόν έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινες ζωές».

Οι κάτοικοι σημειώνει πως «έχουμε πολλές φορές απευθυνθεί στις υπηρεσίες (ΔΗΜΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ) και δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα. Αντιμετωπίζουμε φθηνές δικαιολογίες, αναρμοδιότητας και ανευθυνότητας. Ίσως ο καθαρισμός της κοίτης ενός ποταμού, όσο ουσιώδες, αναγκαίο και ζωτικό έργο και εάν είναι, δεν έχει τη δύναμη της βιτρίνας!!! Μόνο μετά τις καταστροφικές πλημύρες του 1999 και 2005, κάποιοι αντιλήφθηκαν την σοβαρότητα της κατάστασης και προέβησαν σε έναν υποτυπώδη και πολύ μικρής έκτασης καθαρισμό.

Εμείς συνεχώς ενημερώνουμε τις υπηρεσίες. Νοιώθουμε τόσο ανίσχυροι και εγκαταλειμμένοι φοβούμενοι πως είμαστε τα επόμενα θύματα μιας καταστροφικής πλημύρας, ύστερα μάλιστα και από τα συχνά, των τελευταίων χρόνων, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Ζητάμε από εσάς και σας παρακαλούμε να επέμβετε και να δώσετε λύση στην αγωνία μας, με την άμεση αποκατάσταση της κοίτης του Ευρώτα».

Καταλήγοντας, οι κάτοικοι περιοχών του Δ. Ευρώτα, απευθυνόμενοι στον περιφερειάρχη Π. Νίκας, ξεκαθαρίζουν: «Με όλο το σεβασμό που σας έχουμε, γνωρίζοντας και το ενδιαφέρον σας για όλη την περιφέρεια, θέλουμε να σας δηλώσουμε πως η εγκατάλειψη και η αδιαφορεί των αρμόδιων υπηρεσιών τόσα χρόνια, μας δίνει κάθε δικαίωμα, που στην περίπτωση καταστροφών λόγω πλημμύρας να θεωρήσουμε πλέον συνυπεύθυνη την αδράνεια των υπηρεσιών, και να ζητήσουμε να αποδοθούν ευθύνες σε κάθε αρμόδιο με τις σχετικές κυρώσεις».

Η παραπάνω επιστολή των κατοίκων του Δ. Ευρώτα κοινοποιείται, εκτός από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, στον αντιπεριφερειάρχη Θ. Βερούτη, τον δήμαρχο Ευρώτα Δ. Βέρδο και τους βουλευτές Λακωνίας.

119194029 317427096198283 3824366721831632888 n

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti