Τίμησαν την 195η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου Βρονταμά (ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2020 16:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τίμησαν την 195η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου Βρονταμά (ΦΩΤΟ)

Κάθε χρόνο, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Ευρώτα οργανώνει υπό την αιγίδα του, εκδηλώσεις προς τιμήν της ιστορικής επετείου του Ολοκαυτώματος της Μονής Παλαιομονάστηρου, κατά την οποία το 1825 στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, τα στρατεύματα των Οθωμανών, εξόντωσαν εκατοντάδες κατοίκους του Βρονταμά.

Φέτος, την Τρίτη 15/9 έλαβαν χώρα εκδηλώσεις μνήμης της 195ης επετείου του Ολοκαυτώματος των Βρονταμιτών. Η επετειακή δράση ξεκίνησε με χαιρετισμό της ημέρας με κωδωνοκρουσίες, ενώ ακολούθησε τέλεση Θείας Λειτουργίας στο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα επίσημη δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, απαγγελία ποιήματος από μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Βρονταμά, κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των ενδόξων νεκρών. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι αρχών-φορέων και απλοί πολίτες στο μνημείο της Ελένης Στρατήγη, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Όπως επισημαίνει ο Δ. Ευρώτα, «το μήνυμα της τόλμης και της σύμπνοιας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για εμάς να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε με θάρρος τις αντιξοότητες και τα προβλήματα. Συναισθανόμενοι το χρέος μας, τιμούμε και φέτος τον αγώνα των προγόνων μας για την ελευθερία και αναλογιζόμαστε τις ευθύνες από απορρέουν από την θυσία τους. Το μεγαλείο της θυσίας των ηρώων του Παλαιομονάστηρου απαιτεί σεβασμό και ταπεινότητα».

Μηνύματα για το Ολοκαύτωμα

Βουλευτής Αθανάσιος Δαβάκης
«Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1825,οι τουρκοαιγύπτιοι τού Ιμπραήμ ανατίναξαν τόν σπηλαιώδη ναό του Παλαιομονάστηρου τού Βρονταμά,όπου είχαν καταφύγει 400 περίπου Βρονταμίτες για να γλυτώσουν. Προτίμησαν όμως τόν θάνατο από τήν ατίμωση καί τόν εξανδραποδισμό.
Αυτή η μικρή αλλά μεγάλη σε ηρωϊσμό γωνιά τής Λακωνίας, μπήκε έτσι στίς σελίδες τής Ιστορίας. Μιάς Ιστορίας θυσιών καί αγώνων!

Ζάλογγο, Κούγκι, Μεσολόγγι, Παλαιομονάστηρο, Αρκάδι..!

 Πήγαμε όλοι εκεί γιά νά τούς θυμηθούμε καί νά τούς τιμήσουμε... ΑΘΑΝΑΤΟΙ!»

Βουλευτής Νεοκλής Κρητικός
«ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΒΡΟΝΤΑΜΑ, 1825. Η συγκλονιστική ΘΥΣΙΑ ενός ολόκληρου χωριού.

Τον κρισιμότερο ίσως χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης, το 1825, εν μέσω εμφύλιων σπαραγμών, ο Ιμπραήμ Πασάς με ισχυρή στρατιωτική δύναμη κατευθύνεται προς την Λακωνία.

Ο Ελληνικός στρατός είναι σχεδόν διαλυμένος και οι αντιστάσεις του μηδενικές. Η κάθοδος του Ιμπραήμ, σπέρνει τον τρόμο και τον πανικό. Όπου περνούσε σκότωνε, έπαιρνε αιχμάλωτους νέους και νέες και έκαιγε τα χωριά.

Στην καταστροφική για τη Λακωνία πορεία του και μετά από το κάψιμο του Γερακιού και της Καρίτσας, σειρά είχε ο Βρονταμάς, με κορυφαία τη θυσία των 300 Βρονταμιτών (κατά άλλους ιστορικούς ήταν 400) με αρχηγούς τον παπά-Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Γιαννάκη Καραμπά, οι οποίοι κατέφυγαν λίγο έξω από το χωρίο, στον τρισυπόστατο σπηλαιώδη ναό, αφιερωμένο στην Θεοτόκο, στον Άγιο Νικόλαο και στον μεγαλομάρτυρα Νικήτα για να διασωθούν.

Η μοίρα όμως, έμελλε να γράψει μια νέα σελίδα θυσίας, στην ιστορία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, γιατί ο Ιμπραήμ χάρις στη βοήθεια ντόπιων Τούρκων, ανακάλυψε-άνοιξε μια τρύπα στην κορυφή της σπηλιάς, από όπου έριξαν εκρηκτικές ύλες, στέλνοντας με τον πιο μαρτυρικό τρόπο στο θάνατο, όλους τους Βρονταμίτες. Οι σπαρακτικές φωνές αναμιγνύονταν με τις προσευχές. Αλλά πολύ γρήγορα η Φωτιά και το θειάφι, επέφερε τη σιγή.

Αυτή την θυσία τιμούμε σήμερα, μαζί με το ετήσιο μνημόσυνο της αείμνηστης Ελένης Στρατήγη, ως πρωτεργάτη ανάδειξης και προβολής της ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΒΡΟΝΤΑΜΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ.

Χρέος και υποχρέωση μας ως Λακώνων, να κρατήσουμε τα μηνύματα και αυτής της θυσίας, στον βωμό της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας, αλλά και να κατοχυρώσουμε την Θυσία των Βρονταμιτών στο Παλαιομονάστηρο, στο ΠΑΝΘΕΟΝ της Ελληνικής Ιστορίας και των σχολικών βιβλίων.
Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η Εθνική Ομοψυχία, ας είναι οδηγός και φωτοδότης της πορείας του Ελληνισμού προς το μέλλον. Οι πρόγονοι μας έπραξαν το ιστορικό τους χρέος, ποτισμένο με αίμα και θυσίες. Δική μας ιστορική ευθύνη, η διαφύλαξη αυτής της παρακαταθήκης.

Με τον αναλογούντα σεβασμό και με την παραπάνω αναφορά, ως μια ελάχιστη οφειλόμενη ένδειξη τιμής και μνήμης, κλίνω το γόνυ στη συγκλονιστική αυτή θυσία, των Βρονταμιτών στο Παλαιομονάστηρο.

Αιωνία τους η μνήμη!»

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης
«“... οι Βρονταμίτες ζωντανοί, Τούρκους δέν προσκυνάνε,
καλλιό ‘χομε τό κάψιμο, παρά νά σκλαβωθούμε...”

Σε τόπο μαρτυρικό που δεν του πρέπει λησμονιά, στο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά, βρεθήκαμε για να αποδώσουμε οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας».


φωτο: Antonia Nikia (FB)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος