Υγειονομική βόμβα στον Δ. Ευρώτα

Δυσχερείς και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης

Σάββατο, 26 Σεπτέμβριος 2020 14:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υγειονομική βόμβα στον Δ. Ευρώτα

Σε επιφυλακή βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής 26/9, ο Δήμος Ευρώτα, έπειτα από τον εντοπισμό 28 συνολικά κρουσμάτων κορωνοϊού, σε αλλοδαπούς εργάτες γης που κατοικούν εντός της γεωγραφικής εμβέλειας του δήμου.

Τα ύποπτα περιστατικά εντοπίστηκαν από τα ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας Πελοποννήσου που διενεργούν ετήσιους ελέγχους στην περιοχή για τη νόσο της ελονοσίας. Όλοι οι ασθενείς έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ χτενίζουν την περιοχή για τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση περαιτέρω κρουσμάτων.

Η υγειονομική βόμβα που δυστυχώς έσκασε στα χέρια των τοπικών αρχών της Λακωνίας, επαναφέρει στην επιφάνεια μια χρόνια παθογένεια που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Σκάλας. Η μόλυνση από τον κορωνοϊο ήρθε να προστεθεί στα πολλά και μακροχρόνια προβλήματα και στις συνήθως απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης.

Δυσχερείς και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς συγκατοικούν σε μικρά, παλιά και ασυντήρητα σπίτια ή αποθήκες με αρκετούς ακόμα ομοεθνείς τους, με κοινόχρηστες τουαλέτες. Γεγονός το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε και να διασφαλίσει στο ελάχιστο την πρόληψη ή την προστασία.

Στην πλειονότητα τους και χάριν του φθηνού μεροκάματου, οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης συνοδεύονται και από την παροχή "μαύρης" εργασίας καθώς παραμένουν ανασφάλιστοι και αρκετοί από αυτούς παράνομοι. Εργατική νομοθεσία υπάρχει και πρέπει να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους. Δυστυχώς όμως δεν εφαρμόζεται ούτε για Έλληνες ούτε για μετανάστες πάντα. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι η εθνικότητα των εργατών, αλλά η αποτυχία εφαρμογής της νομοθεσίας και η ελλιπής λήψη μέτρων και επιβολή κυρώσεων.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει θέσει το νομό Λακωνίας σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί. Κυβερνητικό κλιμάκιο, συνοδεία γιατρών του ΕΟΔΥ, αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή για να ελέγξει από κοντά την κατάσταση και να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti