Τσιόδρας από Δ. Ευρώτα: «Με τα μέτρα ελπίζουμε να περιοριστεί η εξάπλωση»

Μέσα από τον έλεγχο για ελονοσία ανιχνεύτηκαν τα κρούσματα Covid-19 - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown στην περιοχή αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2020 15:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τσιόδρας από Δ. Ευρώτα: «Με τα μέτρα ελπίζουμε να περιοριστεί η εξάπλωση»

Μετά τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού σε αλλοδαπούς εργάτες γης στη Γλυκόβρυση και τον Άγιο Ιωάννη Γλυκόβρυσης Δ. Ευρώτα σήμανε συναγερμός στις  αρμόδιες αρχές και φορείς και δόθηκε εντολή για ενέργειες και μέτρα προς περιορισμό της διάδοσης του ιού. Από το πρωί του Σαββάτου 26/8, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Αθήνα, με επικεφαλής τον Γ. Δελλή, καθώς και οι Κινητές Ομάδες Υγείας από Αρεόπολη και Σπάρτη, διενεργούν εκτεταμένα τεστ για την ανίχνευση του Covid-19 στην ευρύτερη περιοχή της Γλυκόβρυσης. Σημειώνεται πως τα συνολικά κρούσματα από την αρχή της ιχνηλάτησης στις παραπάνω περιοχές, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανέρχονται σε 37 και όλα αφορούν αλλοδαπούς, οι οποίοι απασχολούνται σε γεωργικές εργασίες σε χωριά του Δ. Ευρώτα. Παράλληλα, όπως γνωστοποιεί ο ΕΟΔΥ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερα από 150 rapid test στις στενές επαφές  που έχουν προκύψει από τη διευρυμένη ιχνηλασία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 28/9 στη Γλυκόβρυση μετέβησαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο  πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Τα παραπάνω στελέχη συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Ευρώτα Δ. Βέρδο, τους βουλευτές Νεοκλή Κρητικό και Σταύρο Αραχωβίτη, τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες Δρ. Ανάργυρο Δ. Μαριόλη και άλλους τοπικούς παράγοντες του νομού. Σκοπός η χορήγηση  κατευθύνσεων και οδηγιών, αλλά και η λήψη απαραίτητων μέτρων προστασίας για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού, όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Ο έλεγχος για ελονοσία
αποκάλυψε Covid-19
Με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων στον Δ. Ευρώτα, ο Καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας δήλωσε πως «υπάρχει μια επιδημία στην περιοχή, που αφορά έναν ευάλωτο αριθμό μεταναστών. Τα κρούσματα ανιχνεύτηκαν μέσω του ήδη διενεργούμενου προγράμματος δράσης για τη ανίχνευση της ελονοσίας στη περιοχή, η οποία πραγματοποιείται μέσω της διερεύνησης εμπύρετων και έτσι βρέθηκε ο ιός. Είναι ευτύχημα πως ανιχνεύτηκε γρήγορα και ευελπιστούμε ότι με την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων θα περιοριστεί η εξάπλωση στην περιοχή. Αφορά πληθυσμό, ο οποίος δύσκολα ελέγχεται και διενεργούνται όλες οι δράσεις για διάγνωση, περαιτέρω ανίχνευση περιστατικών, απομόνωση των θετικών και καραντίνα των επαφών τους και, βέβαια, περιορισμό της διασποράς στον τοπικό πληθυσμό». Ο Καθηγητής πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό οι ευάλωτοι αυτοί άνθρωποι (σσ εργάτες γης) να απομονώνονται από τον στενό κύκλο των επαφών τους, ώστε να μη μεταδοθεί περισσότερο ο ιός».

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Χρ. Χατζηχριστοδούλου, που είναι υπεύθυνος του προγράμματος για τον έλεγχο της ελονοσίας στην περιοχή, επεσήμανε πως «προσπαθήσαμε να είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι μετανάστες, άρα ξέρουμε ποιοι μένουν και που. Είναι ένα πρόγραμμα που “τρέχει” σε συνεργασία με την Περιφέρεια, εδώ και αρκετά χρόνια. Είμαστε αρκετά τυχεροί, καθώς λόγω των δράσεων της ελονοσίας, γνωρίζουμε που μένει ο καθένας. Έχουμε καλή συνεργασία με τον πληθυσμό των αλλοδαπών και πιστεύουμε ότι λόγω αυτού θα πετύχει η προσπάθεια για τον έλεγχο του Covid-19. Θεωρώ ότι με τη βοήθεια του Δήμου,  της Περιφέρειας και του ΕΟΔΥ, που έχει αποστείλει δυνάμεις στην περιοχή, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε το θέμα».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου τόνισε πως «η όλη δράση μας αφορά τρείς άξονες: Θα απομονωθούν σε συγκεκριμένο χώρο τα θετικά κρούσματα, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος όλων των μεταναστών, καθώς και των επαφών τους και όλης της κοινότητας. Στόχος να μπορέσουμε να ελέγξουμε και τις μετακινήσεις από χωριό σε χωριό.  Θα δώσουμε κάποιες οδηγίες να αποφύγουν κάποιες ημέρες οι εργάτες γης να εργαστούν». Αναφορικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο Β. Παπαγεωργίου είπε ότι «εξετάζεται, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε».

Ο δήμαρχος Δ. Βέρδος σημείωσε ότι «βρισκόμαστε επικουρικά δίπλα στους αρμόδιους φορείς, που από την πρώτη στιγμή έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί η περιοχή μας έχει πολλούς εργάτες γης. Ειδικά αυτήν την περίοδο σε όλον τον Δ. Ευρώτα βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα, ενώ συγκεκριμένα στην περιοχή Γλυκόβρυσης-Αγ. Ιωάννη, όπου βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα, διαμένουν περίπου 300-350. Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ έχουμε ενημερώσει τους εργάτες γης πως για τρείς ημέρες δεν πρέπει να πάνε για δουλειά και μένουν στο σπίτι τους για να ελεγχθούν. Ανάλογα με κρούσματα που θα καταγραφούν, οι αρμόδιοι φορείς θα λάβουν τα μέτρα που χρειάζονται για να μην επεκταθεί ο ιός».

Ο βουλευτής Ν. Κρητικός δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος: «Η κατάσταση είναι δυναμική και οφείλουμε όλοι να τηρούμε τις εντολές των αρμοδίων. Δεν εφησυχάζουμε γιατί πρέπει να συγκεράσουμε τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην περιοχή και να προστατευτεί τόσο ο πληθυσμός των εργατών όσο και των μόνιμων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ευρώτα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις ηρεμίας για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε  ακόμα περισσότερο την Λακωνία μας».

Ο βουλευτής Στ. Αραχωβίτης ενημερώθηκε για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, για την πορεία των ελέγχων και το επιχειρησιακό σχέδιο από εδώ και πέρα. Εξέφρασε τη μεγάλη του αγωνία για την έγκαιρη χαρτογράφηση και τον περιορισμό της διασποράς, δεδομένου ότι αρχίζει σύντομα η εποχή της ελαιοσυλλογής και έρχεται χειμώνας, που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων. «Να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας και να ευχηθούμε καλό κουράγιο στο προσωπικό του Δήμου και των κινητών μονάδων Υγείας. Να γνωρίζουν ότι θα είμαστε στο πλάι τους για την εξασφάλιση υλικών προστασίας και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού», υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης.

Τι αποφασίστηκε
σε σύσκεψη
Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη την Κυριακή 27/9 στην Γλυκόβρυση, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη, του βουλευτή Θανάση Δαβάκη, του δημάρχου Ευρώτα Δήμου Βέρδου, του Καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, επιστημονικά υπεύθυνου του προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την καταπολέμηση της ελονοσίας, αλλά και του διευθυντή του ΚΥ Αρεόπολης Δρ. Ανάργυρου Δ. Μαριόλη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
- Στο εξής, όλοι οι μετανάστες θα φορούν μάσκες και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και στην ύπαιθρο. Ο καθένας τους θα λάβει από δύο υφασμάτινες μάσκες και όση ποσότητα αντισηπτικού χρειαστεί.
- Έγινε διαχωρισμός των προσβληθέντων από τους μη νοσούντες, σε δύο διαφορετικά καταλύματα, ενώ για την τήρηση των κανόνων επιφορτίστηκε η Αστυνομία, που θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή.
- Ήδη αναζητείται νέος χώρος στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα για ενδεχόμενους νέους προσβληθέντες, την διαμόρφωση του οποίου θα αναλάβει η Περιφέρεια.
- Την παροχή τροφίμων και την υγειονομικού χαρακτήρα φροντίδα των μεταναστών αναλαμβάνει η Περιφέρεια.
- Εξελίσσεται ήδη έλεγχος όλων των μεταναστών που απασχολούνται στον Δήμο Ευρώτα -οι οποίοι εκτιμώνται περί τους 1.500-, καθώς και ιχνηλάτηση σε όσους κατοίκους της περιοχής ήλθαν σε επαφή με τους προσβληθέντες.
- Τη Δευτέρα 28/9 και την Τρίτη 29/9 κανένας από τους μετανάστες που διαβιούν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα δεν θα μεταβεί στην εργασία του. Θα επανακάμψουν από την Τετάρτη 30/9, αλλά μόνο μετά την επίδειξη εγγράφου που θα πιστοποιεί ότι είναι αρνητικοί στα σχετικά ιατρικά τεστ.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση και επανεκτίμηση των πιο πάνω μέτρων θα γίνει σε νέα ανάλογη σύσκεψη, η οποία προγραμματίζεται για την Τετάρτη 30/9 ή την Πέμπτη 1/10.

Δ. Ευρώτα:
«Δεν συντρέχουν λόγοι πανικού»
Με ανακοίνωσή του το Σάββατο 26/9, ο Δήμος Ευρώτα ενημέρωσε τους πολίτες του ότι «τα κρούσματα που βρέθηκαν θετικά στον ιό COVID-19, βρίσκονται σε καραντίνα στις οικίες τους και παρακολουθούνται στενά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα τα 26 νέα κρούσματα αφορούν αλλοδαπούς εργάτες γης και συνδέονται με τα 2 αρχικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή. Συνεπώς δεν συντρέχουν λόγοι πανικού στους κατοίκους και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι την αποκλειστική εκ του νόμου διαχείριση, για την πορεία της πανδημίας και την χαρτογράφηση των κρουσμάτων, την έχει ο ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολικής Προστασίας. Ο Δήμος και η Περιφέρεια εμπλέκονται στο βαθμό που μπορούν να συνδράμουν τους παραπάνω φορείς».

Το Σάββατο 26/9 συνεδρίασε στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Ευρώτα, υπό τον δήμαρχο Δήμο Βέρδο, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις και να καθορισθούν περαιτέρω οι ενέργειες του Δήμου για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Καλούνται οι πολίτες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, χωρίς ακρότητες και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Επίσης, καλούνται να εστιάσουν στα μέτρα πρόληψης και στην αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής», τονίζει ο Δ. Ευρώτα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti