«Η Σπάρτη έχει μεγάλη παρακαταθήκη ιστορίας που πρέπει να λάμψει» (VIDEO)

Τι είπε η Γιάννα Αγγελοπούλου κατά στην επίσκεψή της στη Λακωνία - Οι προτάσεις και οι προτροπές της Επιτροπής για τις επετειακές δράσεις του 1821

Πέμπτη, 15 Οκτώβριος 2020 19:48 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Η Σπάρτη έχει μεγάλη παρακαταθήκη ιστορίας που πρέπει να λάμψει» (VIDEO)

Τη Λακωνία επισκέφθηκε την Πέμπτη 15/10 η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία είχε επαφές με τοπικές αρχές, φορείς και συλλογικότητες, στο πλαίσιο του σχεδιασμού των εκδηλώσεων-δράσεων που προγραμματίζονται για την επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της κ. Αγγελοπούλου ήταν το παλαιό δημαρχείο Σπάρτης, όπου μαζί με τα μέλη της Επιτροπής, είχαν συνάντηση και συζήτηση με τον δήμαρχο Σπάρτης Π. Δούκα, τους αντιδημάρχους Θ. Πατσιλίβα και Γ. Ζαχαράκη και συνεργάτες τους. Σε δηλώσεις της, η πρώην επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ανέφερε: «Από την ηρωική και μοναδική Σπάρτη, που από το “ταν ή επί τας”, την ανδρεία και τη θυσία περνάει σε άλλα επίπεδα συνέχειας της ιστορίας. Οι νέοι Σπαρτιάτες έλεγαν στους μεγαλύτερους “άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες” (=εμείς όμως θα γίνουμε καλύτεροι). Από τις δύο αυτές φράσεις παίρνουμε ότι θα δώσουμε τα πάντα για την πατρίδα μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όσο υπάρχουν κίνδυνοι και προκλήσεις και θα γίνουμε καλύτεροι. Μεταφέρετε αυτό στις νεότερες γενιές, δηλαδή τι σημασία έχει στα 200 χρόνια ότι θα τιμήσουμε αυτούς της ιστορίας και τα στάδιά της, αλλά και ότι θα προχωρήσουμε στο μέλλον και δε μας σταματάει τίποτα. Είμαστε στην πόλη που έχει δώσει δείγμα γραφής κι αίμα και έχει αυτό γραφτεί με πύρινα γράμματα στη συνείδηση των ανθρώπων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ο δήμαρχος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να προβάλλει την πόλη του και τα κατορθώματά της. Τα μέλη της Επιτροπής περιμένουμε να δούμε όλα αυτά που αξίζει να δουν και να επισκεφθούν όλοι οι Έλληνες. Δηλαδή, την υπενθύμιση ότι η ιστορία είναι ζωντανή και αυτή την ιστορία, εξαρτάται από εμάς να τη συνεχίσουμε, όχι μόνο με ανδρεία, αλλά με σιγουριά και με αυτοπεποίθηση». Σε ερώτηση για τις εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται στη Λακωνία, η κ. Αγγελοπούλου απάντησε: «Ξέρετε πολύ καλά πως τις εκδηλώσεις τις προτείνει η κοινωνία, ο κάθε δήμος και η κάθε πόλη. Η Σπάρτη, ναι μεν δεν έχει καταθέσει ακόμα προτάσεις στην πλατφόρμα της Επιτροπής, όπου έχουμε λάβει 1.800 προτάσεις για δράσεις που στοχεύουν να δημιουργήσουν προκοπή, ανάπτυξη, αναγνώριση ενός τόπου κι ευζωία. Αλλά, ξέρω ότι ο δήμαρχος, ήδη έχει ένα επιτελείο, κι ετοιμάζει να μας κάνει προτάσεις». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Π. Δούκας, αφού ευχαρίστησε τη «φίλη» του Γ. Αγγελοπούλου, όπως είπε, σημείωσε: «Εδώ γεννήθηκαν η Δημοκρατία, όχι στην Αθήνα, ο θεσμός της συνταγματικής μοναρχίας, ο θεσμός της Γερουσίας, η ιδέα της δωρεάν δημόσιας παιδείας με τη Σπαρτιατική Αγωγή, αλλά και η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τον Λυκούργο. Έχουμε για του χρόνου ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών, αλλά και το 1821». Απευθυνόμενος στην κ. Αγγελοπούλου είπε πως «πολύ χαιρόμαστε που είσαι επικεφαλής της Επιτροπής», για να παρέμβει η πρώτη, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαι μόνη μου, έχω του καλύτερους απ’ όλη την Ελλάδα και δεν αμείβεται κανείς». Τέλος, ο κ. Δούκας τόνισε ότι «προσβλέπουμε σε πάρα πολύ στενή συνεργασία μαζί σας».

Στη συνέχεια, η κ. Αγγελοπούλου, συνοδευόμενη από μέλη της επιτροπής  «Ελλάδα 2021» και συνεργάτες της, μετέβησαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή και κατάθεση απόψεων με εκπροσώπους των Δήμων Σπάρτης, Μονεμβασίας, Ευρώτα και Ελαφονήσου, αναφορικά με τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του μεγαλοπρεπούς εορτασμού του έθνους μας.

Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, αφού καλωσόρισε την κ. Αγγελοπούλου, παρουσίασε συνοπτικά τις προτάσεις του δήμου, που πρόκειται να καταθέσει στην επιτροπή για τον εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και ευχήθηκε να υπάρξει μια δημιουργική συνεργασία  ως προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Έπειτα, τον λόγο πήρε η κ. Αγγελοπούλου, η οποία τόνισε πως, παρόλο που ο Δήμος Σπάρτης δεν έχει καταθέσει -ως όφειλε- ακόμα προτάσεις προς την επιτροπή για δράσεις οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, οι υπόλοιποι δήμοι της ΠΕ Λακωνίας αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν καταθέσει προτάσεις που θα δημιουργήσουν αέρα ευρωστίας και ευημερίας στις περιοχές, οι οποίες θα προσπαθήσουν να αξιοποιηθούν στο έπακρο, όπως το «Πάρκο Ελαίας» και η δημιουργία μονοπατιού στον Πάρνωνα.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της, στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Δήμοι Ευρώτα και Μονεμβασίας, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου, «συνδέουν το ιστορικό παρελθόν σας με το μέλλον του τόπου. Φαίνεται ότι σας νοιάζει ο τόπος σας» και τους συνεχάρη για την προσπάθειά τους.

Η κ. Αγγελοπούλου, στη συνέχεια, δέσμευσε τον Π. Δούκα, «ενώπιον Θεού και ανθρώπων», όπως χαρακτηριστικά είπε, να καταθέσει σύντομα προτάσεις δράσεων προς την επιτροπή, καθώς όπως ανέφερε «δεν μπορεί σε αυτό το μέρος που ακούστηκε το “ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς”, εδώ που ο Λεωνίδας έγραψε ιστορία εις το διηνεκές, εδώ που εγκαθιδρύθηκε η πειθαρχία, σε αυτόν τον τόπο που χτυπάνε καρδιές ανά τους αιώνες που έδωσαν σε μας μια κληρονομιά ανδρείας, πατριωτισμού και αγάπης προς αυτά τα χώματα, να μην πραγματοποιηθούν δράσεις. Τιμάμε την ιστορία μας από τη μια πλευρά, κοιτάμε το μέλλον μας από την άλλη. Δεν έχει σημασία αν θα είναι μικρή ή μεγάλη η σφραγίδα που θα βάλει ο καθένας σε αυτό τον εορτασμό. Ο Ταΰγετος, ο Πάρνωνας, ο Μυστράς, όλα αυτά τα μέρη δημιουργούν αυτό το μυστήριο της ιστορίας που μας παρακινεί να το ανακαλύψουμε... Γι’ αυτό ο Δήμος Σπάρτης οφείλει να καταθέσει δράσεις. Ο Δήμος Σπάρτης έχει το προνόμιο να έχει μια μεγάλη παρακαταθήκη ιστορίας που πρέπει να την κάνει να λάμψει», ολοκλήρωσε.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Ιστορίας  Πολιτικών Θεωριών της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος δήλωσε πως, μέσω της συμμετοχής του στην «Επιτροπή Ελλάδα 2021», του δίνεται η μοναδική ευκαιρία να λάβει ισχυρά μαθήματα πατριδογνωσίας από τους ιστορικούς τόπους, που πρέπει μας θυμίζουν ποια ήταν η ιστορική διαδρομή της χώρας μας. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στη Λακωνία και χαίρομαι που συναντάμε προτάσεις που αφορούν και τη φυσική κληρονομιά του τόπου».

Έπειτα στο βήμα ανέβηκε η επί σειρά ετών διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας και ακαδημαϊκός κ. Καίτη Πολυμέρου-Καμηλάκη, η οποία ανέδειξε την αναγκαιότητα και τη σημασία της διάσωσης του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων του κάθε τόπου. «Οι πρόγονοί μας, μας κληροδότησαν ένα θησαυρό τον οποίο οφείλουμε να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε κι εμείς τη δική μας παράδοση. Πολιτισμός είναι η χειροτεχνία και η τέχνη των χεριών μας, η γαστρονομία είναι ένας πλούτος που πρέπει να φροντίσετε. Τα παραδοσιακά προϊόντα είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό και πρέπει να τον αναδείξουμε. Το μέλλον είναι στα χέρια μας, το μέλλον είναι στην παραγωγή σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε αυτό τον ευλογημένο τόπο της Λακωνίας που μπορούν να καλλιεργηθούν τα πάντα. Το μέλλον είναι στη χειροτεχνία, παραδειγματιστείτε από το Γεράκι που κρατά ακόμα ψηλά την τέχνη της υφαντικής. Κοιτάξτε τις τέχνες, γιατί θα δώσουν ανάσα. Τα νέα παιδιά περιμένουν να γίνει κάτι για το αύριο. Γνωρίζω τον πλούτο του τόπου σας και ξέρω πως μπορείτε να τον αξιοποιήσετε και πρέπει να το κάνετε και να το προβάλετε».

«Η Επιτροπή του 2021 έρχεται σήμερα στη Σπάρτη με πλήρη συνείδηση ότι επισκέπτεται ένα παγκόσμιο σύμβολο», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο ΕΚΠΑ, ενώ στη συνέχεια εξύμνισε τις ιστορικές τοποθεσίες της Λακωνίας, όπως τη Μονεμβασιά και τη Μάνη. Υπενθύμισε, δε, στους ακροατές, ότι η συμμετοχή της Λακωνίας στις εκδηλώσεις του 1821 είναι επιτακτική ανάγκη, «ώστε να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη ιστορία του τόπου».  

Ο Σπαρτιάτης, μέλος της Επιτροπής κ. Νίκος Κανελλόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν συναντήσει και έχουν ως βάση τους τη βιωσιμότητα της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. Ενέργειες που θα φέρουν τουρισμό και έσοδα στον τόπο. «Θεωρώ ότι δράσεις όπως ψηφιακά μουσεία είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για τους ομογενείς που μας επισκέπτονται και θέλουν να βλέπουν τον τόπο τους να προοδεύει», σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος, ενώ έκανε μια  πρόταση προς τον Π. Δούκα, ώστε να σχεδιάσει και να καταθέσει δράση με κύριο άξονα τα γενεαλογικά δέντρα. Όπως εξήγησε θα μπορούσε να δρομολογηθεί η δημιουργία μιας ιστοσελίδας στον Δ. Σπάρτης, όπου όποιος έχει γεννηθεί εδώ, θα μπορεί να τοποθετήσει το γενεαλογικό του δέντρο. Είτε μένει εδώ, είτε μακριά, να βρει τις ρίζες του και να παρακινηθεί να έρθει να επισκεφτεί τον τόπο του και έπειτα με τη σειρά του να γίνει πρεσβευτής της Σπάρτης στα πέρατα του κόσμου.

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αφού καλωσόρισε με θερμά λόγια την κ. Αγγελοπούλου, κατέθεσε τη δική του, άνευ οικονομικού κόστος όπως την χαρακτήρισε, πρόταση για τον εορτασμό. «Να γίνει αυτός ο εορτασμός ενωτικός και όχι διασπαστικός. Εκκλησία και πολιτεία να δώσουν τα χέρια και να βαδίσουν μαζί σε αυτό τον ιστορικό δρόμο», είπε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, ενώ αναφερόμενος σε αυτούς που φοβούνται ότι η συμμετοχή της Εκκλησίας θα επισκιάσει τον εορτασμό της Επανάστασης, τόνισε πως αυτή η σκέψη θα πρέπει να βγει από το μυαλό ορισμένων. «Η Εκκλησία, αν υποβαθμιστεί κατά τον εορτασμό αυτόν, θα δοθεί ένα μήνυμα προς τα παιδιά μας, ότι η επιρροή της Εκκλησίας σταδιακά θα υποβαθμίζεται. Όταν μεγαλούργησε ο λαός και η χώρα μας, μεγαλούργησε διότι συμπορευόταν με την εκκλησία. Έτσι θα ζήσει η χώρα και η φυλή μας. Πιασμένοι χέρι χέρι να μεγαλουργήσουμε όπως και οι πρόγονοί μας», ολοκλήρωσε ο σεπτός Ποιμενάρχης.

Η κ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε πως η επιτροπή συνεργάζεται με την Αρχιεπισκοπή και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν υπάρχει περίπτωση να αποκλειστεί κανένας από τον σχεδιασμό των δράσεων.

Με αφορμή ερώτημα που έθεσε ο κ. Δούκας αναφορικά με τον τρόπο χρηματοδότησης όλων αυτών των προτάσεων, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», άδραξε την ευκαιρία, ώστε να τονίσει πως δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Επειδή βρισκόμαστε σε μια οικονομική κρίση, με απόφαση δική μου και του συνόλου της επιτροπής και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μητσοτάκη αλλά και όλων των κομμάτων, η επιτροπή δεν θα λάβει και δεν θα διαχειριστεί κρατικά χρήματα. Θα δουλέψουμε μόνο με χορηγίες».

Ακολούθως, η κ. Αγγελοπούλου παρουσίασε το ειδικό επετειακό νομισματικό πρόγραμμα που, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, θα διατεθεί στην αγορά και με την πώλησή του θα χρηματοδοτηθούν όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις της «Επιτροπής Ελλάδα 2021».

Η κ. Αγγελοπούλου δώρισε στον κ. Δούκα και τους υπόλοιπους δημάρχους, αλλά και στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο και τον βουλευτή Λακωνίας Αθανάσιο Δαβάκη, από ένα επετειακό νόμισμα, τα οποία όπως τόνισε, τα προσφέρει γιατί έχουν αγοραστεί από την ίδια, ενώ προέτρεψε το κοινό να προβεί στην αγορά των μοναδικών νομισμάτων, ώστε να ενισχύσουν τους σχεδιασμούς της επιτροπής.

Από πλευράς Δήμου Σπάρτης, η κ. Αγγελοπούλου και οι συνεργάτες της, έλαβαν ως αναμνηστικά δώρα προϊόντα από τη γη της Σπάρτης.

Σύντομους και θερμούς χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θοδωρής Βερούτης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου, η δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Ευσταθία Λιάρου και ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, οι οποίοι όλοι ανεξαιρέτως, ευχαρίστησαν την κ. Αγγελοπούλου για τις προσπάθειες που καταβάλει για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Λακωνίας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η κ. Αγγελοπούλου και οι συνεργάτες της, επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελληνικού Λαδιού και Ελιάς, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil», μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Επιτροπής 1821 μετέβη στην Αρεόπολη, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αν. Μάνης Π. Ανδρεάκο, συνεργάτες του και φορείς της περιοχής για τις εκδηλώσεις και δράσεις, που προγραμματίζονται στη Μάνη.

Δείτε video με τις δηλώσεις των κκ Αγγελοπούλου και Δούκα

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών