Αίτημα ολιγοήμερης παράτασης για στήριξη πληττόμενων γεωργών

Από το Περιφερειακό Επιμελητήριο στον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης

Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2020 18:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αίτημα ολιγοήμερης παράτασης για στήριξη πληττόμενων γεωργών

Την ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή δηλώσεων στο Μέτρο 21 για «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19», αξιώνει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του συμβουλίου κι επικεφαλής του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης αναφέρει τα εξής: «Στις  27/11/2020 λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στην ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 “Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19” για την στήριξη του τομέα ελαιολάδου με 126 εκ. €.

Μετά από παράπονα πολλών μελών μας, αρκετοί αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα)  διαπίστωσαν ότι, ενώ πληρούν τα κριτήρια ένταξής τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, απορρίπτονται διότι υπάρχει όρος στην οδηγία ότι εντάσσονται οι αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα)  που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών έως την 31/8/2020. Η προϋπόθεση αυτή είναι επιεικώς “ατυχής” διότι αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα) που ενώ πληρούσαν τα κριτήρια ένταξή τους στο  Μητρώο Αγροτών ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είχαν απενταχθεί από το Μητρώο χωρίς να το έχουν διαπιστώσει, αλλά και  χωρίς να έχουν ενημερωθεί. Από τη στιγμή που ενημερώθηκαν αμέσως προέβησαν στις απαραίτητες διαδικασίες και εντάχθηκαν κανονικά στο Μητρώο ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Δυστυχώς αυτοί οι αγρότες δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης γιατί υπάρχει η καταληκτική ημερομηνία ένταξής τους στο Μητρώο την 31/8/2020».

Η επιστολή συνεχίζεται ως εξής: «Θεωρούμε ότι η προϋπόθεση αυτή αντίκειται στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης των πολιτών, αλλά και δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση ψάχνει τρόπους επιβίωσης να αποκλείονται αγρότες από προγράμματα στήριξης  για τέτοιους  “τυπικούς – ατυχείς”   λόγους, ενώ πληρούν όλα τα κριτήρια.

Θεωρούμε δεδομένη την παρέμβασή σας ώστε να υπάρξει ολιγοήμερη παράταση της υποβολής αιτήσεων έως την 03/12/2020 και άμεση τροποποίηση της ημερομηνίας ένταξης στο Μητρώο Αγροτών έως την προτελευταία μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας δηλαδή την 02/12/2020».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών