Αναγνωρίζεται ως Μαρτυρικό Χωριό ο Αγ. Δημήτριος Ζάρακος

Τι αναφέρθηκε σε διάσκεψη υπό τον Ν. Κρητικό

Τετάρτη, 02 Δεκέμβριος 2020 17:51 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναγνωρίζεται ως Μαρτυρικό Χωριό ο Αγ. Δημήτριος Ζάρακος

Τηλεδιάσκεψη του βουλευτή Λακωνίας Νεοκλή Κρητικού με τους δημάρχους Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο και Ευρώτα Δήμο Βέρδο με αντικείμενο τις τελευταίες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος ως Μαρτυρικού Χωριού, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Ο κ. Κρητικός ευχαρίστησε τον δήμαρχο Καλαβρύτων και τον δήμαρχο Ευρώτα για την αγαστή συνεργασία και ανέφερε ότι σε αυτό το τελικό στάδιο, ο φάκελος με την ιστορική τεκμηρίωση για την περίπτωση του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος, βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και στην αρμόδια Διεύθυνση Διοίκησης – Γραφείο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών. Επίσης, το νέο αίτημα του Δήμου Ευρώτα για αναγνώριση έχει κατατεθεί επισήμως στο Υπουργείο και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομένει η σύσταση της Τριμελούς Επιτροπής και η έκδοση ΦΕΚ.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων, ο οποίος είναι ταυτόχρονα πρόεδρος των Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, αναφέρθηκε στον πόνο και στις μνήμες που έχουν οι συγγενείς απόγονοι των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων συγκαταλέγονται μέλη της οικογένειάς  του. Προσκάλεσε, δε, τους κυρίους Κρητικό και Βέρδο να μεταβούν μετά το πέρας του lockdown στα Καλάβρυτα για να μοιραστούν αφηγήσεις από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Ο δήμαρχος Ευρώτα ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο για τη βοήθεια που παρείχε στους συνεργάτες του κ. Κρητικού για να συντάξουν τον φάκελο με την ιστορική μελέτη και τα απαραίτητα στοιχεία για την αναγνώριση του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος ως Μαρτυρικό Χωριό. Μάλιστα, ο κ. Βέρδος προσκάλεσε τον δήμαρχο Καλαβρύτων να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης τον Ιούνιο του 2021, οπότε και θα είναι οι πρώτες εκδηλώσεις μετά την ιστορική απόφαση αναγνώρισης.

Το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης ήταν οι ακόλουθες ενέργειες:

α. Αίτημα από τον δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλο, ως πρόεδρου του δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών προς τον  κ. Γιώργο Δέδε, προϊσταμένου του Γραφείου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών του Υπουργείου Εσωτερικών για επιτάχυνση της εξέτασης του φακέλου.

β. Ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου από τον κ. Κρητικό και τον κ. Βέρδο για την πληρότητα του φακέλου του αιτήματος και το από κοινού αίτημα για επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης, με τη σύγκλιση της Τριμελούς Επιτροπής και την έκδοση, στη συνέχεια, του αντίστοιχου ΦΕΚ.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος