Καραντίνα έως 14 Δεκεμβρίου με προσμονή για γιορτές

Στις 7/12 ανοίγουν μόνο οι επιχειρήσεις Χριστουγεννιάτικων ειδών - Το σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

Παρασκευή, 04 Δεκέμβριος 2020 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καραντίνα έως 14 Δεκεμβρίου με προσμονή για γιορτές

Με τα κρούσματα κορωνοϊού, τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων να μην υποχωρούν στα επίπεδα που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δεύτερη παράταση της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων, που επρόκειτο να αρθούν στις 7/12, έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την συνέχιση των μέτρων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 3/12 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος έκανε λόγο για σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, η οποία ωστόσο είναι πιο αργή από το αναμενόμενο. Στάθηκε, ακόμη, στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και εν γένει στη Βόρεια Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα, όπως εξήγησε, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας απομακρύνεται χρονικά. Για τον λόγο αυτό  παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων έως τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου.

Πάντως, όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από την προσεχή Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης,  αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών αναμένεται να γνωστοποιηθούν σήμερα Παρασκευή 4/12.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Στ. Πέτσας, «τις τελευταίες ημέρες το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Με σεβασμό στους πολίτες και στους εκατοντάδες επιστήμονες που μετέχουν στη συλλογή των στοιχείων δόθηκαν από την Κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές μέλη της Επιτροπής των Ειδικών καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμιά αμφιβολία ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση επέλεξε να έχει και να παρέχει πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα».

Όπως είπε ο ίδιος, «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει τη στιγμή αυτή μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν. Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά.  Για αυτό, προς το παρόν, παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, μέχρι και την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «η παράταση των γενικών υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Άλλωστε, πάνω από τη δυσφορία που προκαλεί σε όλους μας ο πόλεμος που δεχόμαστε από τον ιό, αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη. Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τι θα ανοίξει και
τι θα παραμείνει κλειστό
Εκτός από τα καταστήματα πώλησης εποχικών ειδών, που όπως προαναφέρθηκε θα λειτουργήσουν από 7 Δεκεμβρίου, αναμένεται η απόφαση για άμεση λειτουργία των κομμωτηρίων, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου φαίνεται πως θα σηκώσουν «ρολά» τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, όμως άγνωστο είναι τι θα συμβεί με μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Κλειστά, πάντως, θα διατηρηθούν στη διάρκεια των γιορτών μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και χώροι πολιτισμού, τα οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα επαναλειτουργήσουν όταν είναι διαθέσιμο το εμβόλιο. Αναφορικά με τον κλάδο της  εστίασης εξετάζονται πολύ αυστηροί περιορισμοί για τη λειτουργία της, όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον ωστόσο συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και οι επιχειρηματίες του κλάδου. Ισχυρό είναι το σενάριο οι καφετέριες και τα εστιατόρια να μείνουν και αυτά κλειστά εντός της εορταστικής περιόδου και να υποδεχθούν το κοινό από το νέο έτος.

Αναφορικά με τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης στη χώρα, αναμένεται να λειτουργήσουν από Ιανουάριο, μετά την εορταστική περίοδο.
 
Πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο Στ. Πέτσας σημείωσε πως «θα είναι εθελοντικοί και δωρεάν». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς και θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών, καθώς και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, Pfizer/BioNTech και Moderna θα είναι οι πρώτες που θα πάρουν αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την εμπορική διάθεση των εμβολίων τους. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί από τις 7/12, ενώ πρόθεση του ΕΜΑ είναι να έχει δώσει το «πράσινο φως» στα δύο πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Από τις 25.000.000 δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με έξι εταιρείες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sanofi/GSK, Moderna, Johnson & Johnson, CureVac) και διαπραγματεύεται επίσης με τη Novavax, οι πρώτες περίπου 1.000.000 δόσεις αναμένεται να έχουν παραληφθεί εντός του πρώτου 15ημέρου του Ιανουαρίου 2021, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά ο εμβολιασμός. Όπως δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, «με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια αυτά, θα παραδοθούν στη χώρα μας και μετά την παράδοση, την επόμενη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

Οργανώνεται το εθνικό σύστημα
Την ίδια στιγμή, εντατικές είναι οι διεργασίες για την προετοιμασία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, προκειμένου να είναι έτοιμο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Για την εμβολιαστική κάλυψη του πολιτών δημιουργούνται πανελλαδικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, ενώ αναμένεται η  παραλαβή συνολικά 14 ειδικών ψυκτικών θαλάμων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκπαίδευσης κι ενημέρωσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα.

Τα εμβολιαστικά κέντρα, που θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα, θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία). Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

176 εμβολιαστικά κέντρα
στην Πελοπόννησο
Τα 1.018  εμβολιαστικά κέντρα ανά ΥΠΕ έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
- 245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) - Αττική
- 135 στην 2η ΥΠΕ - Πειραιώς και Αιγαίου
- 123 στην 3η ΥΠΕ - Θεσσαλονίκης
- 129 στην 4η ΥΠΕ - Μακεδονίας και Θράκης
- 144 στην 5η ΥΠΕ - Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
- 176 στην 6η ΥΠΕ - Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων
- 66 στην 7η ΥΠΕ – Κρήτης.


με πληροφορίες από protothema.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος